2015. január 22., csütörtök

# szórakoztató irodalom

Tore Renberg: Charlotte Isabel Hansen

Nekem mi jut eszedbe a kilencvenes évek végéről, egészen pontosan 1997-ről? Spice Girls, Jurassic Park 2. rész, a tamagocsik vagy netán Diana hercegnő halála?

Ebben az évben játszódik ugyanis Tore Renberg norvég író regénye. A főhős, Jarle, egy 25 éves egyetemista srác, aki éli a fiatalok mindennapos életét: bulizik, csajozik és Proust-tanulmányt ír. Aztán egyik nap váratlan levelet kap a rendőrségtől, amelyben az áll, hogy menjen el DNS vizsgálatra. Kiderül, hogy van egy hétéves kislánya! De ez még nem elég: a kislány anyja, akit Jarle gimnazistaként látott utoljára az egyéjszakás kaland alkalmából, hozzá küldi a lányt két hétre! Mert itt az ideje, hogy hét év után ő is gondoskodjon róla, amíg ő délre utazik pihenni a férjével.
Sejteni lehet, hogyan fogadja a fiatal srác a hírt, de nincs mit tenni, a kislány, Charlotte Isabel Hansen hamarosan megérkezik  a repülőtérre. Pont azon a napon, amikor Diana hercegnő temetését közvetíti a televízió. A kislánynak ráadásul közeleg a születésnapja, amelyre Jarle-nak ki kell találnia valami nagy meglepetést.
Jarle egyáltalán nincs berendezkedve a gyerekes életre, aztán ahogy telik-múlik az idő, egyre inkább kezdi érezni a felelősséget. Majd hirtelen váratlan látogató érkezik az apa-lánya kapcsolatba. 
A történet nyitott végű, nem lehet tudni a folytatást, talán csak sejteni lehet, de jó volt ez a megoldás szerintem.

Kellemes olvasmány, az eleje kicsit "zabhegyezős", ahogy a srác gondolatait közvetíti, de ugyanakkor a felnőtté válás, egészen pontosan a fiatalon apává válás folyamatát is jól ábrázolja. A kislány érzelmei, gondolatai is megjelennek, lévén az ő életében is nagy változás, hogy megjelent a semmiből az igazi apja. Az anya esetében szintén érezhető a fiatalság és az ebből adódó meggondolatlanság, én biztos nem küldeném egy "vadidegenhez" két hétre a lányomat. Ami miatt külön érdekes volt nekem a regény, hogy pont 1997-ben voltam én is egyetemista (bár jó pár évvel fiatalabban, mint a főszereplő), és még jól emlékszem, mi volt akkoriban a menő a fiatalok és a gyerekek körében.

A szerzőről:
Tore Renberg (1972) számos könyvet írt, az áttörést számára a Jarle Kleppről írt ötkötetes ironikus sorozat jelentette. A Charlotte Isabel Hansen a harmadik ezek közül. A könyve elnyerte a norvég Bokhandlerprisent, és Egyedül utazom címen filmként is nagy sikert aratott.

Az említett film trailerét itt találtam meg angolul:
https://www.youtube.com/watch?v=qx2WgNCJ5Vc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates