2018. november 24., szombat

# Niki # pötyögés

A Könyvfalók kedvenc nyári olvasmányai

Van ahol már havazott pár napja, máshol csak igazi őszies idő van, én mégis most egy csipetnyi nyarat igyekszem csempészni ebbe az időjárásba. Tudjátok, amikor elegünk volt már a melegből, amikor egy kis enyhülésre vágytunk, amikor a ruha is majdnem leolvadt rólunk és mi is olvadtunk rendesen. 
Az oldal szerkesztőinek kedvenc nyári olvasmányaiból hoztam egy csokorral nektek. 


Adri- Christelle Dabos: A ​tél jegyesei

Nincs kiemelkedő újdonság benne. Nem operál felejthetetlen karakterekkel. Nem egyedi fantasy vonulatot visz. Mégis megragad és nem ereszt. Eszembe jutnak apró szikrák, beszólások, mondatok, összefüggések, a hangulata is utólag. Az írónő nagyszerűen csűri-csavarja a szavakat! Izgalmas.











Kinga- Emile Zola: Tisztes úriház

Nyaranta, mivel több időm van olvasni, szívesen nyúlok a hosszabb klasszikus regények után. Strandra viszont nem a legmegfelelőbbek, hiszen nagyobb odafigyelést igényelnek a nyelvezetük miatt. Emellett pedig a lassúbb történetalakítás miatt sem cipeli magával az ember fia vagy lánya a strandra, hiszen ha pár órára kimegy pihenni és olvasgatni, akkor legalább olvasmányában valami izgalmas és bonyodalmas cselekményre vágyik.
Bár Zola Tisztes úriháza klasszikus, mégis bátran merem ajánlani a pihenős, fürdőzős, napozós órákra. A korabeli párizsi életet mutatja be naturalista szemlélettel egy ház lakóinak mindennapjain keresztül. Nem arról írt, amit az emberek olvasni szerettek volna, hanem ami igazán megtörtént, a felszín alatti valóságot. A fény és ragyogás alatt az emberek velejükig romlottak, s hiába mutatják magukat tisztának és erkölcsösnek, ha a lepel alatt pont az ellenkezője igaz mindennek. Anno a katolikus egyház a tiltott könyvek listájára helyezte a Zola-könyveket. És a tiltott gyümölcs a legédesebb, még akkor is, ha azok a korok már elmúltak. 



Molymacska- Anne Percin: Hogy told el (jól) a nyarad

Gondolj egy könyvre, amit szívesen olvasnál nyáron! Én is gondoltam egyre, de rájöttem, hogy nem ismerek ilyet, ezért most pedig töröld ki ezt a gondolatot, mert egy olyan könyvet hozok, ami akármennyire is a nyárról és szabadságról szól, mégsem az a megszokott strandon olvasós könyv. 
Maxim, a főszereplő kulturális poénjai özönében látjuk, mit is csinál, miközben a szülei elmennek nyaralni. Ami persze nem könnyű, főleg ha a nagyi kórházba kerül, neki pedig enni is kellene valamit, miközben tinédzser is, a maga problémáival. Amennyire könnyed poénok vannak benne, sokszor annyira komoly témákról is szól. 
Vigyázat: francia kaland, zenével, és tulipánhagymákkal! Csak az kezdjen neki, aki szívből szeretne nevetni. 




Regi- J. K. Rowling: Harry ​Potter és az azkabani fogoly

Nekem egyértelmű, hogy Harry Potter és az azkabani fogoly volt a kedvenc. A blogon is ott van amit írtam róla, de ha csak egy pár szó kellene róla, akkor talán ezt írnám: 
Nagyon sokan tudják, hogy miről van szó... hogy ki ez a Harry Potter. Egy varázslógyerek, akinek se anyja, se apja, mégis helyt tud állni a gonoszokkal teli világban, miközben csak a barátaira számíthat. Részemről egy fantasztikus képzeletbeli birodalomba léphettem át, ahol olyan lények is megfordulnak, amikről még hallani sem hallhattunk. 
Gyerekektől kezdve egészen idősekig ajánlanám ezt a sorozatot, mert biztosan mindenki találna magának egy számára kedves karaktert.





Niki- Jean Sasson: Jazmína ​választása

Nem volt nehéz választanom a nyári olvasmányaim közül, hogy melyik volt a kedvencem lévén, hogy összesen idén nyáron tőlem szokatlan módon, összesen két könyvet olvastam el. De van magyarázatom erre a kilengésre: a nyáron költöztünk és ez minden energiámat leszívta, kedvem se volt olvasni. 
A Jazmína választását ugyanaz az írónő írta, aki Hercegnő-trilógiát, amit még tizenévesen olvastam és egyszerűen befaltam. Ez a történet is igaz történetet dolgoz fel és az írónő mondhatni a szokásos köröket rótta le benne. Írt háborúról, de leginkább a nők ellen elkövetett erőszakokról. 
Döbbenetes, sokkoló olvasmány, ami után az ember hálát ad annak, hogy nem oda született, ahová ezek a szerencsétlen sorsú nők. 





Tiszavirág-  Fábián Janka: Emma évszázada

A történet Emma szüleivel kezdődik és unokáival fejeződik be. Kellemes olvasatú, számos fordulattal. A történelem viharai szorosan fonódnak Kóthayiék sorsalakulásával. 1o14 oldalán jut hely szerelemnek, viszálynak, barátságnak, hűségnek, féltésnek, kitartásnak, bátorságnak.











Doxa- Tommy Wallach: Kösz, hogy... 

& 

Kody Keplinger: The Duff- A pótkerék 


Imádtam az egyedi hangvételüket, hogy olyan témákhoz mertek nyúlni amiket nem sokan vállalnának be.
Humorral, de minden szót komolyan gondolva emlékeztetnek arra, hogy emberek vagyunk és tetteink legyenek bármilyenek is kihatással lesznek jövőnkre és másokra is.
A lényeg, hogy adjatok időt magatoknak rájuk és ne fajlátok csak, hanem gondolkodjatok mindazon amit felvetettek!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates