2011. május 2., hétfő

# riportkönyv

Friderikusz Sándor: Isten óvd a királynőt!


"Rémtörténetek arról, hogy a szépségkirálynőnek már a gyerekkora is igen mozgalmas volt – A többről többre jutás stációi a családban: avagy milyen áldozatokat kell hozni a harácsolásért – „Az apja és Csilla szinte rajongva szerették egymást. Aztán meg gyűlölték..” Mi jöhetett közbe? – A menedzser kocsiját feltörik. Hogy, hogy nem, csak Csilla szerződései tűnnek el belőle! – Mi lett a Kairóból átutalt ezer dollár sorsa? – A lányról készült meztelen fotókat eltüntették, miután kitört a botrány – A német herceg megerősíti: „A szerelem kölcsönös volt…” – Lopott ruhákban Máltán az Európa Szépe választáson? – Nyilatkozik a Magyar Média exigazgatója is (Végre!) – Maneken, zenész, fotós, színész, akik mind-mind valamiért sikkesnek találták együtt mutatkozni a szépségkirálynővel – Interjú Molnár Csilla tartós „kapcsolatával”, aki éppen két évvel idősebb, mint a lány apja – Kábítószer, ital, terhesség? avagy ezek is csak mind ostoba pletykák? – A boncolás eredményéről egy nyilvános előadás alapján – A riporter rekonstruálja a lány utolsó napját és arra a megállapításra jut, hogy valaminek történnie kellett, amiért hirtelen 26 lidocain tabletta után nyúlt Molnár Csilla – A koronatanú, a hét és fél éves unokaöcs beszámolója – A búcsúlevél – eredetiben… Mindössze három mondat – A mentőtisztet több évtizedes szolgálat után elbocsátották – Flipper Öcsi azt mondja: „Nekem Csilla nagyon szép emlék marad egész életemre.” – Van-e folytatás a Molnár család számára. Avagy – 78 interjú nyomán – egy család, egy vállalat és egy soha nem is volt karrier története a nyolcvanas évek Magyarországáról."


Pár éve hallottam erről a könyvről. Akkor csak annyit tudtam meg erről a kötetről, hogy egy szépségkirálynő öngyilkos lett. Azóta most sikerült megszereznem ezt és elég hamar el is olvastam.


Mivel amikor ez a történet zajlott, én még nem éltem, nem voltak így emlékeim róla és akikkel beszéltem az elmúlt 1-2 napban erről, nekik is csak homályosan rémlenek a dolgok. Így teljesen csak a könyvben leírtak után tud bennem összeállni egy kis kép.


Magyarországon az 1930-as évek után először 1985-ben rendeztek szépségkirálynő-választást, amit a 16 éves fonyódi gimnazista, Molnár Csilla nyert meg. Tragikus halála alig 8 hónappal a verseny után következett be. 2004-ben Csilla emlékére egy honlapot alapított két ifjú hölgy. A www.molnarcsilla.hu célja a lehető legtöbb írásos és képi emlék összegyűjtése Csilláról.


A kövekező cikket találtam ezen a honlapon:

"Új Néplap 2004. február 28.

TRAGIKUS TÜNDÉRMESE

Volt egyszer egy vidám, kedves és gyönyörű fonyódi diáklány, Molnár Csilla Andrea. Tizenhat éves volt, amikor 1985 tavaszán jelentkezett az ötven év kihagyás után megrendezett "első" magyar szépségkirálynő-választásra. A győzelem után csaknem egy évvel már nem élt.

Molnárék 1972 óta éltek Fonyódon. '85 tavaszán az egyik osztálytársnője, Cseh Erika vette észre egy újságban a szépségversenyről szóló felhívást. Ő ajánlotta Csillának, nevezzenek be mindketten. Csilla édesanyjának nem volt kifogása, édesapja viszont mindvégig ellenezte. Kétezren jelentkeztek, hatszázan jutottak be a selejtezőkbe. Az elődöntőkből tízen jutottak tovább. Csilla az első helyen végzett, Cseh Erika kiesett. Csak a középdöntő alkalmával tudták meg a fonyódiak, hogy "lányuk" is indul a szépségversenyen. Mindenki gratulált Csillának. A középdöntore is sokan elkísérték. Csilla a negyedik lett.

Budapesti Kongresszusi Központ, 1985. október 5. - a döntőt az akkor vadonatúj épületben rendezték. Óriási felhajtás fogadta a résztvevőket. Csilla annyira izgatott volt, hogy észre sem vette: szinte maximális pontszámot ért el. Csak a koronával a fején tudatosult benne: a második Kruppa Juditot és a harmadik Füstös Veronikát megelőzve ő lett Magyarország legszebb lánya. Molnár Csilla Andrea győzött, de a "királynő" élete pár nap múlva visszazökkent a régi kerékvágásba.

1986. július 11-i hír: "Molnár Csilla Andrea, 1985 szépségkirálynője tegnap kora délután fonyódi otthonában tragikus hirtelenséggel elhunyt". Aggasztó előjelek azért voltak. A hirtelen jött népszerűség után hirtelen mindennek vége szakadt. Csilla az iskolából egyre rosszabb jegyeket vitt haza. Édesapja tudta nélkül titkos szerelmi viszonyt folytatott egy 41 éves herceggel. Amikor Molnár István megtudta, ez egyenesen önkívületbe kergette. Mindennapossá váltak a veszekedések. Az utolsó csepp a pohárban az lehetett, hogy nem utazhatott el a világszépe-választásra. Csilla teljesen összeroppant. Július 10-én szobája magányában, egy búcsúlevelet maga után hagyva gyógyszert vett be. A mentők nem tudtak rajta segíteni. Magyarország szépe örökre elaludt. .."


Fiderikusz Sándor Isten óvd a királynőt! című kötete tényfeltáró könyv, eredeti dokumentumokkal és riportokkal. Molnár Csilla tragédiáján kívül körkép a 80-as évek Magyarországáról.


A könyv olvasása közben volt olyan érzésem, hogy Magyarország bő 2 évtizedben semmit sem változott. Ezt számomra a könyvben is megerősítésre nyert; Csilla anyukája a kötet végefele ezt mondta:

"Furcsa egy ország ez, én mondom! A lengyel szépségkirálynő ideérkezésekor nagy ünnepség, kimegy a TV-Híradó, fotózzák a lapok, dicshimnuszok úton-útfélen. Szegény Csillukát meg a kutya sem várta rajtunk kívül, amikor hazajött Máltáról. Nem hiszem, hogy én lennék nagy igényű! Inkább ez az ország kisszerű, amellett, hogy irigy és rosszindulatú. Hát most megkapták. A szépségkirálynő halott. Az én kislányom halott..."


A mostani Magyarországra ezt úgy fordítanám le, hogy mint akkor, most is: kifelé mutatjuk, hogy milyen szuper ország vagyunk, az itt élőket pedig minél jobban megpróbálja kiszívni, kihasználni. Pl. amikor nagy katasztrófa van bárhol a világban, az első hírek között halljuk, hogy már a magyar segítőcsapatok ott vannak, de amikor tavaly volt az iszap-katasztrófa vagy tavasszal a nagy árvíz, sehol senki nem volt segíteni nekünk....


Egy kis kitérővel vissza a könyvhöz. Kevés riport/dokumentumkönyvet olvastam mostanáig, ezért nem tudom kellőképpen eldönteni, mennyire állja meg a helyét a műfajban… Csilla személye viszont nagyon rokonszenves a számomra. Azt hiszem, sajnos sejthető lett volna, hogy egy ilyen becsületes és rendes lány nem fogja bírni a „gyűrődést” ebben az alattomos és felületes világban.


Nem a szenzáció miatt, még kevésbé Molnárék családi életének kiteregetése miatt volt nagyon érdekes a számomra a könyv; sok mindenen elgondolkoztam olvasás közben. (pl. az előbb említettem, hogy hogyan nem változott Magyarország) A Molnár család életét megismerve nem volt könnyű életük. Ha nem lett volna ez a szépségkirálynő-választás, akkor se volt náluk egyszerű az élet, de azt hiszem, sok ilyen átlagos család van hazánkban. Ami nem azt jelenti, hogy jó dolog. A Molnár szülők is próbáltak megélni, jobbá tenni az életüket, mint ahogy mostanában is erre törekszik az ember, csak az az érzésem, hogy akkor valahogy könnyebb volt boldogulni. A könyv elolvasása után az az érzésem, hogy szegény lányt csak kihasználta a nagy állami szervezet, aki -mint mindig- magát fényezi.

Az, hogy Csilla családi háttere sem volt stabil, csak elősegítette azt, ami bekövetkezett. Mint ahogy már említettem, ha csak a családi gondjai lettek volna, a szépségkirálynői cím nem nehezítette volna az életét, az is elég lett volna, mert egy átlagosnak mondott magyar családban is történnek dolgok. Ebben az esetben azért volt más, mint a többi, mert Csilla királynő volt... Azt hiszem, hogy ha a szülei kicsit jobban mellé állnak, kicsit másképp alakul a lány sorsa. Itt főleg az apjára gondolok, aki sokszor a lány fejéhez vágta, hogy miatta kapott szívinfarktust, miatta olyan nagyon beteg, ezzel csak a lány lelkiismeretfordulását növelte, mert az orvosok kimutatták, hogy az apának sosem volt infarktusa, csak megjátszotta magát. Bár az tény és való, hogy a Magyar Média is csúful eljárt a lánnyal, mert csak ígértek dolgokat, de nem váltották be, miközben Csillát magukhoz kötötték...


Csilla tragikus halála nemcsak ő és családja életét változtatta meg, hanem a szépségkirálynő-választás életét is. A verseny történetében újabb éveket hagytak ki: 1985. után csak 1991-ben választottak ismét Magyaroszág szépét.


Akit érdekel ez az időszak, az 1980-as évek Magyarországa, annak ajánlom Molnár Csilla történetét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates