2019. február 25., hétfő

# doxa # interjú

D18 Kávézó - Könyves Helyek II.

Manapság a minimalizmus nagy teret hódít. Így igaz ez a kávézás és könyvek világára is.

Ha egy kellemes, letisztult és mégis családias hangulatot árasztó, könyvekkel teli kávézót keresel, akkor a D18 a törzshelyed lesz! 💙


Már a környék is bizalmat áraszt, de térjünk a lényegre mi is van az ajtón túl!

Egy csodás és egyedi kávézó, vagy mégsem?! Derítsük ki együtt!

Nem csak finom kávéra ugrottam be a Dessewffy u. 18. szám alatt található kávézóba, hanem, hogy kifaggassam azokat akik a legtöbbet tudnak róla. 😏


Tehát fogadjátok szeretettel Beát a tulajdonost vagy is a Könyvek Nagykövetasszonyát,- és Attilát az üzletvezetőt, az az a Kávézó Régensét:



- Egyszerű, de lényegre-törő nevetek van, D18. Honnan jött a névválasztás?

- A: Nagyon egyszerű a válasz egyébként. Ugye Dessewffy 18 szám alatt van a kávázó. Innen a nagyon kreatív név. (elmosolyodik)



- A belső berendezése, hogy kávézó legyen könyvekkel, honnan jött? Mi adta az öltetett?

- B: A családunk vette meg ezt az épületet. Fent startup irodák kaptak helyet. Én pedig régóta szeretettem volna egy olyan kávézót amiben keresztény könyvek vannak. Ahol egy jó kávé vagy forrócsoki mellett bele lehet nézni a könyvekbe. Ez volt az alap koncepcióm. Gyerekeim építészek és ők álmodták meg a belsőt és a berendezések egy részét is.

- A:  Bárki aki be jön hozzánk, általában az első szava az, hogy milyen egyedi, de mégis meleg a hangulata a belsőnek.



- Kicsit egyedi kérdést tennék most fel. Mi az ami megkülönböztet titeket a többi ilyen könyves kávézótól? 

- B: Szerintem minden képpen a keresztény jellege az egyik. Ez pedig ökumenikus, tehát nem csak Katolikus íróink vannak hanem pl.: Evangélikus, Református, Baptista, de a Karizmatikusok is képviselik magukat. (Tényleg igaz, a katolikus atya könyve mellett ott áll Joyce Meyer könyve is- szerk. megjegyzés). És ez a rendezvényeinken is meglátszik. Pl.: a Pure alkalmaknak is helyet adunk, vagy minden hónapban van könyvbemutatónk. 



- A: Valamilyen szinten Budapest és a könyéke keresztény közösségének is, egy nyugodt és kiemelt közösségi tere szeretnénk lenni. Ehhez a könyves bolt és a rendezvényterem áll rendelkezésre. Egyébként, mint kávézó és irodaház egyben egyedinek vagyunk mondhatóak. Iroda részben 16-20 nm-es irodáink annak. 

Mindenkinek meg van a kis helye. 
Ezenkívül közös terek vannak mint a kávézó, a galéria, a tárgyalószoba, a nagy terem és a konyha. Ahol mondhatjuk közösségi élet van a cégek között.

Az utcáról beérkező vendég számára egy otthonos kis kávézó, a keresztény közösség számára egy közösségi tér, az iroda pedig a bérlői számára egy új hullámos iroda közösségi terekkel.




- Erre a különleges sokszínűségre ráfűzve. Az lenne a kérdésem, hogy melyik lenne az a könyv ami leginkább titeket jellemez? Amiből kiolvashatunk benneteket?

- B: Leginkább Sharan bíboros: A csönd ereje című könyve lenne az. Abban gyönyörűen megfogalmazza, hogy ma, a zaj kultúrájában élünk és minden embernek joga van arra, hogy el tudjon csendesedni. Mi az a hely szeretnénk lenni a számukra, ahol ezt megtehetik.



- A: Szeretnénk barátságos hely lenni, ha valaki egy kávéval ücsörög egész nap, miért ne tehetné?Nem küldünk el senkit és nem tukmálunk rá semmit a vendégekre. Sok diákunk van aki itt tanul egy kávé mellett.



- Térjünk át a kávézóra. Melyik lenne a legjellemzőbb ital rátok és miért? 

- A: Ez az én asztalom lesz! Rengeteg új hullámos kávézó van már. Én az a fajta régi vágású vendéglátós vagyok akinek a kávé az az olasz kávé. Ezért is dolgozunk az Illy márkával, ami a világ 3 legjobb márkája között van. A törzsvendégeink is ezért a kávéért járnak ide.

- B: De az olasz turisták is, úgy vannak hogy "jújj, de jó hogy itt is kapható jó olasz kávé"

- A: Igen, nyáron például nem egyszer és nem kétszer fordul az elő, hogy a nyitott ajtó előtt megáll egy csoport és benéz, majd azt halljuk: 
Ú! Illy kávé! -  és bejönnek. 
Sok helyen van, de nem sokan használják az Illy saját eszközeit és gépeit. Mi igen, ezért lesz olyan az íze, mint ha Olaszországban innánk.


Amióta 2,5 éve nyitva vagyunk az a vissza jelzés a vendégektől is, hogy nagyon szeretik. 



- És az utolsó kérdésem. Melyik volt, vagy mik voltak az első könyvek amiről tudtátok, hogy annak biztosan lennie kell a D18-ban? 

- B: Bibliának!(elmosolyodik) Ez alap. De a Mártival csináljuk együtt a könyves részt. A tervünk a kapcsolatokról és a családról szóló könyvek színes skálájának képviselése, a legtöbb kiadótól. Amikben nem keresztények is találhatnak maguknak bátorítást, útmutatást hisz sok írónk pszichológus is egyben. 

Volt is bőven arra példa már itt nálunk, hogy nem hívők is bele lapozgattak egy könyvbe és olyat találtak benne ami segíteni tudod nekik így megvették. 
Mi, az itt lévő könyvek 80%-át olvastuk Mártival, így szívesen segítünk bárkinek, hogy melyik miről szól és, hogy milyen problémára találhat benne megoldást az olvasó.



A Parlamenttől néhány troli megállóra lévő hely, ami ÖSSZEKÖT, KIKAPCSOL ÉS FELFRISSÍT. 

Gyertek és csendesedjetek el!


Doxa



Itt találjátok:

Budapest, 18-20, Dessewffy u., 1066

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates