2018. december 4., kedd

# filmadaptáció # könyv

13 okom volt - könyv és sorozatok

Képtalálat a következőre: „13 okom volt”
A könyv borítója
Mielőtt megjelenik Jay Asher legújabb alkotása, még ne engedjük el egy kicsit Hannah Baker történetét!

A gimnazista lány öngyilkos lett. Hagyott maga után 13 magnószalagot, melyen felsorolta az okokat, illetve megjelölte az okozókat. A felvételek körbejártak közöttük. Egy - egy hanganyagon csak egy - egy személy és a hozzá kapcsolódó esemény jelent meg. Így jutőtt el Clay Jensenhez , aki őrülten szerelmes volt a lányba. Viszont soha nem mondta el neki . Ahogy haladt a szalagokkal, egyre jobban szenvedett, túl erős vot a lelkiismeret furdalása. Végigbarangolta a város megjelölt pontjait, ahová Hannah emlékei vezették. Sok eseményről semmit sem tudott, pedig állítólag barátok voltak. Ez kiborította. Még időben jelent meg Tony , az őrangyal szerepében. Gondoskodott róla, hogy végighallgassa saját felvételét és fel is tudja dolgozni azt. Egyetlen éjszaka játszódott  a könyv nagy része. Másnap reggel a dobozt továbbküldte a következő címzettnek. A lelke egy része is vele ment. Viszont, ahogy a nap felkelt, úgy éledt az élet új lehetősége is.
Érdekesnek találtam a szerkezetét. Még soha nem olvastam hasonlót. Néha nagyon kellett koncentrálnom,hogy ne veszítsem el a fonalat. A téma választása viszont lebilincselt. Nagyon nehéz jól írni az öngyilkosságról, és a hozzátartozók érzéseiről. Sikerült.

Ezt ismerte fel Selena Gomez és a Netflix. 

Kétszer 13 részes sorozatot készítettek,melyeken végigvezettek nagyon aprólékosan egy -egy tematikán. Először az odafigyelés,vagyis annak teljes hiánya formálódik képi jelenetekké. Boncolgatja  a modern család életét,hogy mennyire képes odafigyelni a szülő tinédzser gyermekére, amikor az befelé fordul. Bemutatja az iskola tehetetlenségét a fiatalok egymással szembeni verbális erőszakossága esetén. Az erőszak véget ér a sulin kívül? Ma már nem. A barátok, akik tényleg azok szeretnének lenni , gyakran elcsúsznak egymás mellett,mert az nem menő. Vajon tényleg a semlegesség talaján maradni az igazi megoldás? Nyitva hagyták a kérdést,mindenki döntse el egyedül. És mi a helyzet a szexuális zaklatással? Van ellenszerünk?
Másodszor az érintett szereplők egyenkénti megoldásait, helyzetkezeléseit ismerteti. Ahány ember, annyi történet, annyi végkifejlet. Pillangóhatás. Számtalan újabb fejlemény lát napvilágot Clay állhatatossága nyomán. Célja a  teljes igazság feltárása, még akkor is, ha fájdalommal jár. 

Érzékenyítsetek!

Olvassátok és nézzétek minél többen! Beszéljetek róla!
Nagyon fontos a téma, amiről beszél.Persze az öngyilkosság szörnyű dolog.Ettől sokkal gyakoribb, ami sokunkat érint : az egymás értése, megértése, az értő odafigyelés, a kétoldalú párbeszéd, tenni akarás és a jószándék gyakorlása. Korlátokat épít a technika körénk, ha hagyjuk.Keressünk megoldásokat!
Persze,  lehet azon vitatkozni, hogy némely szereplő karaktere túlzás, hogy elhanyagoltak, bagatellizáltak eseményeket.Ez az ő történetük.
Számos történet létezik körülöttünk is.Felismerjük?

Képtalálat a következőre: „13 okom volt sorozat 1”
A második sorozat plakátja
Képtalálat a következőre: „13 okom volt sorozat 1”
A Netflix azonos című sorozat plakátja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates