2018. június 11., hétfő

# könyvek

Douglas Preston-Mario Spezi: A firenzei rém

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Őszintén szólva kíváncsi voltam, hogy ezek írói álnevek vagy valódi személyek. Ha álnév akkor fikció, ha valódi nevek akkor a történet is hiteles. Bingó, az utóbbi tipp jött be. Preston oknyomozó újságíró, egyetemi tanár, és nem ez az egyetlen ügy, amiből könyv született. A cím pontosan jelzi hogy miről fog szólni, bár a könyv eleje rémisztőleg hatott, hogy ennyi szereplőt hogyan lehet majd megjegyezni. De bátraké a szerencse, meg azoké akik szeretnek olvasni, szóval akkor kezdjük.
............................
Az író a holdra szállás évében 1969-ben 13 évesen Toszkánában nyaralt a családdal, és szép emlékeket őrzött ebből a nyárból. Felnőtt fejjel az újságírás vonzotta, és természetesen a krimiírás. A 2000-es évek elején úgy dönt hogy írni bárhol lehet, akkor jöjjön Itália, ezen belül is Firenze. A család rábólint és egy kisvárosban Giogoliban telepednek le. A téma az utcán- pardon, az olajfaligetben hever - mármint a házuk előtti ligetben, itt kezdődött egy gyilkosság sorozat. Az elkövető a firenzei rém nevet kapta, a könyv a történeti hűség kedvéért maradt ennél a jelzőnél. A nyomozásba bekapcsolódott az FBI is, sőt az elkövető ihlette Hannibal Lecter alakját. Mario Spezi a bűnügyi tudósító lesz a partnere, ő az aki elindítja Prestont ezen az űton, és akivel közösen jelenik meg ez a könyv.
Nos akkor miről is lesz szó? '1971-85 között hét párt, vagyis 14 embert gyilkoltak meg, Firenze könyékén, akik az autóban szeretkeztek. Körülbelül százezer embert kérdeztek ki, hamis tanúvallomások, bizonyítékok kreálása, pletykák amik életeket tettek tönkre, öngyilkosságok a hamis vádak miatt, exhumálások, belekeveredtek ügyészek, bírák, rendőrök, de a firenzei rém kilétére soha nem derült fény. Douglast és Spezit is megvádolták, gyilkosságban való bűnrészességgel, hamis tanúzással, és Prestont megfenyegették ha még egyszer olasz földre lép, akkor letartóztatják. Spezi rosszabbul járt, róla azt terjesztették hogy ő  a firenzei rém. Na, most már kíváncsi lettem.
..................................
1981. június 7-én Spezi egy kollégától veszi át az ügyeletet, és kezdetét veszi a rémület Firenzében. Vasárnap van, az ebéd ideje, ez szent dolog, erre gyilkosság rondít bele az idilli tájba. A fiút közelről fejbe lőtték, a lánynak a halál után kivágták a vagináját és a gyilkos elvitte. Az egyik ifjonti szerkesztő szerint, pár éve már volt egy ilyen gyilkosság. A La Nazione vezető hírként, és sorozatgyilkosságnak indítja a vezércikkét. Egyébiránt az autóban való szeretkezés, némi túlzással de nemzeti sport a firenzeieknél, szintúgy az őket kukkoló "indiánok". Minden országnak megvan a maga szörnyetege - London, Hasfelmetsző Jack - Németország, düsseldorfi rém - Amerika, bostoni fojtogató.
..................................
 A rendőrök tehetetlenek, mindenki feljelent mindenkit, hátha beakad a tettes. A következő gyilkosságnál találnak egy ajtóütközőt, ennek jelentősége lesz 20 év múlva. Spezi mindent bevet hogy elsőkézből szerezzen információt, fenyegetés, titkos informátor, mindenki csak utána kullog. Megugrott a különböző jósok, médiumok jelentősége, ott hazudtak és akkorát, amit még a legszkeptikusabbak is elhittek. Lebukott álpatológus, a prostituáltak fanszőrzetét leborotváló pap - Isten bizony! - majd a gyilkos hidegvérrel egy régi újságot küld a nyomozóknak, egy 1968-ban megtörtént gyilkosság cikkét. Ekkor kerül a képbe egy erőszakos szardíniai klán, az egyikük ölt az ominózus 1968-as gyilkosságban. Na, ez végre értékelhető nyom.
..............................
Szardíniából a 60-as évekből egy hatalmas bevándorlási hullám indul el, a megélhetés és a jobb élet reményében sokan kelnek útra, és érkeznek Olaszországba. A legtöbben Toszkánába jönnek, és ez megváltoztatta a tartomány arculatát. A szardíniaiak a saját becsületkódexük szerint éltek, saját nyelvvel és az emberrablás vagy gyilkosság nem számított bűnnek. Hogy egyem a szivüket! Hozzájuk képest a szicíliaiak, békés hímzőkörnek tűntek. De ami sok az sok, az erőszakos Vinci fivérek- semmi közük a legendás reneszánsz mesterhez! - még nekik is elfogadhatatlan volt. Családi kedélyes gyilkosságok, egymás közötti erőszak, csak hogy a lényegesebbeket említsük. Na ezek a "drágaságok" érkeztek Toszkánába.
...................................
Sok minden szólt ellenük, de bizonyítékot képtelenek voltak felmutatni a rendőrök. A gyilkosságok pedig folytatódtak. De a rém kicsit kiesett a ritmusból, mert egy homoszexuális pár az áldozat. A gyanúsítottak továbbra is a Vinci klán tagjai, de ők úgy hallgatnak mint a csuka. A főügyész és a vizsgálóbíró, csuklóból utálja egymást, na így szép nyerni! Spezi kap egy nagybetűkkel írott levelet - beakadt a Caps Lock - amiben a rém szerint őt soha nem kapják el. A rendőrség mindent rosszul csinál, ja és ő megsíratja az áldozatait. A kellően felfokozott hangulatot tovább emeli, hogy hat prostituált az újabb áldozat. Profilváltás történt a gyilkosnál?
................................
A könyv nemcsak kronológiai sorrendben írja le a gyilkosságokat, de történelmi ízelítő is Firenze múltjából. Ez színesíti és olvashatóbbá teszi a regényt.
..............................
Végre épkézláb ötlete támad a nyomozóknak, és a végsőkig romlott Sakvatore Vinci kerül célkeresztbe. Na ebből mit hoznak ki? Hogy Szardíniában megúszott egy gyilkosságot?
...................................
Amit eddig rosszul tudtam most korrigálom, a csendőrség a Carabinieri a hadsereg része, nem ugyanaz mint a rendőrség a Polizia di Stato ami civil testület. Kellően utálják is egymás, ami a rém malmára hajtotta a vizet. Ja igen, Salvatore megúszta a gyilkosságot, és eltűnt az emberek szeme elől. Na akkor, lehet elölről kezdeni mindent.
...............................
Egy brutális parasztra esik a választás, minden szempontból ideális gyanúsított. De Spezi az újságíró hozzájut - na jó, nem törvényesen az FBI által alkotott profilhoz  - ezt soha nem hozták nyilvánosságra. Ezek szerint a tettes magányos, impotens és patologíkus gyűlöletet táplál a nők iránt. Hogy miért szünetelt a gyilkos 1974-81 között? Mert nem volt Firenzében, tehát vagy börtönben volt, vagy máshol dolgozott. A megvádolt öreg pszichopata tíz év után kiszabadul, és a rém még mindig rejtély. Már 1996-ot írunk, és most Giuttari felügyelő veti rá magát az ügyre. A téboly ráragad a derék rendőrre, most éppen fekete mise és szekta felelős a halálokért.
........................................
És elérkeztünk a 2000.év elejére, Preston és családja olasz földre lép, hogy itt éljenek. Az újságíró egy krimit készül írni, amihez ideális helyszín a város és környéke. De helyette összeakad Spezivel és úgy dönt, hogy a firenzei rém izgalmasabb téma. Spezi tudja hogy ki a gyilkos, az FBI profilja tökéletesen illik rá. De ez senkit sem érdekel, mert megindul a hülye-elméletek gyártása, és a nyomozás hasonlítani kezd a diliház szabadnapos kimenőjéhez. Preston 2004-ben visszamegy az államokba, de tovább dolgoznak Spezivel a rémről szóló könyvön.
................................
Hát akkor jöjjön a finálé. Az olasz rendőrség semmit sem tud felmutatni, ezért újabb bűnöst kreálnak, mégpedig az újságíró Spezit. Innentől tényleg kutyakomédia az egész. Egy éven keresztül vizsgálódnak, de nem találnak semmit. Preston 2006-ban visszajön Firenzébe, hogy végre kiderüljön ki a gyilkosa 16 embernek. A válasz nem várat magára, kiutasítják az országból, az amerikai nagykövetség pedig mossa a kezeit, mi a fenének keveredett bele az egészbe. Spezi 23 napig marad börtönben, az újságírók lassan de végre észhez térnek, és petíciók sokasága özönlik Olaszországba, bírálva az igazságszolgáltatást. Az újságíró szabadulása után, fény derül a főügyész és a vizsgálóbíró eszeveszett ámokfutására, és nem ússzák meg a felelősségre vonást.
................................
Végig olvasva a könyvet a végére rémületesebb lett, mint maga a gyilkosságok sorozata. Bizonyítékok hiánya, vagy azok kreálása, eszelős médum vallomása amit törvényesítettek, ellentétek, tévutak, és még a jó ég tudja hogy mennyi marhaság zsúfolódott össze, és minden mondat igaz. Rémisztő. Csak akkor olvasd el, ha van gyomrod ahhoz a tényhez, hogy minél vadabb annál igazabb. Hogy végül is, ki volt a firenzei rém? A Jóistenen kívül erre más, még nem válaszolt hitelesen.

Kiadó: General Press Kiadó
Oldalszám:300
Kiadás éve:2009
Fordító: Szieberth Ádám


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates