2018. november 12., hétfő

# film # filmadaptáció

Camilla Läckberg: Eltitkol életek - azaz nem minden skandináv krimi jó, valamelyik csak rossz

   A skandináv krimik a virágkorukat élik, Jo Nesbo neve ma már fogalom olvasói körökben a tv-ben pedig a Broen című svéd, dán, német kooprodukcióban készült sorozat sikerét még az USA is megirigyelte és egy az egyben lemásolta. Épp ezért biztos kézzel nyúltam Läckberg regényéhez, hisz a borítója alapján igazi izgalmakra számíthattam. Hááááát, csalódtam.
A történet szerint Erica Falck az édesanyja holmijai között keresgélve egy náci érmet és egy véres gyerekruhát talál. Kutatni kezd egy idős történész bevonásával, akit azonban brutálisan meggyilkolnak. Erica a gyilkossági nyomozó férje bevonásával vizsgálódni kezd, és a borító szerint a második világháború legsötétebb napjainak titkai kerülnek felszínre, középpontban Erica családjának történetével. Sokat ígérő sorok, igaz. 
   Csakhogy a történet valójában semmilyen újdonságot nem hoz, sem a nácik által elkövetett bűntettekről, sem egy napjainkban elkövetett gyilkosság inditéka kapcsán. A könyv felénél nagyjából össze is áll a történet, nincs benne különösebb csavar vagy előre ki nem következtethető fordulat. A nácik által elkövetett bűnök két-három mondattal vannak elintézve, nem lehet átérezni a fogoly szenvedését, traumáját. A karakterek silányak, igazán nincsennek is, még a külső megjelenés bemutatása is elnagyolt, belső motivációk és indíttatások, emberi jellemvonások pedig szinte teljesen hiányosak. És ha ez még nem lenne elég, az írónő stílusa vacak. A könyv első felében csak filmes jeleneteket látunk egymás után, rövid szcénák egymásutánja, ahol az utolsó mondat mindig egy felütés, egy sejtetés, aminek izgalmat kellene hoznia, érdeklődést kellene keltenie, de mivel túl rövidek a történések, így inkább iritáló a sok felütés, nem figyelemfelkeltő. A könyv második felében kezdünk megismerni néhány gondolatot, jellemvonást, motivációt egyes szereplők kapcsán, de mivel ekkorra már összeállt a történet, nincs benne semmi magávalragadó vagy maradandó.

Megjelenés: 2016
Oldalszám: 446
Kiadó: Animus Kiadó
Borítü: Füles, kartonált


Amikor a fotót kerestem a bejegyzéshez, a google kidobta, hogy a könyv megfilmesítésre került. Kaptam az alkalmon és gyorsan letöltöttem. Azt mondhatom, nem javított a sztorin a megfilmesítés, sőt, szerintem még azt is elcseszték, ami jó volt benne. Az eredeti gyilkosság indítékát teljesen módosították, így a film mondanivalója is módosul a könyvhöz képest. Ráadásul a film számomra ugyanolyan össze-vissza, mint a könyv, rövid jelenetek, csak a filmben még követhetetlenebb, kapkodóbb az egész, mintha nem tudták volna, mi mi után következik. Nincs a filmben izgalom, nincs íve a történetnek, szerintem több szót nem is érdemel.

Forgalmazó: Vertigo Média Kft.
Bemutató: 2013. június 28.
Játékidő: 100 perc
Rendező: Per Hanefjord

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates