2010. február 17., szerda

# szépirodalom

A legszebb macskatörténetek


Kicsit megtévesztő a könyv címe, az ember azt gondolná, érzelgős-megható macskatörténetek vannak benne. De nem, ez bizony egy szépirodalmi válogatás (Pomogáts Béla válogatásában), olyan híres írók műveiből, mint Edgar Allen Poe, Mark Twain, Hemingway, Maupassant, Dumas... stb.

A macskákat szeretjük, vagy gyűlöljük, de közömbösek soha nem lehetünk irántuk. Itt élnek körülöttünk, Van, aki a lakásban tartja, az ágyába fekteti, mások éppen elkerülnék őket, mégis beléjük botlanak az utcán, lépcsőházakban, kirándulás közben vagy munkába menet, Nem véletlen hát, hogy a világirodalom legnépszerűbb szerzőit is megihlette az ember társául szegődött kényes jószág.

Nem túl vidám történetek ezek (pl. Poe "A fekete macska” c. novellája egy gyilkosságról szól). Nekem Colette és Hemingway írása tetszett legjobb. Ez utóbbi a „Macska az esőben” címet viseli, aki kíváncsi rá, elolvashatja itt.

A könyvet 1994-ben adták ki, de megvásárolható pl. a www.bookline.hu-n, illetve én könyvtárból vettem ki, ott is fellelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates