2010. január 28., csütörtök

# romantikus # szórakoztató irodalom

Danielle Steel: Az első bál

A Macenas Kiadó 2007-ben jelntette meg magyarul Danielle Steel: Az első bál című könyvét.
A könyv rövid története:
"Olympia Rubinstein elfoglalt ügyvédként is kiapadhatatlan energiával kormányozza népes családját. Egy napon meghívó érkezik az egyik legelőkelőbb társasági eseményre és minden a feje tetejére áll. Született lázadó lánya, Veronica mostohaapjával együtt visszataszítónak találja a bál gondolatát, míg másik lánya, Virginia, alig várja az eseményt. Első férje remek alkalmat lát a bálban, hogy családi viszályt gerjesszen, fia pedig, élete legfontosabb döntése előtt áll." (Forrás: bookline.hu)

Véleményem szerint fontos ebben a rohanó világban egyes régi hagyományokat is megőrizni. Ma a rohanó világban sajnos egyre nehezebb ezt véghez vinni.
Az első bál nagy esemény volt egy fiatal lány életében, főleg a 19. században. Még a 20. század elején, az I. világháború előtt is volt jelentősége. Szerintem a világháborúnak "köszönhetően" tűnt el a fiatal lányok életéből, mára szinte már nincs is. Pedig szerintem jó lenne, ha még ma is úgymond kötelező lenne az első bál. Én személy szerint élvezném.

Eddig elég sok Danielle Steel könyvről írtam és szerintem lesz még egy pár. :-) Ezért gondoltam, hogy röviden megemlítem az ő életét, munkásságát.

"Élete:
Danielle Fernande Dominique Schuelein-Steel (New York, USA, 1947. augusztus 14. - ) amerikai írónő. Napjaink legnépszerűbb írónője.
Édesanyja Norma da Câmara, egy portugál diplomata lánya, édesapja John Schuelein-Steel, német származású, a Löwenbräu sörgyáros család leszármazottja.Gyerekkorának nagy részét Franciaországban töltötte, ahol egészen kicsi korától kezdve részt vett szülei estélyein, így lehetősége volt megfigyelni a gazdag és híres emberek életvitelét, szokásait.Hét éves korában a szülei elváltak, ekkor Amerikába költözött apjával. A New York-i Egyetemre, (Parsons School of Design) járt és divattervezőnek készült, de a stressztől gyomorfekélyt kapott. Eleinte reklámszövegíróként dolgozott, majd egy San Francisco-i PR-cég alkalmazottja lett.Danielle első könyvét 20 éves korában írta. Általában egyszerre több új könyvén is dolgozik, nem csoda, hogy ilyen termékeny. Könyveiből eddig 570 millió példány talált gazdára, 47 országban olvassák és 28 nyelvre fordították le műveit.Az Ékszerek (1993) című könyvéből készült filmet két Golden Globe-díjra is jelölték, de a díjat végül nem nyerte el a négy órás alkotás. A könyvek mellett kiadott egy verseskötetet is, Love: Poems by Danielle Steel címmel.

Danielle ötször ment férjhez: Először 18 éves korában, egy francia bankárhoz, Claude-Eric Lazard-hoz, akinek egy év múlva lányt szült, Beatrixot. Kilencévnyi házasság után elváltak, ekkor jelent meg első könyve a Hazatérés. Másodszor egy börtönben mondta ki az igent, egy sorozatos nemi erőszakért elítélt, Danny Zugelder-nek, de a házasság nem tartott sokáig. Válása után egy nappal hozzáment a a heroinfüggő William Toth-hoz, de mint az előző ez a házasság sem tartott sokáig, mindössze két évig. Ebből a házasságból nyolc hónapos terhesen lépett ki. 1981-ben hozzáment, John Traina, borkereskedőhöz. Danielle adoptálta John két fiát, Trevort és Todd-ot. Ezt követően öt közös gyermekük született: Samantha, Victoria, Vanessa, Maxx és Zara. Amikor már azt hitte, hogy végre megtalálta a boldogságot, akkor került nyilvánosságra, hogy Danielle fiát, Nick Traina-t adoptálták, és vér szerinti apja William Toth. Nick elől ezt mindvégig titkolták, a depresszióra hajlamos fiú drogokhoz nyúlt és öngyilkos lett. A Hullócsillagom című könyve az ő életét meséli el. A botrány miatt tönkrement házasságát a Gyalázat című könyvében írta meg. Danielle ötödször is férjhez ment, 1998. márciusában ezúttal egy bankárhoz, Tom Perkins-hez, akitől két év múlva el, 1999 augusztusában el is vált, de barátságuk azóta is megmaradt. Ebből a kapcsolatból A klón és én' címmel készült könyv. Házasságaiból hét gyermeke született és két nevelt gyermeke is van.

Karrier:
1998 szeptemberében a Delacorte Press kiadásában jelent meg, és egyből a New York Times valós bestseller listájának élére ugrott. 1989-ben bekerült a Rekordok könyvébe, mert könyvei a New York Times bestsellerlistáján folyamatosan 390 hétig szerepeltek. 2002-ben kitüntetést kapott a francia kormánytól, a világ művészetéhez való hozzájárulásért. Az íráson kívül saját parfümöt jelentetett meg a nevével fémjelezve. Galériájával támogatja a művészeket.

Egyik alapítványa, a Nick Traina Alapítvány a mentálisan sérült, és a rossz bánásmódban részesült fiatalokat támogatja, amelynek névadója fiatalon elhunyt fia. A másik alapítványa a hajléktalanok megsegítésére jött létre. " (Forrás: www.wikipedia.hu)
Néhány műve:
Regények
Hazatérés vagy Hazafelé (Going Home, 1973)
Megváltó szerelem (Passion's Promise, 1977)
Erőszakkal vádolva (Jóban és rosszban) (Now And Forever, 1978)
Szerelmes nyárutó (Summer's End, 1980)

Titkok (Secrets, 1985)
Kalandvágy (Wanderlust, 1986)
Zoya (Hercegnő) (Zoya, 1988)
A sztár (Star, 1989)
Apu (Az élet megy tovább) (Daddy, 1989)
Saigon (Szerelem a halál árnyékában) (Message From Nam, 1990)
Ékszerek (Jewels, 1992)
Áldott teher (Mixed Blessings, 1992)
Öt nap Párizsban (Five Days In Paris, 1995)
Keserédes (Bittersweet, 1999)
A cár balerinája (Granny Dan, 1999)
Ellenállhatatlan erők (Irresistible Forces, 1999)
Az esküvő (The Wedding, 2000)
Ház a Remény utcában (The House On Hope Street, 2000)
Utazás (Journey, 2000)
Az udvarház (The Cottage, 2002)
Naplemente Saint Tropez-ban (Sunset in St. Tropez, 2002)
Meghallgatott imádságok (Answered Prayers, 2002)
Randevú a reménnyel (Dating Game, 2003)
Johnny angyal (Johnny Angel, 2003)
Váltságdíj (Ransom, 2004)
Második esély (Second Chance, 2004)
Visszhangok (Echoes, 2004)
Nem lehet (Impossible, 2005)
Csoda (Miracle, 2005)
Szerelmes agglegények (Toxic Bachelors, 2005)
A ház (The House, 2006)
Az első bál (Coming Out, 2006)
Fenség (H.R.H., 2006)
Nővérek (Sisters, 2007)
A kettes lakosztály (Bungalow 2, 2007)
Becsüld önmagad! (Honor Thyself, 2008)
Az igazi (Rogue, 2008)
Egy rendkívüli nő (A Good Woman, (2008)
Eljön az a nap (One Day at a Time"", (2009)
Matters Of The Heart (2009)
Southern Lights (2009)
Regényi közül eddig huszonhármat filmesítettek meg.

Gyermekkönyvek
Max & Martha sorozat
Freddie sorozat

Képeskönyv
The Happiest Hippo in the World (2009)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates