2018. május 24., csütörtök

# programajánló

Már egy perc olvasás is élmény!


  Rengeteg újfajta olvasásnépszerűsítő program van, amely arra hivatott, hogy többet, jobbat, jól olvassunk. Már írtunk a  Poket sikeréről ebben a cikkben, most pedig a Bookline próbálja meg az embereket rávenni: már egy perc olvasás is élmény.

    A Bookline úgy próbálja az olvasásra rávenni az embereket, hogy Örkény egyperces novelláiból választott ki hetet, amelyet rövidfilmszerűen a vászonra adaptált. Ezek a kisfilmek egy-egy novellának a szövegét mutatják meg, kellemes zenei aláfestéssel, és egyedi képi világgal. Emiatt olvassuk a szöveget, és nem egy rövidfilmet nézünk. Ezek nem filmek, hanem Egyperces novellák mozi kiadásban. Ez a legjobb szó rá, hiszen máshogy nem is lehet ezt a formát elmondani. 

   Ezeket az adaptációkat vetítik szórakozóhelyeken, mint például Budapest Park, A38, Budapest Aréna, Keret Szüli6, Nyugi Szeged vagy több vidéki és budapesti moziban a vetítés előtt is. Ha pedig mégsem jársz ezekre a helyekre, akkor online is elérhető, elsődlegesen itt nézheted meg, de más online felületeken mint a facebook és instagram is belefuthatsz ha figyelsz. 
   Ahogy már említettem ezek az egypercesek Örkénytől származnak. Örkénynek egyedi, nagyon abszurd, egyszerű, de ütős stílusa volt, ami a novellákban kristályosodik ki. Számomra felejthetetlen író, akinek művei a mai napig értékéből semmit se vesztett. Egy-egy ilyen egyperces tényleg rövid, így, vizuális formában pedig még hatásosabb és erőteljesebb érzést ad a nézőnek és egyben olvasónak. Itt említeném meg a negatívumát is: sajnos (szerintem) túl gyorsan pörög a szöveg, így túlságosan nehézkes olvasni. Még fel se fogjuk, mi történt, mikor más rég máshol járunk. Emiatt is előnyösnek tartom az online hirdetési módokat is, hiszen ott vissza is tudjuk tekerni az adott részletet. 
   Ami számomra meglepő volt, az az egypercesek kiválasztása. Vannak nagyon jó és ütős történetek is, mint például a Visszhang, Az autóvezető, A végzet, de több olyan is, amelyet nem értettem, miért került be. Ilyen például a Jelenség is, ahol nem találtam annyira különlegesnek, maximum csak kellemesen rövidnek. 
   Remélem egy kis kedvcsinálót adhattam azért, hogy ti is megnézhessétek a kisfilmeket. Ha kíváncsi vagy Örkény István további egyperceseire, akkor ajánlom Helikon gondozásában a Könyvfesztiválra megjelent válogatás Örkény István: Egyperces novellák címmel, vagy online is elérhető egy másik válogatás itt. Ha pedig csak annyit ért el a kampány, hogy újra kezedbe veszel egy könyvet, már az is bőven sok. Hiszen tudjuk: egy perc olvasási is élmény! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates