2014. június 26., csütörtök

# felnőtt irodalom # szépirodalom

Levelek Skye szigetéről


"Tisztelt Asszonyom!
Remélem, nem tekinti tolakodásnak, de úgy éreztem, meg kell írnom önnek, mennyire csodálom és becsülöm A sas fészkéből című könyvét. Elismerem, általában nem vagyok oda meg vissza a költészetért. Többnyire a Huckleberry Finn szamárfüles kötetét veszem a kezembe vagy egyéb, halálos veszedelmeket és megmenekülést taglaló könyveket. Az ön verseiben mégis volt valami, ami jobba megérintett, mint bármi az utóbbi években... "


Jessica Brockmole - Levelek Skye szigetéről


Már megint egy olyan könyv, ami a borítójával elbűvölt! Olyan finom, elegáns és romantikus egyszerre, hogy szóhoz se jutok.
Nyilvánvaló volt, hogy találkoznunk kell!
A könyv címe nem okoz meglepetést, a Levelek Skye szigetéről egy két szálon futó levélregényt takar. Az egyik szál az első világháború idején szövődött furcsa barátság és furcsa szerelem egyvelege, mely a Skye szigetét soha el nem hagyó költőnő, Elspeth és a fiatal amerikai álmodozó, Davey között szövődik a levélpapírokon keresztül. A másik szál a második világháború alatt játszódik, és a múltjában kutakodó Margaret és a fronton lévő gyermekkori szerelme között húzódik. Minden 1912-ben kezdődik, mikor is egy levél eljuttatása egy másik kontinensre egy egész hónapot vett igénybe! Tehát nagyon meg kellett gondolni, mikor és mit írunk le a másiknak. Elspeth és Davey között szerelem szövődik, ezzel nem árulok el nagy titkot, ám Elpeth egyáltalán nincs könnyű helyzetben, hiszen két dolog is elválasztja Davey-től, éspedig férje, illetve az éppen kitört világégés... 
Olvasás közben folyamatosan sajnálkoztam azon, hogy megváltozott a világunk, az e-mailekben már nincs lehetőség ilyen mélyreható kapcsolatoknak megszületniük, türelmetlenek vagyunk, nem tudunk várni és mindent azonnal akarunk. Ráadásul a kézírásnak is lőttek lassan... Pedig a várakozás kellemes borzongása, az az érzés, amikor naponta lesed a postást, hogy érkezett-e már leveled, fantasztikus!
Nagyon kellemes, melankólikus hangulatú szerelmes kötet ez, melyet egy nap alatt végigolvastam (pont kórházban, így letennem se kellett szerencsére!). Egy darabig jelölgettem az idézni valókat, ám olyannyira magába szippantott a levél, hogy úgy a felénél elmaradtam :)
Kedvenc lett!

És mindennek a tetejébe íme a gyönyörűen csengő nevű Skye sziget Skócia vidékéről:



Fülszöveg:
Elspeth mindig azt mondta a lányának: életem első kötete kifutott nyomtatásból. Ám amikor bombasorozat éri Edinburgh-t, és Margaret megtalálja anyját a hálószobában egy halom megsárgult levéllel az ölében, a múltra, melyet Elspeth oly gondosan titkolt, hirtelen fény vetül. A következő napon Elspeth eltűnik.
Egyedül maradva a levelekkel, Margaret megismer egy olyan anyát, akit soha nem ismert: egy költőnőt, aki Skye szigetén élt, és aki 1912-ben válaszolt egy Illinois-ban élő fiatal amerikai rajongója levelére.
Szemérmeskedés nélkül, Elspeth és Davey őszintén megosztották egymással álmaikat, félelmeiket – minden olyasmit, amit senki mással. Mert anélkül, hogy valaha is találkoztak volna, kiválóan ismerték egymást.
Az óceán két különböző partján, békeidőben és háborúban, de leginkább papíron és tintán keresztül megélve az eseményeket a Levelek Skye szigetéről egy levél mindent megváltoztató erejéről szól – a levéléről, melyet soha nem kellett volna elküldeni, a levéléről, mely soha nem kerül elküldésre, és a levéléről, melyet örökre megőriz a címzettje.


"1940. június 17.
Ó, Margaret!
…Neked nincsenek titkaid előttem, de én mindig elzárva tartottam előled életem egy részét. Azt a részét, amely kaparni kezdte a falat, amikor ez az újabb háború elkezdődött, azt a részét, amely üvöltve akar kitörni most, azon a napon, amikor elrohantál tőlem, hogy találkozz a te katonáddal.
El kellett volna mondanom neked, meg kellett volna tanítanom neked, hogyan acélozd meg a szívedet. Meg kellett volna tanítanom neked, hogy egy levél nem mindig csak egy levél. A papírra írt szavak átitathatják a lelket. Bárcsak tudtad volna!
Anya"



10*/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates