2020. december 7., hétfő

# doxa # interjú

Félreértett Farkasok - avagy a valóság és a könyvek világa

Ahogy mind tudjuk, ha azt mondom farkas, akkor a könyvekben és filmekben megjelenő falkában járó, acsarkodó és a holdra vonyító állatokat látunk magunk előtt. Valamint könyvmolyhoz méltóan mind tudnánk olyan könyvet mondani, amiben vagy van farkas vagy van olyan karakter akit olyan tulajdonságokkal ruháznak fel írók, mint a farkasokat. De biztos, hogy megfelelnek ezek a tulajdonságok a valóságnak? Tudjuk valójában, hogy milyenek a farkasok? Vagy az írók egyáltalán utánuk jártak rendesen? 

Sajnos egyetlen írót sem tudtam megkérdezni a kutatásairól. Viszont én utána jártam nektek, hogy milyenek is a farkasok valójában.  



Kép: horkai.com


Az ország egyik farkasokkal aktívan is foglalkozó szakértőjét kérdeztem a témában.  

Dr. Újvári Dórát, aki a Horkai Animal Training Center vezető trénere, a filmes tréner csapat tagja, valamint mesterfokozatú biológia és PhD fokozatú vadállat-tartás diplomával is rendelkezik. 




De kezdjük is az elején.


Kép: horkai.com

Dórát én az egyetemem kapcsán ismertem meg, hatalmas példa volt előttem. Egy olyan ember, aki szívvel - lélekkel foglalkozik az állatokkal és az egész életét teszi fel a szenvedélyére, bármennyire nehéz is az. Mikor eszembe jutott ez a cikk, rögtön tudtam kihez kell fordulnom, hogy a leghitelesebben beszámolhassak nektek a farkasokról. Így alakult, hogy megbeszéltem vele, 3 barátommal elmegyek hozzá a Training Center-be.


Nagy lelkesen neki is vágtunk a megbeszélt napon az útnak; szép idő volt és fel voltunk spannolva. Tényleg nem mindennap lehet ennyire közel az ember valódi farkasokhoz. Viszont - csak, hogy lássátok mennyit megtettünk a cikkért - épp amikor megérkeztünk ránk szakadt az ég. Tehát az egész interjút, valamint a forgatást (amennyiben lesz Youtube videó róla ide linkelem. 😉 ) szemerkélő, de leginkább szakadó esőben csináltuk végig. 

Kép: Vörös Zoárd engedélyével

De mit tehetünk, ilyen a szenvedély!


Milyenek a farkasok valójában? Milyen jellemvonások jellemzik őket?

Az erőben nem megy neked és nem tép szét, mint Piroskát a farkas. Mivel egy nagyon félős állatról beszélünk. Inkább távolságot tart az embertől, mint hogy támad. Igen tudom, hogy most Észak - Amerikai támadásokról számolnak be a hírek. De azt tudni kell, hogy nagy különbség van az ottani timber (Kelet erdei) és az itteni Európai farkas között. Az európait rengeteget üldözték emiatt fél. Ezzel szemben a timber farkas kevesebb emberrel találkozott, őket nem is hajtották úgy. Vagy mint például a Sarki farkas ő annyira közel megy egy idegenhez/emberhez, mert nem tudja mi is az. Mert ugye nincsen ez a múlt mögöttük, mint az európai farkasoknak. 


L. David Mech is akkor sarki farkasokat tudott megfigyelni természetes környezetben és élőhelyükön 13 évig?

Igen sarki farkas volt


Hogy kell ezt a szituációt elképzelni?

Youtube - on rengeteg videó beszámoló van róla, érdemes megnézni. De a legfontosabb az volt, hogy először neki is be kellett épülnie. Fel kellett kutatnia, hogy hol is vannak a farkasok, ott hatalmas territóriumok vannak. De meg kellett találnia a barlangot, ahova ellenek. Ő abban az időszakban tudott kimenni amikor folyamatosan nappal volt, pont akkor volt náluk az ellés és a családalapítás. a sarki farkasnak nem volt lenyomata arról, hogy az ember mit csinál, így közel engedték. A barlangot és a körülötte zajló folyamatokat tudta figyelni, pl.: vadászaton is meg tudta figyelni hogy mennyire sikeresek. Sok előadása is megtalálható a interneten. Meg ugye van a könyve a Sarki farkas, az is nagyon érdekes olvasmány.



Kép: rukkola.hu 

Nagyon érdekes az is, hogy te a munkatársaiddal itt a Horkai Animal Training Centerben ösztön alapú képzést csináltok mind a farkasokkal mind más vadállatokkal, így filmes munkákat is tudtok velük vállalni. Ez mégis, hogy kell elképzelni? Mi a különbség az idomítás és az ösztön alapú képzés között?

Az idomításról mindenkinek először a cirkusz jut eszébe, ahol mondjuk a medvéket régebben úgy állították fel, hogy tüzes vasra kellett lépniük és azért kapkodta fel a lábát. És így egy idő után megtanulta, hogy inkább felemeli magától. Hogy egy nagyon erős válfaját említsem. MI nem így csináljuk. Mi állítjuk fel a medvét. Például van egy hosszú botom azon van a kaja a medve fölé emelem és az étel elérése végett áll fel magától. Majd meg dicsérem, használjuk hozzá a klikker training-et is, az az kattintás következik, ha valamit jól csinált, de ehhez türelem kell, hogy rá vezesd az állatot. De meg lehet tanítani sántítani is az állatot. Ami viszont egy folyamat, amit viszont lépésről lépésre kell neki megtanulni. Például először, hogy felemeli a mancsát utána állva emeli a mancsát, utána, hogy lép, mindeközben ez így maradjon, utána vonalban menjen... És ez mind egy folyamat.


Az állattal bizalmi kapcsolatban vagytok és a felétek való bizalma alapján teszi meg amire kéritek? És egyre többször jutalmazzátok és dicséritek?

A Zoli (Horkai Zoltán - szerk., - megjegyzés) szerinte a dicséretnek nincs értelme, de szerintem viszont van. Az állat érzi, ha én megdicsérem, ha olyan az én hanghordozásom, de nyilván a hús az ami a fontos neki leginkább. Ez a fő motiváció. A két szép szememért azért ők sem dolgoznak, de ha van kaja és még meg is simogatom akkor már igen.


Kép: horkai.com

Te vagy a legtöbbet a farkasokkal - a honlapon a központba született és élő farkasok "mostohaanyja" ként emlegetnek - ezért is kérdezem mégis mi a különbség az eddigi kutyáid és a farkasaid között, a veled való kapcsolatuk alapján?

A kutyával akár 24 órát is együtt lehetsz. Volt egy kutyám akit mindenhova vittem magammal. Egy farkassal ezt pl.: nem tudod megtenni. Van, hogy hetekig nem látod a farkast közelről. Ez nem úgy kell elképzelni, hogy mi itt minden héten bemegyünk mindegyik kennelbe és akkor meg vakargatjuk a fülét. Itt azért el kell látni az állatokat. Takarmányért kell menni. Van két gyerekünk velük is együtt kell lenni. Viszont ami nagyon fontos náluk, az az első 4 hónap, ott viszont tényleg minden nap kapcsolatban kell lennem vele, minél több élmény kell, hogy érje. A medvénél is más a helyzet. Nála minden nap kell, hogy ott legyen az ember egy kicsit, hogy megtanulja a határát. Mert ha egy medve lecsavar neked egyet, ott nem sok esélyed van; nem, mintha a farkas esetében sok lenne. 


Kép: Vörös Zoárd engedélyével

A Magyarországi állatpopuláció kapcsán, szerinted miért jó az, hogy lassan elkezdtek vissza települni a Bükk-be vagy másik területre a farkasok?

Mert mindenhol jó, hogy ha van farka. Mert szelektál. Mert nem öl ő, mint az idióta. Hanem általában kiveszi a beteg állatot. Amiről te nem is biztos, hogy láttad, hogy beteg. Erre is vannak vizsgálatok, hogy olyan szarvasbikákat öltek le, akinek, ha megvizsgáltuk lehetett látni, hogy a, csont szerkezete romlásnak indult. Amit kívülről esélytelen lett volna emberként észlelni. De a farkas tudta és leszedi. 


Akkor mondhatjuk, hogy egészségesen tartja az erdei vadállományt?

Igen!

Ha háztáji állatra támad annak több oka is lehet, pl.: a falka kiverte, vagy az élettere csökkent, így erre kényszerült.


Ez érthető is mert az ember egyre több területet vesz el az erdőkből.

Igen, nekik hatalmas összefüggő erdőségekre van szükségük. 


Mekkora területen tartják a territóriumukat?

Azt nem lehet egy számmal meghatározni, mindig attól függ mekkora a zsákmány populáció. Minél több van a területén a zsákmány állatból, annál kisebb terület elég neki. Pl.: a sarki farkasnál több 10 ha nem 100 km-esek, mert nincs elég zsákmány. De mondjuk a Yellowstone parkban, ahol aztán kaja dömping van ott nagyon nagy falkák is kepések kialakulni, mert nincsen konkurencia. 


Igen ezt olvastam én is, hogy Észak Amerikában nagyobbak a falkák, Európában pedig kisebbek.

Igen ez így is van. 


 

Kép: saját


A korábban említett Mech megfigyeléséből is adódott bennem a kérdés, hogy most valójában családról vagy falkáról beszélhetünk a farkasok esetében?

Igen a család kifejezést a Mech vezette be, aki meg is tudta figyelni a valódi környezetükben. Mert amikor anno elkezdték kutatni a farkasokat az 50-es, 60-as években akkor az az állatkertben történt. Ahol összeszedtek egy csomó farkast és berakták őket egy közös helyre. Ez így falka, ahol ki kell alakulnia a hierarchiának, ott meg kell küzdeniük a pozíciójukért. A családban nem, ugye van "anyuka", "apuka", meg a kölykök. Az az egy természetes pozicionálás.


A család esetében, mikor jön el az a pont amikor a kölyök meg kell, hogy alapítsa a saját családját?

1-2 évesen hagyják el általában. De van, hogy ott maradnak és segítik a következő alomnak a felnevelését.


Tényleg együtt nevelnek?

Úgy nevelnek együtt, hogy az anya az elején még nem hagyja el a barlangot, a többiek elmennek vadászni és ők hozzák haza a gyomrukban a táplálékot neki. Ilyenkor oda mennek, elkezdi nyalogatni a szájukat, ami öklendezésre készteti őket és így viselik gondját a "szoptatós anyának".

Ez komoly; ez aztán a család!



Kép: horkai.com

Ilyen sok különleges információ után, mi az, amit elmondhatunk, hogy mindenképpen meg kellene tanulnunk a farkasoktól?

A család és a falka mindennek felett és így az összetartozás. 


De az a baj, hogy a csapat határoz meg mindent. Ha valaki gyengíti a falkát azt viszont kiverik maguk közül. Itt is volt nálunk ilyen, de ez mondjuk zártabb tér itt felnagyul minden. Volt egy erős falkánk 7-8 -an voltak. Volt egy vezér szuka (Kriszta) ő volt az anyja a kölyköknek és iszonyatosan jó szuka volt. Nem is bántotta őket és nagyon sokáig fenntartotta a békét. De megöregedett. Ekkor a saját lánya ment neki és az egész falkát rávezette. 

Tehát azért kegyetlenek is tudnak lenni.


Vagy amikor két falka találkozik, akkor sincs kegyelem, a természetben ezt a szót nem ismerik. 


A falka gyengítése az így alakul ki, hogy meg öregszik a farkas vagy kialakulhat egy betegségtől, sérüléstől, sebtől is?

A sebtől nem, mert ő magukat sem zavarja. pl.: nálunk van több rákos állat is. A legtöbben abban halnak meg, de nem veszed észre csak mikor ki a vége van. Mivel nem mutatja a fájdalmat, nem mutathatja a fájdalmát, mert ha mutatná kitenné a falka. pl.: a szuka, akit említettem is nem volt olyan éber már, nem hallott olyan jól, nem reagált olyan gyorsan. Ha csak egy kis eltérés van ők azt rögtön leveszik. Mivel így vadászik, így választja kik a gyengébb egyedeket. A Mech-nek van egy videója például ahol a szarvasok futnak, - de vagy 500 - te csak azt látod, hogy galoppoznak ott a farkasok. Hajtják az állatot, hogy megfigyeljék melyiknek milyen a mozgása és aztán ráállnak a videóban 1 db - ra aki a bal hátsó lábára sántított.


Az 500-ból kiszúrták azt az egyet?

Igen, ez a lényeg. Mert rögtön tudják, hogy arra van esély. Megfigyelte őket kb. 130 vadászat alatt és abból 6 db-ot tudtak sikeresen leteríteni. Ha azt veszed, rohadt nagy energia hogy ő kajához jusson. Ezért ilyen jó megfigyelők.


A Training center kapcsán - ahol most is állunk - érdekelne még, hogy honnan jött maga az ötlet? Mik voltak a legelső lépések?

Az én sztorim a diplomaírás kapcsán csatlakozik hozzájuk. Én a diploma munkám miatt kerültem ide. De a Zoli találta ki még kiskorában, hogy neki kell egy farkas. Mikor a telepet megtalálta, az akkori tulajdonosa kicsi helyeken tartott itt medvéket, meg vagy 120 kutyát és farkasokat. És ide kijutott a Zoli és vett egy farkast 50.000 Ft ért. Mert akkor még nem voltak meg a mostan törvények: fokozottan védett vadállat meg pl.: a citesz. Hanem akkor szabadon lehetett adni-venni. A megvett farkast elkezdte autodidakta módon nevelni. Ekkor érkezett egy filmes felkérés hozzá, hogy hallják van egy farkasa és szeretnének képet csinálni róla. Akkor még nem kellett feladat csak hogy legyen ott egy farkas, ami bírja az emberi közeget. Utána létrehozta a Veresegyházi medve menhelyet Zoli. Utána erről a területről oda átvitték a medvéket, elajándékozták a kutyákat és itt maradt a farkasok egy része.  Valójában így indult ez az egész.


Utolsó kérdésem az lenne. Ha megöregszik egy farkas itt nálatok, és a falka kiveri, akkor mi lesz vele?

akkor összerakom ágy másik öreggel. Itt nálunk 2-ét falka van a többiek mind párban vannak 1 fiú 1 lány.



Kép: Vörös Zoárd engedélyével

Miután "nyugdíjba vonultak" a farkasok akkor nem bántják egymást? 

Nem egyáltalán. Most pont van egy "nyugdíjas klubunk" az öreg medve meg két farkas együtt vannak. 

 

Milyen állatok vannak még nálatok? 

Ugye említettük a farkasokat és a medvéket, de van sok szarvasunk, vaddisznónk, ezenkívül aranysakálunk és egy hiúzunk is.


Életem egyik legnagyobb élménye volt Dórával bejárni a Horkai Animal Training Center területét és ilyen testközelből látni az állatokat. Ez nem egy állatkert ez nem egy cirkusz, vagy egy vadaspark. Ez egy olyan hely, ahol védik és együtt dolgoznak az állatokkal. ahol valóban ismeritek ösztöneinket és személyiségüket. Egy csodaország mindannak, aki imádja az állatokat és a valódi énjüket akarja ismerni.


Ott jártunkkor még nem volt lehetőség bárki számára, hogy ellátogasson ide. De úgy tudom ez mára megváltozott és bejelentkezés alapján személyesen is megnézhetitek ezeket a gyönyörű állatokat. 



Tehát ne mindenben higgyetek a könyveknek és a filmeknek, menjetek el és tapasztaljátok meg magatok milyenek is valójában a farkasok: https://horkai.com/hu/latogatas/

És egy kis bemutató videó, mivel is foglalkoznak Dóra, Zoltán és csapatuk: https://www.youtube.com/watch?v=FWt6V4CHPNU&feature=youtu.be




Köszönöm, hogy végig olvastad a búcsú cikkem. Igen ez volt az utolsó amit itt jelentetek meg. A továbbiakban megtaláltok instán: a Doxa's Wonderland néven. 
Kövessetek be! :) 

Puszi, Doxa













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates