2018. április 23., hétfő

# jeles napok # könyv

A KÖNYV NAPJA margójára

                  Április 23.

 Te tudod, hogy milyen nap ez? Sok könyvfaló átsiklik ezen a napon, és nem is tudja, hogy ez hivatalosan is a Könyv Napja.
    Az UNESCO 1995-ben nyilvánította Shakespeare (1616) és Miguel de Cervantes (1616) elhalálozásának napját a Könyv napjává, katalán javaslatra. A nap célja az olvasás szépségének a felfedezése, illetve az olvasásra való ösztönzés.


  Erdélyben, Marosvásárhelyen eddig nem  sok irodalommal kapcsolatos rendezvény, akció és kezdeményezés élt (persze a minden évben megrendezett nagyszabású Könyvvásáron kívül, amin több kiadó, több ezer könyv képviseltette magát, az író-olvasó találkozásokkal, a gyerektevékenységekkel és egyéb előadásokkal együtt). Legfeljebb néhány könyvesbolt szervezett esetenként egy-egy gyereksarkos délutánt vagy dedikálással összekötött könyvbemutatót.
   Az utóbbi időben egyre több 1 lejes (1 lej= 10 szem cukorka ára) könyv akciót szerveztek a különböző antikváriumok, amikor is a vásárlók 1 lej értékre egy könyvet kaptak a vásárlók. Az elárusító bácsi büszkén újságolta a legutóbbin, hogy egy 5 nap alatt több, mint 1000 könyve kelt el. 
   A Költészet Világnapján (március 21) is láttam villanyoszlopokra ragasztott verseket, sőt ragasztottunk mi is ki.
Ezek a megmozdulások színt hoznak a városlakók mindennapi életébe.  


   A mai napon pedig a Teleki Téka előtt (Teleki Sámuel által alapított közkönyvtár az 1700-as években) sétálva az a kellemes meglepetés ért, hogy egy tele könyvespolcon egy felirat azt hirdette, hogy a könyveket az érdeklődők kegyeibe ajánlják, vigyék jó szívvel. Egyébként megtudtam, hogy a Téka udvarára helyezett könyvespolcon minden nap könyvcsere folyik. A megunt könyvedet beviszed, ami tetszik elhozod minden különösebb cécó nélkül. Fantasztikus elgondolás!
   A másik meglepetés a mai napban pedig a városi buszokra helyezett dobozok voltak tele könyvekkel. Egy megmozdulás a könyvek és az olvasás népszerűsítésére. Az utazók olvashattak a buszon, hogy ne unatkozzanak és még haza is vihették a nekik tetsző könyveket.


   Remélem más településeken is ilyen események élnek és azt is remélem, hogy a jövőben még több hasonló fog majd létrejönni.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates