2014. július 22., kedd

# 19.század # Beaton

M.C. Beaton- Miss Pym és a menekülő menyasszony

Be kell vallanom, hogy nagy M.C. Beaton rajongó vagyok, szeretem az írónő könyveit, igaz eddig leginkább az Agatha Raisin sorozatba temetkeztem bele, majd egy kicsit a Hamish Macbethbe, de biztos voltam benne, hogy szeretnék többet és mást is olvasni az írónőtől. 

Mindamellett, hogy remek a humorérzéke a karakterek nagyon jól kidolgozottak, szerethetőek és nagyon emberiek. Talán az a tény, hogy mindig jól felépített történet és szereplők jelennek meg a lapokon késztetett arra, hogy többet és többet olvassak. Tudom vannak, akik nem igazán szeretik ezeket a sorozatokat, de szerintem azért, mert az első kötet után leteszik őket, pedig a lényeg a folyamatosságon van az első kötetben kezd minden kibontakozni, megismerjük a szereplőket és a hátterüket, majd a sorozat előrehaladtával terebélyesedik ki a történet és válnak a szereplők közeli ismerőssé. 
Ugorjunk is vissza a Miss Pym sorozat első kötetéhez, azaz a Miss Pym és a menekülő menyasszonyhoz.
A 19. század elején játszódik a történet, amit az utazó házasságközvetítőként aposztrofálnak. A századra jellemző a liberalizmus és a nacionalizmus A szellemi és művészeti irányzatban pedig a romantika és a realizmus volt az irányadó. Teljesen jól, a kornak megfelelő követelményeket betartva íródik a sorozat első része. Még élnek a szende szüzek és a gáláns úriemberek hagyományai emellett még élesen elhatárolódik a nemesi és szolgáló réteg, ami a kötetben végig jelen van és érezhető a két réteg közti különbség, amit nagyon jól kezel az írónő végig a történet folyamán. Hol kiélesíti, hol pedig elmossa a határvonalakat, de ezt nem zavaróan, hanem igazán érdekesen teszi, sőt fokozza a feszültséget.
A humor és a romantika mellett az ármány is helyet szorít magának, ettől lesz olyan sokszínű és érdekes a történet, ki-ki megtalálhatja a kedvenc karakterét. Elárulom nekem a lord volt a kedvencem ebben a részben. A kádas jelenet pl. fantasztikusan vicces volt, rég derültem olyan jót, mint amikor éjszaka olvastam... na, de nem lövöm le a poént, inkább olvassátok el.
Ejtsünk szót a főszereplőről is, aki nem más, mint Miss Pym, azaz Hannah, aki kezdetben a szolgálók táborát gyarapítja, azonban egy szerencse folytán feljebb emelkedik a ranglétrán, de mindvégig megőrzi a kettősséget, ami szintén megfűszerezi a történetet. 
Miss Pym  egy minden lében két kanál középkorú nő,- úgy tűnik M. C. Beaton szereti ezt a karaktert időben és térben áthelyezni-, aki nem bírja megállni, hogy ne avatkozzon bele mások, legfőképpen a szerelmesek életébe, nem számolva a következményekkel.  A kor kedvelt utazási módja a postakocsi is fontos szerepet kap a történetben, illetve az útszéli fogadók is izgalmas helyszínként szolgálnak. 
Nagyon szeretem a kosztümös filmeket, de a könyvekben sem áll távol tőlem ez a korszak, így Miss Pym is első olvasásra belopta magát a szívemben.

Aki nyári olvasmányként egy kis kalandos, romantikus, intrikus és szerethető könyvet keres, az ne keressen tovább, mert Miss Pym biztos rabul ejti, csak vigyázzunk, hogy az olvasás közben le ne égjünk a strandon, mert annyira könnyen olvasható, hogy észre sem vesszük, hogy már a végére is értünk a történetnek. Alig várom, hogy kézbe vegyem  a következő részt, ami nem más, mint Miss Pym és a rámenős márki.


M.C. Beaton hivatalos oldala megtalálható a facebookon is, ahol az újdonságokról első kézből értesülhetünk. Igaz, hogy angol nyelven, de rendszeresen és sokat posztol az 1936-os születésű írónő, a vicces családi képektől kezdve, az utazásain át a könyvein keresztül, szóval érdemes benézni.


A könyvért külön köszönet a Bookandwalk weboldalnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates