2018. április 27., péntek

# film # filmek

A magyar film napja

A Nemzeti Filmalap kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük majd a magyar film napját. Így tehát a költészet és a dráma után végre a magyar filmeket is megünnepelhetjük. A hagyományteremtő kezdeményezés első alkalmával számos fővárosi és vidéki mozikban találhatunk magunknak programokat, amelyek közelebb hozzák a nézőkhöz a magyar filmeket.

A dátum nem véletlen, ugyanis 1901 április 30-án, az Uránia Tudományos Színházban (ma Uránia) vetítették le az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült Tánczot. A dátum tehát alkalmas arra, hogy megemlékezzünk erről az alkotásról, illetve hogy számba vessük a filmtörténelem legnagyobb magyar alkotásait.  A magyar film napja programjai közül a legizgalmasabbakat az Uránia tartogatja, hiszen például a digitálisan felújított Szaffit is megnézhetjük, de ami talán még izgalmasabb, és a némafilmeket és új moziélményt keresőknek mindenképpen ajánlott, az a 100 éves Garas Márton rendezte Tánczosnő vetítése, a filmet ugyanis élőzene kíséri, pont, mint a némafilm fénykorában. 

Jelenet a Táncz című filmből. Forrás: filmhu

De nem csak Budapesten, hanem többek között Egerben, Miskolcon és Szegeden, és számos kisebb városban is találhatunk magunknak programokat, hiszen a kezdeményezéshez számos vidéki mozi és kulturális intézmény csatlakozott. 

A magyar film napja azért különösen fontos kezdeményezés, mert az a célja, hogy közelebb hozza a magyar közönséget a magyar alkotásokkal, amit azért fontos ennyire kihangsúlyozni, mert éppen mi magyarok ódzkodunk a saját mozinktól. Noha az utóbbi időben számos hazai közönségsikert könyvelhetünk el (a legnagyobb a Kincsemé), tehát ez az attitűd változni látszik, az is fontos, hogy a mozi is nyisson a közönsége felé, és erre ez a közönségtalálkozókkal és beszélgetésekkel tarkított nap igazán alkalmas lehet. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates