2020. január 24., péntek

# könyvek # misztikus

Szerb Antal : A Pendragon legenda

 
         
        Egy igazi se füle, se farka regény.
  Csodálatosan elvarázsolt a walesi legendák földjére. Tájleírásai által tényleg a misztikus varázslók és erdei tündérek birodalmában jártam. A magas smaragdzöld hegyek között utaztam a parányi völgyekben megbúvó falvak felé, majd beborított a hömpölyögve érkező köd. Legalább arra az időre, míg hatott a varázspor. Számtalan legenda szülőhelye ez a táj. Maga a szerző is megtapasztalta ott töltött évei alatt. Magyar ember értelmére pedig különösen hat az angol kultúra és humora.
  Vágjunk a történet velejébe ennyi bevezető után!
  Egy magyar bölcsész doktor kutatómunkára érkezik az brit fővárosba. Aktuális témaköre a nagy családi mondák, illetve a Rózsakereszt testvériség. Nem mellesleg nagy kalandor és a női nem hódolója. Azaz, inkább csak élvezeti használója. Legjobb barátja egy német női testbe rejtőzködő őrangyal ( vagy mindennek, ami a doktor a női tükörképe). Bátky doktor pont ismeretséget köt érdeklődése középpontjában álló család leszármazottjával. Belenézhet a családi emlékiratokba az ősi lakhely menedékében. Ugyanekkor örökösödési harc dúl, csakhogy egyszerű legyen az alapszituáció. Él a lakban egy unokahúg, aki csöppet sem mesebeli, elvarázsolt kisasszony.Hanem tudatos, sokoldalú és érdekes személyiség.Bátyja pedig a hely hiedelmek modern kori gyártója a falusi emberek számára.  Persze mindenkinek számtalan titka akad, melyet rejtjelezve csepegtet az olvasó számára/nekem.Megjelenik a feltámadó ős, aki az örök élet titkát kereste. Lehet, meg is találta. Mégsem boldog tőle. Kivégez pár gonosz céllal érkező embert, akik leszármazottjai életére törnek. Majd megjelenik pár faluban, teljesen felbolygatja az ott élők nyugalmát. A házigazda biológiai kísérletek útján kíván közelebb kerülni az örökléthez és a családi hagyományokhoz, melyet csak részben értett eddig meg. Hosszú kuszálás után, amikor már pattanásig feszültek idegeim, hogy tegyen már végre rendet valaki és nyíltan mesélje el legalább a saját verzióját a sok szereplős történetben, egyszerűen meghaltak, vagy elutaztak. Nem lett lezárva a vége.
   Miket beszélek/írok. Dehogynem! Csakhogy annyi kérdést hagyott nyitva, hogy alig 100 év elteltével légyszi írja már meg valaki a második részt!
   Kijelöltem magamnak egy gondolatsort, melyben nagyon sok igazságot találok és szeretném bölcseletként továbbvinni magammal:
-Van valami ősi bölcsesség, valami ős-kinyilatkoztatás, aminek minden emberi tudomány csak a hígítása- mondta csendesen.- Amit az emberek elfelejtettek abban a mértékben, amint növekedett képességük, hogy racionálisan gondolkozzanak.

 A teljes könyv egy nagyon izgalmas, meghatározhatatlan műfajú alkotás. Talán misztikus kriminek indult, egy kis angol humorral.( A poénokat nagyon bírtam benne.) Belekóstolt némi erotikába, végül mintha megijedt volna a szabadszájúságtól és felét kihúzta volna részleteiben. Volt olyan érzésem is, hogy az alkotómunka folyamán küzdött a cél irányával. A végét pedig egy frappáns tollvonással gondolta lezárni. Vagy nagyon sietett befejezni, mert új ötlete támadt és amit elkezdett, be kellett fejezni. Lehet nem értettem az egészet.... :-)
     Minden esetre nagyon élvezetes olvasmány és ajánlom bátran mindenki figyelmébe! Még magamnak is újraolvasásra.
     Szép napot!
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates