2014. április 7., hétfő

# dráma

Charlotte Rogan: Mentőcsónak

Charlotte Rogan regénye egy olyan könyv, amely biztosan elgondolkodtat mindenkit. Olyan kérdéseket feszeget, amelyekre, mondhatni, nincs megfelelő válasz.

A történet alapja, hogy az Alekszandra cárnő óceánjáró luxushajó elsüllyed, az emberek mentőcsónakokba kényszerülnek - már akinek jut hely. Már itt felmerül egy kérdés. Túlterhelt a mentőcsónak, és egy kisgyerek az édesanyjával egy deszkába kapaszkodva kétségbeesetten integet. Te mit tennél? Visszafordulnál értünk, kockáztatva ezzel azt, hogy a mentőcsónak, amelyben sokadmagaddal ülsz, elsüllyed, és mindenki meghal, vagy hagyod őket elpusztulni, amivel viszont megmented a többiek életét? Ugye hogy nem egyszerű?

A regény napról napra mutatja be a csónakban ülők kínlódását, viszontagságait. Konfliktusok is akadnak bőven, sőt, áldozatot is kell hozniuk annak érdekében, hogy a többiknek legyen esélyük a megmenekülésre. Sajnos van, aki nem bírja, és meghal, vagy, mint írtam, fel kell áldoznia magát.
A történéseket Grace meséli el, utólag, egy bírósági tárgyalás előtt. Az egyes napokon kívül a főszereplő életét is megismerhetjük.

A csónakot Mr. Hardie irányítja, ő az, aki valamelyest ért a hajózáshoz. Ám elszabadulnak az indulatok, és három nő összefogva (Grace-t is rákényszerítve) megölik a férfit. Emiatt bíróság elé kerülnek.
Számomra mondjuk furcsa, hogy egy ilyen szituáció bíróság elé kerül, hiszen, amikor is ez a gyilkosság történt, érthető módon a nők elméje már nem volt teljesen tiszta. (Ki az, aki nem zavarodna meg 14 nap csónakban hányattatás után?) Szóval nem is értem, bár, végül is előre megfontolt szándékkal tették.

Érdekes és izgalmas könyv. Az első napok lehet, hogy kicsit lassabban haladnak, de ennek ellenére olvastatja magát, és, mint írtam, biztos hogy nem hagyja nyugodni a gondolataidat!

Charlotte Rogan első könyve letehetetlen: cselekménye izgalmas, fordulatos, a stílusa gördülékeny. Elgondolkodtató, morális kérdéseket vet fel, anélkül hogy moralizálna. A történet az első világháború kitörése idején játszódik, és egy elsüllyedt hajó túlélői sorsán keresztül vizsgálja, határhelyzetben hogyan foszlik le a civilizáció az emberekről, miként állatiasodnak el. A másik érdekes kérdésfelvetés, hogy egy szélsőséges helyzetet ki él túl, és miért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates