2014. október 12., vasárnap

# szórakoztató irodalom

Menna Van Praag: Szerelem, pénz és csokoládé

Ez a kedves, megható, fanyar bölcsességgel megírt könyv olyan, mint a csokoládé: édes és finom.(Katie Fforde)

Lily egykor csokoládéboltot vezetett, amelyet hirtelen halála után lánya, Maya folytat. Holott a fiatal lány épphogy elkezdte az egyetemet, és írni szeretett volna - ezek az álmok most szétfoszlanak. Marad a csokoládébolt a finom kávékkal, édességekkel  és sütikkel, amiket a betérő vendégek nagyon szeretnek - és természetesen Maya is tömi magába az ínycsinkaldó finomságokat. Ha már csak ennyi boldogsága maradt az életben.
Vagy mégsem?
Betér egy különös, idős hölgy a boltba, akivel hosszasan elbeszélget és elindítja valamiféle úton. Ezután Sophie, a médium is ad neki egy löketet: merjen váltani. Maya - kis hezitálás után - drasztikus elhatározást hoz: bezárja a csokiboltot és regény írásba kezd! A változás feldobja, teljesen más ember lesz belőle, még a hőn áhított férfi is észreveszi.
Aztán jön a kudarc, és visszakerül minden az eredetibe: Maya ismét a boltban ül és falja az édességeket.

A könyv jól rávilágít arra, hogy sokszor a kényelem és a félelem miatt nem merünk váltani és előbbre lépni, még ha lenne is lehetőségünk. Félünk, hogy elveszítjük korábbi, jól megszokott életünket, félünk, hogy mi lesz, ha nem lesz pénzünk... Pedig változni, fejlődni kell. Szirupos duma, hogy "merd megvalósítani az álmodat" - de néha igenis tennünk kell a cél érdekében. Persze tudjuk, ez nem mindig egyszerű.
Maya-nak, akarom mondani May-nek végül mégis sikerül új életet kezdenie.

A könyv kellemes, könnyed, akár a tejszínhab a forrócsokin. Útkeresős regény, de inkább szórakoztató és romantikus kategória, mintha mély filozofikus tartalommal bírna. Azért vannak benne jó gondolatok, és talán az ember picit végiggondolja az életét, a mindennapi robotmunkáját, álmokat sző, aztán visszazökken a valóságba, hogy mégsem olyan egyszerű ez a "légy bátor és valósítsd meg önmagad" gondolat. De hátha egyszer...

A könyv érdekessége, hogy a végén receptek (tavaszi, nyári, téli és őszi kategóriában) találhatóak. Nem kimondottan csokisak, de édességek is vannak köztük.

A szerzőről:
Menna Van Praag az Oxfordi Egyetemen diplomázott, jelenleg újságíró és nagy csokirajongó. Angliában él ínyenc férjével, Arthurral, aki egy vegetáriánus kávézót üzemeltet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates