2020. április 9., csütörtök

# doxa # könyvek

Beth Kempton - WABI SABI - útmutató a belső békéhez

Nyugalom az aggódás helyett? Béke a nyugtalanság helyett? Biztosság a bizonytalanság idején? Most mindannyian erre vágyunk. Ezért is találom időszerűnek, hogy most számoljak be nektek egy könyvről amit nagyon köszönök a Libri-nek.



Ez a most számomra hatalmas megnyugvást hozó könyv nem más mint a



A wabi sabi a japán esztétika egyik irányzata, amely segít, hogy megtaláljuk a szépséget a tökéletlenségben, és értékeljük az egyszerűséget, illetve a természetességet.
A zenben gyökerező wabi sabi bölcsessége különösen fontos a modern korban, amikor folyamatosan keressük az élet anyagi világon túlmutató értelmét és belső békénket.
A wabi sabi a maga évezredes bölcsességével segít lelassítani, és megmutatja, hogyan kapcsolódhatunk újra a természethez. Legyen szó az évszakok váltakozásban való gyönyörködésről, a hívogató otthon megteremtéséről vagy akár a méltósággal teli öregedésről, ez az ősi japán megközelítés és a könyvben található gyakorlati tanácsok segítenek, hogy tökéletesen tökéletlen életünk örömteli és tartalmas legyen.

Beth Kempton a japán kultúra nagy tisztelője és követője. Japán szakot végzett az egyetemen, s második otthonaként tekint Japánra. Volt műsora a japán televízióban, és rendszeresen publikál a keleti filozófiákról. Online is népszerű workshopjainak köszönhetően emberek ezreinek segített rájönni, mi az, ami valóban inspirálja őket, és hogyan élhetnek kreatívabb és teljesebb életet. - Libri.hu -


Nekem a legtöbbet az egyszerűséghez a mindenben felelhető szépséghez való visszavezetése adta. Hogy igen is meglelhetjük a csendben, az otthon létben és az inger szegény környezetben is önmagunk, céljaink és azt ami boldoggá és örömtelivé tesz. 

Röviden: a wabi sabi engedi, hogy önmagunk lehessünk. Arra bátorít, hogy tegyük meg a tőlünk telhetőt, de ne betegedjünk bele az elérhetetlen tökéletesség hajszolásába. Gyengéden int minket pihenésre, lazításra és az élet élvezetére. Megmutatja, hogy a legvalószínűtlenebb helyeken lelhetünk szépségre, így nyitva ajtót minden nap az öröm lehetőségére. 

 Most minden azon múlik, hogy mire figyelünk, hol van a fókuszunk és merre nézünk. Ebben segít sokat Beth könyve; az életünk kb. minden területére vonatkozólag állít a fókusz pontunkon.
Többek között kitér:


  • a lakberendezésre (rend és rendezett gondolatok összefüggésében), 
  • az elfogadásra és az elengedésre,
  • a kudarc átértékelésére,
  • és a pillanat megbecsülésére is.

Ugyan akkor el kell kezdenünk egymást - és önmagunkat - azoknak a tökéletesen tökéletlen kincseknek látnunk, amelyek valójában vagyunk. Mindezt pedig - és erre nagy szükségünk van - megtalálhatjuk a wabi sabi filozófiájában [...] mert gyökeresen megváltoztathatja azt ahogyan az egész életre tekintünk. 

 Végül az egyik legmeghatározóbb gondolatot szeretném kiemelni, ami áthatja az egész könyvet és sarkalja az olvasót:


Elengedni a "legyen olyant" nem egyenlő azzal, hogy lemondanánk arról, hogy "lehet olyan"

Minden képpen olvassátok el. 

Doxa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates