2018. április 14., szombat

# friss megjelenés # könyvek

Dan Brown - Eredet

Dan Brown - Eredet

   A könyv lapjain Robert Langdon professzor újabb kalandját kísérhetjük nyomon, amely most Spanyolországba kalauzol bennünket. Aki még nem ismerné a főhőst: Langdon professzor, egyetemi tanár, a vallási szimbólumok és ikonológia professzora. Kalandjai során a képzőművészeti, építészeti, irodalmi alkotásokban elrejtett szimbólumokat, kódokat, rejtjeleket követve titkos társaságokat, összeesküvéseket, gyilkosságokat leplez le.
   Az Eredet című könyv hűen követi az eddig megszokott történetvezetést, a professzor akaratán kívül kerül kalamajkába és egy gyönyörű nő oldalán, végigrobogva több helyszínen és műalkotáson eljut az összeesküvés leleplezéséig. A történet fonalát Bilbaóban vesszük fel, ahova a professzor régi tanítványa, barátja, Edmond Kirsch meghívására érkezik, aki azzal kecsegteti a nagyközönséget, hogy úttörő bejelentésre készül, amely megváltoztatja a világot. A világszenzációval kecsegtető előadás közben azonban Kirsch-t lelövik, a szenzációs bejelentés elmarad. Vagy mégsem? A professzor a bilbaói Guggenheim múzeum igazgatójával futva menekül az előadásról, hogy módot találjanak a leleplező előadás nyilvánosságra hozatalára. 
   A történet több szálon fut, ahogy a Langdon regények általában. Nyomon követhetjük például a gyilkosságot elkövető személy ámokfutását, illetve visszaemlékezését, ami e súlyos tett elkövetéséhez vezetett. Emellett végigkövetjük a spanyol királyi palota történéseit a gyilkosság elkövetését követően, valamint Valdespino püspök, a király legjobb barátja, legfőbb tanácsadójának lépéseit is.
   Az Eredet egy klasszikus Lagdon történet, megvan a megszokott hangulata, lassan indul, majd az aktuális női szereplő oldalán megindul a futás az idő és a láthatatlan ellenséggel szemben. Az út során a szereplők szimbólumokat, rejtjeleket fejtenek meg, mellyel mindig közelebb kerülünk a végkifejletig. Ami azonban a könyvnek az előnye, egyben a hátránya is, hiszen nem hoz újat a történet során, az író megmarad a szokásos sémánál, annyira, hogy a könyv bő felénél kitaláltam a gyilkosság megbízójának kilétét, így a kaland végi szokásos csavar nem hozott lázba.
   Nem tetszett továbbá, hogy ugye egy videós prezentáció nyilvánosságra hozásáról szólt a történet, s a videó tartalmának leírása igen unalmasra sikeredett. Teszem hozzá, igen nehéz egy filmet szavakkal leírni úgy, hogy valóban magunk előtt lássuk a képeket, és ez most Dan Brow-nak sem sikerült.
   A Dan Brown rajongók számára azonban ez is egy kötelező darab, hiszen a professzor művészettörténeti fejtegetései, a művekben elrejtett kódok, szimbólumok mindig izgalmas újdonsággal szolgálnak az olvasónak. Aki azonban még nem vett kézbe Dan Brown regényt, javaslom, hogy inkább a szerintem legjobb történettel az Angyalok és Démonok című könyvvel kezdje. A könnyvel és ne a filmmel!!!, mivel a filmből csupán a lényeget felejtették ki.

Az íróról röviden:
   Dan Brown amerikai regényíró és művészettörtényész Exeterben született egy tanár édesapa és egy írónő édesanya gyermekeként. Egy rövid zenei karrier-kitérő után tanárként kezdett dolgozni. Első regénye a Digitális erőd 1998-ban jelent meg, ami azonnal meghozta számára a sikert újszerű stílusával. Azóta sztáriróvá vált, 3 regényét már meg is filmesítették, - elég siralmasan - Tom Hanks főszereplésével. Leghíresebb regénye A Da Vinci-kód vallásellenessége miatt nagy vihart kavart. Sokan bírálják az írót történelmi pontatlansága, keresztényellenessége miatt, illetve mert támogatja az összeesküvés-elméleteg terjedését. Ha azonban a könyveit fiktív regényként fogjuk fel - mivel azok is - akkor igen szórakoztatóak, olvasmányosak.

Kiadó: GABO KIADÓ
Oldalszám: 576 oldal

Megjelenés: 2018. február 06.

Kötés: Keménytáblás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates