2009. november 27., péntek

# szépirodalom

Weöres Sándor: A teljesség felé


„Bontsd szét személyedet és beléd tódul a világ. Bontsd szét a személyeddé vált világot és beléd tódul a teljesség” (A kulcs kettőt fordul a zárban)

Ez az egyik kedvenc könyvecském, gyakran olvasgatok belőle. Még főiskolás koromban került a kezembe, ebből írtam a házidolgozatomat. Most nem fogom és nem is akarom ide másolni a több oldalas műelemzést, csak néhány szóban írnék róla.

Már a könyv címéből is kiderül, hogy filozofikus gondolatokat, aforizmákat tartalmaz. Weöres Sándorra (1913-1989) ugyanis nagy hatással voltak a keleti filozófiák, elsősorban a kínai taoizmus és a buddhizmus.
A mű öt fejezetből áll:
Első rész - A forrás, Második rész - A kard, Harmadik rész - A fészek, Negyedik rész - A szárny, Ötödik rész - A kristály.

Ezt a könyvet nem lehet úgy olvasni, mint egy regényt, hogy egyszerre nekiesni elejétől a végéig: csemegézni kell belőle, és elgondolkodni az egyes bölcseleteken.
Egyik kedvencem például a „Nő és Férfi”, amikor is Weöres Sándor kifejti a két nem különbözőségét, ugyanakkor rávilágít arra, hogy pont emiatt a különbözőség (önmagukban lévő „csonkaság”) miatt alkotják együtt az egységet , a teljességet.
„Ahogy a nő-test és férfi-test kiegészítésre szorul, éppígy csonka a nő-lélek és férfi-lélek. A nő nem ismeri a világosságot, a férfi nem ismeri a meleget. A nőből hiányzik az igazi teremtő-erő, a férfiból az igazi éltető-erő.”... „A nő, ha dolgozik, munkájába örömeit-bánatait, egész világát belesugározza; a férfi, ha dolgozik, munkája minden mást elfüggönyöz tőle...”


Ezen kívül olvashatunk az életről, a halálról, Istenről, a Sorsról, a szeretetről, az erkölcsről, valamint az idő múlásáról is. Érdemes tehát kézbe venni a könyvecskét, és elmélyedni, elmélkedni egy kicsit rohanó napjaink közepette.
Végezetül egy kis ízelítő a másik kedvencemből (A gondolatok visszája és színe):
„Vigyázz, világosat gondolsz-e vagy sötétet; mert amit gondoltál: megteremtetted.”

3 megjegyzés:

  1. Még nem olvastam, de felkeltetted az érdeklődésemet. ;)

    VálaszTörlés
  2. bizony az enyémet is:) szeritnem szakítok rá időt.

    VálaszTörlés
  3. Jaj de örülök neki - akkor már megérte írni róla :)

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates