2018. augusztus 11., szombat

# akció # könyv

Bill Clinton - James Patterson: Az elnök eltűnt


   A fülszövege szerint ez 2018 egyik legjelentősebb könyvszenzációja, melyről évekig fognak beszélni. Hááát, a könyv tényleg nagyon fordulatos, a cselekménye magávalragadó, izgalmas lehetőséget vet fel és valóban megemlít néhány a nagyközönség számára eleddig ismeretlen információt, de azért korántsem egyedülálló a könyv.

   Először is a címe megtévesztő, az elnök egy pillanatra sem tűnik el úgy igazán, nem thriller, ahogyan azt a fülszöveg említi, viszont tényleg jó a sztori. A kiber-terrorizmus egy lehetséges támadását vázolja fel az Amerikai Egyesült Államok ellen, de nem is ez igazán a lényeges szerintem, hanem az az út, ahogyan az elnök eljut a felismerésig, hogy valójában milyen támadás is készül az országa ellen és ez, mit okozhat. Az a cselekménysorozat, amelyen az elnök keresztülmegy, az információk érkezése, a szituációk, a döntések sorozata, a barátok és lehetséges árulók megjelenése, szerepük tisztázása, mind-mind görgeti előre a történetet.
   A könyv lapjain belepillanthatunk az amerikai kormányzati erők működésébe, abba, hogyan is mennek a dolgok magában a Fehér Házban, az egyes tisztségekkel járó feladatok leosztásába is, de azért maradt egy kis hiányérzet bennem. Az elnök ellenlábasának politikai szerepe ugyanis nem teljesen világos számomra. Bár ez a történet szempontjából valójában lényegtelen, mégis kisebb űrt hagyott bennem.
   A történet fonala világos, követhető, izgalmas, mindig hoz valami fordulatot, amely egyre tovább lendíti az eseményeket. A szerzőtársak a könyv végén a szálakat tisztán elvarják, kisebb csavart is beleraknak, de mégsem lesz olyan könyv, amiről évekig mindenkinek mesélni fogok. Jó-jó, de nem különleges.
   Ráadásul van benne egy kb 10 oldalas elnöki beszéd, amely mintha Clinton kampánybeszéde lenne, mit tenne, ha megint elnök lenne és megtehetne mindent, amit szeretne. Egy olyan beszéd ez, ami tipikusan nagy szavakat használ, világmegváltó gondlatokat fogalmaz meg, de épp ezért nem hiteles. Szép-szép, de sosem fog megvalósulni.
   Mindent összegezve érdemes volt végigolvasni, valóban lekötött, vártam a végkifejletet, szívesen ajánlom egy könnyű nyári olvasmánynak vagy egy téli estén a kandalló előtt borozgatva.

Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 447 oldal
Borító: keménytábla, védőborító
Megjelenés: 2018

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates