2018. november 13., kedd

# szórakoztató irodalom

Jonas Karlsson: A számla

Hosszabb kihagyás után nemrégiben kölcsönöztem ki A számla c. könyvet, amelyet kb. 2 nap alatt el is olvastam.

Korábban már nézegettem ezt a regényt könyvesboltban, ám drágállottam, mivel nagyjából csak 240 oldal, nagybetűkkel, nagy sorközökkel. A témája azonban érdekesnek, már-már abszurdnak bizonyult.

Te mit tennél, ha találnál egy eléggé nagy összegről szóló csekket a postaládádban? Nyilván az lenne az első gondolatod, hogy tévedés, netán ki is dobnád a kukába, ám azért csak-csak foglalkoztatna a dolog, mi is lehet ez.

Főhősünkkel ugyanis pont ez történik: közel hatmillió svéd koronáról kiállított csekk kerül a kezébe - mellette egy telefonszámmal. Fel is hívja, és mint kiderül, nem tévedés! Fizetnie kell, nincs mese. Mert az életben mindennek ára van. Annak is, amire nem gondolnál. Boldog vagy? Az nem jó, emeli a tétet. Nagyjából ez az oka a nagy összegű számlának, melyet minden ember megkap, ki alacsonyabb, ki magasabb összeggel. Mint kiderül, ráadásul egy nagy cég, egy egész rendszer áll minden mögött. Mondhatni kafkai szituáció, mint ahogyan Jonas Karlssont, a regény íróját Svédország kafkájának is nevezik.

Sok történése nincs a könyvnek: főhősünknek lesz egy telefonos kapcsolattartója, majd, mikor azt hiszi, jobb lesz a helyzet, és vannak enyhítő körülmények, kiderül, hogy nem, sőt.
Talán abba gondol bele az ember a hamar elolvasható regény közben, hogy mennyit számít, hogy ez embernek milyen az élethez való hozzáállása, hogyan éljük meg a pillanatnyi élményeket, és hogy mennyire látjuk reálisan, hogy ami velünk történik, az jó-e vagy sem (illetve mások máshogy látják helyzetünket). 
Kb. ennyi a bölcsesség, amit le lehetett szűrni a történetből, hát... olyan egyszer elolvashatónak jó volt.

Az íróról: Jonas Karlsson svéd színész, a Királyi Drámai Színház tagja, filmjei közül többet itthon is láthattunk:Rúzs, reptér, satöbbi; Stockholmi történetek; Kim Novak sosem úszott Genezárat tavában. S amellett regényeket és színdarabokat ír, amelyek lassan világszerte sikert aratnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates