2014. május 2., péntek

# filmadaptáció # krimi

Gillian Flynn - Holtodiglan

Egy meleg nyári reggelen a Missouri állambeli North Carthage-ben Nick és Amy Dunne ötödik házassági évfordulójára készülődik. A romantikus reggeli után a jóképű Nick okos és csodaszép felesége eltűnik. Nickre egyre nagyobb nyomás nehezedik a rendőrség, a média, valamint a lányukért elvakultan rajongó szülők részéről. Nick pedig valamiért folyamatosan hazudik és különösen viselkedik: furcsán ködösít és láthatólag megkeseredett – de valóban gyilkos? Amy naplója és Nick elbeszélése egy szépen induló, ám fokozatosan megromló kapcsolat klausztrofób, nyomasztó világába nyújt betekintést. A kérdés csupán az, ha nem Nick a tettes, akkor hová és miért tűnt el a szépséges feleség? És vajon mit rejt az ezüstpapírba csomagolt doboz a gardrób hátuljában?

„Leleményes és alattomos thriller… Miközben a cselekmény egyre vadabb fordulatokat vesz, a szöveg egyben szellemes és okos kommentárja is a férfi-női kapcsolatok ingatag hatalmi viszonyainak, és megmutatja, hogy sokszor hatalmasabb erők játékszerei vagyunk.”
~

Az értékelés helyenként spoilereket tartalmazhat.

Viszonylag sokáig vártam ezzel a könyvvel is, mielőtt úgy döntöttem, hogy ideje elolvasnom (a majdnem száz tételes várólista átka...mire eljutok addig, hogy elolvassak egy-egy friss megjelenést, már 2-3 évesek lesznek...:( ). Viszont örülök, hogy végre elolvashattam, mert egyszerűen imádtam!

Alapvetően egy sokkal egyszerűbb történetre számítottam, nem ilyen bonyodalmas csavarokra és hihetetlen lélektani fejlődésre. Flynn a nyomozás folyamatába sok téves nyomot rejtett el, rendkívüli ügyességgel vezeti félre az olvasót. Mindig csodáltam azokat az írókat, akik több narrátorral építették ki a könyvük cselekményét. Úgy értem, mekkora tehetség kell már ahhoz, hogy egyszerre két különböző ember fejével gondolkodj? Flynn rátett egy lapáttal, és mindemellett bevont a narrációba egy harmadik személyt Nick és Amy mellé, Napló Amyt. Egészen a hatalmas csavarig, mikor is kiderül Amy holléte, teljesen hittem benne, hogy a napló valódi, és Nick egy szemétláda. Jól félrevezetett.. Aztán amikor kiderült, hogy mi történet Amyvel egyszerre lepődtem meg és borzadtam el. Hogy lehet képes valaki ilyen dolgokra? Mint kiderült, Amy egy pszichopata, aki a legkisebb részletekkel kezdve kidolgozott az eltűnésével kapcsolatban mindent, és semmi megbánást nem érez. Amit Desivel tett, engem mélységesen megdöbbentett és letaglózott - nem drága egy ember élete, ha így menteni tudja a bőrét. Érdekes ez egyébként...a regény elején Elképesztő Amyt láthatjuk teljes valójában, amint épp kilépett a könyv lapjai közül és találkozott Nickkel. Aztán már egyre jobban felszínre tör az igazi Amy, aki könyörtelen és okosabb, ravaszabb, mint hinnénk. Az írónő bravúrosan mutatta be egy kapcsolat, illetve egy házasság kialakulását majd folyamatos leépülését, és ennek hatását a két félre. Hihetetlen.


A könyv olvasása közben elég sokszor kellett letennem a könyvet mert egyszerűen nem bírtam tovább olvasni annyira a tetőfokára hágtak az izgalmak vagy pedig olyan nagy csavar következett, amit nem nagyon tudtam ép ésszel hová tenni. Ilyen izgalmas krimit nem sokat olvastam.

A végével viszont nem voltam kibékülve. Nick meghunyászkodott...ezt még elfogadtam, viszont Flynn függővéget hagyott a történet végén, ami a világ legidegesítőbb dolgainak egyike... :D

Azoknak, akik hozzám hasonlóan odavoltak a Holtodiglanért, két jó hírrel szolgálhatok:
  • 2014. október 3-án érkezik a Holtodiglan filmadaptációja, nem kisebb színészek közreműködésével, mint Neil Patrick Harris, az Így jártam anyátokkal és a Hupikék törpikék - A mozifilm, Rosamund Pike, a Büszkeség és Balítélet, valamint Ben Affleck, az Argo és az új Batman film sztárjaival.

  • 2014. május 20-án jelenik meg az írónő másik regénye, a Sötét helyek, szintén az Alexandra kiadó gondozásában.

«««««««««« (10/10)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates