2018. június 21., csütörtök

# amerikai # karrier

Theodore Dreiser- Carrie drágám

   A világirodalom remekeinek listáját böngészve megfogadtam magamban, hogy közülük annyit olvasok el, amennyit csak tudok. Itt akadtam rá Theodore Dreiser nevére. 
Egy 1 lej=1 könyv akció alkalmával nagyon megörültem, amikor egyszerre két regényére is szert tettem. Közülük az egyik a Carrie drágám (a másik az Amerikai tragédia).

      Klasszikus irodalomba soha nem kezdek bele anélkül, hogy egy kis kutatómunkát ne végeznék előtte. Ez alkalommal is érdekes információkat találtam. 

Többek között megtudtam, hogy Theodore Dreiser (1871-1945) a család 13 gyerekek közül a tizenkettedik volt. A 13 gyerekből 10-en érték meg a felnőttkort. Édesapjuk Németországból kivándorolt nagyon vallásos munkás ember volt, édesanyjuk egy vallási szektában nőtt fel, de házassága után áttért a katolikus vallásra. A Carrie drágám (Sister Carrie) című regényét állítólag nővére ihlette, aki egy nős sikkasztóval folytatott viszonyt. Az amerikai közönség számára ismeretlen maradt a mű, hiszen a könyvkiadók ódzkodtak egy erkölcstelen nő sikereiről írt regénytől. Ezért Anglia által vált népszerűvé. 

    A történet a naiv kis Carrie (18 éves) Chicagóba való megérkezésével kezdődik. Vidékről érkezett testvéréhez, hogy munkát találjon és elkezdje a saját életét élni. Tapasztalatlansága miatt mindenhol visszautasítják, ahová meg felveszik bagóért dolgoztatják. Férfiakkal ismerkedik, vadházasságban él, egy nős férfival szökik el New Yorkba. 

Carrie egész fejlődéstörténetét végigkövethetjük. Nincs pénze de szép ruhákra és  ékszerekre áhítozik. Elegáns éttermekre, színházi előadások látogatására, drága vacsorákra. Mindig az a férfi tetszik neki, aki épp udvarol neki, esetleg az, akinek több a pénze. Megtapasztalja a gazdag életet, de mindig többet akar. Mindig gazdagabb emberekhez viszonyítja magát, a szomszéd kertje mindig zöldebb alapon. Aztán megint mély szegénységbe pottyan. A lakást egyre kisebbre cserélik, lassan rájön, hogy a férfiak mézes-mázas ígéretei mögött mi is lakozik pontosan. Ameddig más szerezte a pénzt, kevés volt számára, viszont amikor mindent megszerzett magának - pénzt, hírnevet, szép ruhákat, kényelmes lakást, barátokat - kiábrándul. Nem találja a helyét a világban. Mindene megvan, mégis úgy érzi, hogy semmije sincs. 

     Theodore Dreiser stílusa teljesen lenyűgözött. Alapjában véve nem szeretem a Victor Hugo-féle hosszú filozofikus életbölcsességeket, amik több tíz oldalon keresztül húzódik. Dreiser megtalálta a nekem megfelelő terjedelmet az életbölcsességek leírásában. Helyez kapnak sok helyen, de mégis a cselekményes van a hangsúly s így nem csak a száraz eseményeket kapjuk, hanem költőien szépen kidolgozva. 

Random idézet 
 Egy nő szemében sokat veszít értékéből az a férfi, aki bámulatát feltűnően és bőkezűen osztogatja. Hiszen a nő szerint a világon csak egyetlen rajongásra méltó tárgy van, s ez ő maga. Az a férfi, aki sok nőnél remél sikert, mindegyiknek nyilván ugyanazt mondja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates