2018. december 29., szombat

# könyv # thriller

Chevy Stevens - Végzetes örökség

Chevy Stevens - Végzetes örökség  

„Sara Gallagher 33 éves, és végre boldog. Antik bútorokkal kereskedik, vállalkozása szárnyal, őt pedig eljegyezte egy fantasztikus férfi. Egy kérdés azonban nem hagyja nyugodni: kik lehetnek az igazi szülei?
Kiderül, édesanyja még most sem kíváncsi rá, és az is, hogy a biológiai apja egy gyilkos, aki 40 éven át nőkre vadászott. Egy terapeuta segít neki feldolgozni a borzalmakat, és azt, hogy talán mást is örökölt apjától, nemcsak a szeme színét.

A Végzetes örökség összetett és lenyűgöző történet egy nőről, aki a gyökereit szeretné megismerni. Kérdés, hogy örül-e annak, amit talál?”
 
Az írónő, Chevy Stevens neve már nem volt ismeretlen számomra. Imádtam Nincs menekvés című könyvét, mely még az Alexandra Kiadó jóvoltából jelent meg. Egy nagyon jól megírt thrillernek tartottam, olvasás közben alig tudtam letenni, és sikerült végig fenntartania a feszültséget.

Láttam, hogy ezen kívül több könyve is megjelent külföldön, és nagyon sajnáltam, hogy nálunk erre nem került sor. Szóval igencsak megörültem, amikor észrevettem, hogy az Álomgyár elkezdte kiadni a műveit.

Az utóbbi időben kicsit kevesebb időm jutott olvasásra, így a Végzetes örökség elég sokáig várakozott a polcomon. Az írónő neve nekem már garancia volt arra, hogy ismét egy pozitív könyves élményben lesz részem, és szerencsére nem is kellett csalódnom.

A főszereplő, Sara élete kiegyensúlyozottnak mondható: ott van a vőlegénye, Evan és imádott kislánya, Ally. Ugyanakkor egész életére rányomta a bélyegét, hogy születése után nevelőszülőkhöz került. Bár anyjával jó a kapcsolata, és egyik testvérével, Laurennel is remekül kijön, a másikkal, a heves természetű Melanie-val nem igazán találja a közös hangot. Egész végig érezhető, mennyire bántja édesapjával való viharos kapcsolata, az a tény, hogy mindig éreztette vele, Sara nem a vér szerinti lánya. Ennek ismeretében korántsem meglepő a fiatal nő vágya. Szeretné megtudni, kik az igazi szülei. Bár hamar kiderül, hogy ez mégsem olyan jó ötlet, mint amilyennek tűnt, már nincs visszaút. Vér szerinti édesanyja hallani sem akar róla – először nem is érti, miért. Majd kiderül, hogy biológiai apja nem más, mint a hírhedt kempinges gyilkos.

Mivel a történetet a főszereplő, Sara szemszögéből olvashatjuk, így teljesen bele tudtam élni magam a helyzetébe, átéreztem a fájdalmát, a vívódásait. Remek párhuzamot lehet vonni az írónő már említett Nincs menekvés című könyvével. A főszereplő abban szintén a terapeutájának meséli el az eseményeket. Ez a hasonlóság viszont cseppet sem zavart. A New York Times bestseller szerzője, Kirkus Reviews a következőképpen jellemezte a könyvet. „Egy őrült érzelmi hullámvasút”, és valóban az. Mikor már azt hisszük, hogy végre a helyükre kerültek a dolgok, kiderül, hogy hatalmasat tévedtünk. A történet pedig teljesen máshogy zárul, mint amire számítottunk.

A szereplők rendkívül különbözőek voltak, de nagyon érdekes karakterek. Előfordult, hogy aki a történet elején még szimpatikusnak tűnt, idővel kiderült, hogy mégsem olyan jó, mint amilyennek látszik. Ez viszont fordítva is igaz. Nem voltak egyértelműen jók vagy rosszak. Sara vér szerinti édesapja, John különösen izgalmas ebből a szempontból. Bár 40 éven át nőkre vadászott, gyilkolt, megdöbbentett a lánya iránti érdeklődése, aggodalma, a tettei.

A könyv olvasása közben számos kérdés merült fel bennem. Mi visz rá valakit arra, hogy elvegye másnak az életét? Történt-e valamilyen szörnyű dolog a múltjában, ami – bár nem mentség – ezt kiválthatta? Mennyire van tisztában a tettével, annak lehetséges következményeivel? Valóban hisz benne, hogy sosem fog hibázni, lebukni?

Összegzés: 
Azt kaptam, amit vártam, és egy igazán izgalmas, fordulatokban gazdag könyvet olvashattam. Tetszett, hogy nem volt kiszámítható a történet, mélyen elgondolkodtatott. Ha szereted a thrillereket, bátran ajánlom!

 „…nem dönthetünk arról, mit érzünk, arról viszont igen, hogy mit kezdünk az érzéseinkkel.” 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates