2018. július 5., csütörtök

# ifjúsági # könyvek

Csengery Bándérász: Ha feljő a Hold

   Amióta a Könyvfalók csapatát erősítem többször is megkerestek minket különböző könyvajánlatokkal, hogy elolvassuk őket. Eddig sajnos ilyen-olyan okok miatt nem tudtam ezekben részt venni. Nem úgy, mint ez alkalommal.
    Gyors megbeszélés után meg is érkezett hozzám a könyv postai úton gondosan becsomagolva. Már aznap kezembe vettem, s nem törődve a fáradtsággal, rögtön olvasgatni kezdtem az első lapokat.

Na de ne haladjunk így előre!

   A könyv szerzője Csengery Bándérász, aki tinédzserkorában írt verseit és rövid történeteit gyűjtötte össze ebben a kötetben. 

 















Fülszöveg:
 
 "Csengery ​Bándérász író, költő 1984-ben született. Természetesen nem ez az eredeti neve, ez csak egy felvett művésznév. 26 éves koráig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger kis városában élt, majd innen költözött Siófokra, ahol jelenleg is él feleségével és kisfiával. Az ebben a kötetben megjelent versei és novellái leginkább 15-20 éves kora között íródtak. Az itt látható kép 2000-ben készült róla.
Versei leginkább érzések, mely érzéseket legtöbbünk átél vagy már átélt. Talán ezért is találhatja meg mindenki a neki szóló mondanivalót. Emellett novelláival inkább szórakoztatni akar, bár aki tud a sorok között olvasni, az megtalálhatja benne az elrejtett, mögöttes mondanivalót is. Persze ehhez valamelyest ismerni kell a székelyek tekervényes gondolkodásmódját is, mivel ő is székelyek leszármazottja (még ha csak negyed részben is, de ezt ő büszkén vállalja).
Írásait elsősorban nem csak kamaszoknak ajánljuk, hanem bárkinek, aki szívesen olvas új hangvételű, új meglátású, szókimondó írásokat, amelyek itt-ott rámutatnak társadalmi összgondolkodásunk hibáira. Mindemellett megpróbálja útba igazítani az érzelmeiket felfedezni kezdő kamaszokat egy olyan számukra új világban, ahol később majd otthonosan kell mozogniuk."

   A borítón gyermeki zsírkrétarajz látható (ami egyébként a versek alatti illusztrációkra is jellemző), egy éjjeli látkép. Egyedül a Hold van kidolgozva így magára vonzza a tekintetet. A kötetből kiderült, hogy a kamasz Bándérász éjsyaka írt, mint költőóriásunk, Ady. A Hold, s minden, ami az éjszakával jár (sötétség, titok, Halál) nagy hatással volt írásaira. 
   Az előszó volt az első kellemes meglepetés. Hangvétele valamiért nagyon megérintett. Olyan kis barátias, tele szeretettel az olvasói felé. A leírás alapján szinte magunk elé képzeljük a férfit, aki álma megvalósulásáért küzd, hogy megszülethessen ez a kis kötet.
Továbbá azt ígéri még az előszóban, hogy nyomon követhetjük fejlődését, ami való igazság. Nem csak az írói tehetség kibontakozására gondolok ezáltal, hanem az életkorral változó sajátosságokra is, ami leginkább a témaválasztásban mutatkozik meg. Az első versei közt szerepel a Bagzanak már a macskák. Melyik kamasz fiú nem somolyog a párzó macskák láttán? Még a hangjukat utánzó kurjantásokat is produkálnak. 
    Tehát a témák a tinédzserek érdeklődési körét mutatja: elérhetetlen vágyak, megválaszolhatatlan kérdések, a halál, történelem, később a szerelem és erotika. 
Személyes kedvenc verseim a szerelmes versei. Szeretem az olyan verseket, amik mély érzéseket közvetítenek, amik megérintik a lelkemet, aminek elolvasása után jó érzésem van. Bándérász legtöbb verse ilyen. Látom benne a lehetőséget, hogy sokat emlegetett költő lesz. Sőt! Az is felötlött bennem olvasás közben, hogy ha még mindig érdeklik ezek a témák simán írhatna gyerekeknek szóló tabutémás verseket. De valószínűleg levetkőzte már ezt a naiv kiskamaszos stílust, s ma egészen más verseket írna/ír. Szívesen olvasnám azokat is. 
   Novellái személyes tapasztalatain, képzelgésein alapulnak. Naplószerűek. Csak a Kedves Naplóm! hiányzik belőle. Ettől függetlenül viccesek, sajátos humor lengi át őket. Vannak teljesen reálisak: leszakadt polc, eltűnt macskakölyökről szóló; és vannak fikciók: a prostituált Hamupipőkéről és a hatalmas tamponról.
    Egyetlen dolgot hiányolok. A fülszövegben az áll, hogy negyed részben székely származású és művei megértéséhez nem árt, ha ismerjük a székelyek tekervényes, csavaros észjárását. Bár nem vagyok székely, de a székelyek közvetlen közelében élek, ismerem észjárásukat. Nem találtam semmi arra utalót, amit egy székely gondolkodású megérthet, más pedig nem. 

   Összességében tetszett. Nem volt bajom sem a versekkel, sem a novellákkal. Ajánlom minden kamasznak (bár nem a depresszióra hajlamosabb típusnak, még megihletné a sok halál téma) és nem kamasznak is. Főleg azoknak a szülőknek ajánlom, akiknek kamasz gyerekük van. Ezzel talán jobban beleláthatnak a gyerek fejébe, hiszen nem egy felnőtt írja le, hogy mi érdekli a fiatalokat, hanem hiteles forrásból, egy kamasz tollán keresztül értesülünk minderről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates