2018. december 28., péntek

# ifjúsági irodalom # könyv

Tékiss Tamás - Samu sejti

Képtalálat a következőre: „tékiss tamás samu sejti” A vajdasági fiatal író  zavarba ejtő alkotását szeretném bemutatni.

   Sóti Sámuel 2032 tavaszán 10 éves magyarkanizsai lakos . Ötödik osztályba jár . Kevés barátja van . Nagyon különös gondolkodású és elképesztően okos teremtés . A világ szinte minden tudományáról olvasott már . Tanulmányokat , kísérleteket végez .Szókincse elképesztő és nem fél megmutatni .  Új magyar nyelv tanárnő érkezik az iskolába ,akivel gyorsan meggyűlik a baja . Segítséget kér az intézményben működő titkos szervezettől , hogy megszabadulhasson a kellemetlen személytől . Rejtélyes feladatot kell teljesítenie cserébe . Hiába a rengő tudás , bizony csak az utolsó pillanatban sikerül a küldetés . 
Az iskolán kívüli világgal , azaz a felnőttekkel , nehezen boldogul és nem is érti őket . Elsősorban  a szüleit nem . Anyja egészségmániás , talán irodai alkalmazott . Apja leginkább életművész , feltaláló , író , kocsmatulajdonos . Sokat rágódik a hideg családi viszonyaik alapjain . Majd elrejtőzik a szobájába , ahol igyekszik megfejteni a legnagyobb titkot , mely behálózza az egész Univerzumot . Elmélete a soha nem látott , régen meghalt nagymamájától , illetve egy róla készült fotótól indul . Felépít egy tézist a lélekvándorlásról , az ősi törzsek hatalmas tudásáról és az egész mindenség összefüggéséről . Közben sokat szenved a megjátszott családi idill hamisságától . Magányos . Egy nap rajtakapja apját , hogy csomagolja a könyveit . Úgy tűnik tudomást sem vesz az eseményről , mivel saját kutatómunkájával van elfoglalva . Megkeresi nagyanyja feltételezett reinkarnációját . Végül jót beszélgetnek . Egyre mélyebbre ás a szülei viszonyába és olyan  dogokat tapasztal , amit egy gyereknek sem lenne szabad megismernie . Különös látogatást tesz a város legendájának számító alagutakban , sok időt tölt a apja kocsmájában őrá várva . 
Egyetlen őszinte családtagja a nagyapja . 
Megfejti a rejtvényt . Nem biztos , hogy a kapott válaszra számított .Valójában biztosan nem akarta tudni , amit végig sejtett .

Az utolsó pont után...

Ifjúsági irodalomként van megjelölve , de felnőtt létemre én sem azt kaptam , amire számítottam . A történet tényleg Samuról szól . A tinédzser lét abba a fázisába lép , amikor a szülőkről élt szuperhősi képek összetöredeznek és leomlanak , mint a vakolat a régi , elhanyagolt házakról . A valóság pedig ijesztő . 
Mindig is kíváncsi voltam , hogy a velem egyidős iskolás srácok miről beszélgetnek szünetben , vagy mivel foglalkoznak suli után . Tiszta és nyers modorban közölve arcomba vágták a választ . Semmi szépítgetés , semmi mesterséges finomság . Csak az , amilyen a valóság is lehet . Mindezt egy hét eseményinek történetébe rejtve . 
Folyamatosan olvastam , nem hagytam magam kizökkenteni a magyarázatokat jelölő számjegyeknek . Mások távolítónak nevezik a kötetben megjelölt rejtvénymorzsákat . Igen izgalmassá tette a sztorit , hogy csak a végére hagytam a megfejtéseket . Így az egyes szám , első személyben íródott könyv végig fenntartotta a feszültséget bennem . 
Mivel a  helyszínek valósak , az író saját lakhelye , ráadásul a legenda is létezik , ezért könnyű a beleélés . 
Mondatszerkezeteit , nyelvezetét kicsit szokni kell , vajdasági . Ez is hozzájárult a különleges érzet maradásához . 
Többször okozott valódi döbbenetet . Kicsit úgy tűnt , mintha  a Gólyakalifa életébe csöppentem volna és elveszne a valóság . 

Képtalálat a következőre: „tékiss tamás” Tékiss Tamás 

1987 - ben született , Magyarkanizsán él . Szegeden járt egyetemre . Jelenleg általános iskolában tanít mindenfélét és élvezi . Nős és apa , miközben gördeszkázik , bicajozik , slammel . 


Dolgozik a történet folytatásán , legalább is ezt ígérte . 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates