2020. január 1., szerda

# könyvek

Dallos Zoltán – Alkalmazottból vállalkozó

Először is nagyon köszönöm a Könyvfalók kulturális blogmagazin szerkesztőjeként, hogy Dallos Zoltán megtisztelt minket recenziós megkeresésével, és lehetőségem nyílt elolvasni Alkalmazottból vállalkozó című könyvét.
Bár nagyon kíváncsi voltam rá, különösen az érdekelt, hogy az olvasottak vajon mennyire lesznek befogadhatóak, a hétköznapi életben is jól hasznosíthatóak. Esetleg bekövetkezik, amitől kicsit tartottam, és olyan lesz, mintha egy szakkönyvet vettem volna a kezembe?

Fülszöveg:
„Ez a könyv Neked szól, ha: 
• úgy érzed, nem vagy a helyeden alkalmazottként, és a saját utadat szeretnéd járni; 
• van egy ötleted, amit szeretnél megvalósítani, de nem látod a hogyant; 
• tudod, merre indulnál, de úgy érzed, túl sok a bizonytalanság, és egy helyben toporogsz; 
• már elindítottad a vállalkozást, de nem a várakozások szerint alakulnak a dolgok; 
• szeretnéd bővíteni a kapcsolatrendszeredet, de nem tudod, hogyan fogj hozzá;
• érdekel a helyfüggetlen, digitális nomád életmód.” 

Dallos Zoltán 2016 végén, 33 évesen döntött úgy, kilép az alkalmazotti világból, és szabadúszó vállalkozó lesz. Megtudhatjuk, hogy munkájában addig is sikeres volt, már 27 évesen vezető beosztásban dolgozott egy kereskedelmi banknál. Ez nem hangzik rosszul, ugye? Valóban, de Zoltán a kardiológián kötött ki a munkájával járó folyamatos stressz miatt. Ezután pedig sok mindent átértékelt…

Tetszett, hogy a szerző nem árul zsákbamacskát, tehát nem kecsegtet azzal, hogy az a létforma, melyet végül ő is választott, mindenkinek való. Sőt, rögtön az első fejezetben alaposan körbejárja, mi szól a vállalkozói és mi az alkalmazotti lét mellett. Mindezt érvekkel támasztja alá, ezáltal is segítve a mérlegelésben, hogy az olvasó a számára legelőnyösebb döntést hozhassa.

Ez a könyv akkor is nagyon inspiráló lehet, ha végül úgy döntesz, köszönöd szépen, de te mégsem kezdesz vállalkozásba, és inkább maradsz a számodra „kényelmesebb” alkalmazotti létben. Számos ezekhez hasonló megerősítő, pozitív gondolatot tartalmaz:

„Az attól való félelem, hogy mit gondolnak mások, talán az egyik legnagyobb visszatartó erő.”

 „(…) nem az a lényeg, hogy hányszor buksz el, hanem hogy eggyel többször állj fel, mint ahányszor elbuktál.”

 „Egyetlen alkalmas pillanat van, hogy megtedd az első lépést a felé az élet felé, amit igazán élni szeretnél: itt és most.” 

A könyv felépítését tekintve jól tagolt, megfogalmazása világos, érthető, így mindenki számára könnyen befogadható ismereteket tartalmaz. A barátságos, közvetlen hangnem mellett további pozitívuma az, ahogyan maximálisan igyekszik bevonni az olvasót. Minden fejezet végén egy gyakorlati feladat is vár, mely további gondolkodásra ösztönöz, fejleszti az önismeretet.

Összegzés:
Szerencsére a kezdeti „félelmem” alaptalannak bizonyult és olvasás közben egyáltalán nem volt olyan érzésem, mintha egy szakkönyvet forgatnék. Sőt, azáltal, hogy Dallos Zoltán ilyen nyíltan mesélt a sikereiről és a kudarcairól, a vállalkozói lét előnyeiről, valamint hátrányairól, rögtön szimpátiát, bizalmat ébresztett bennem. Ezt a könyvet nemcsak azoknak ajánlom, akik kacérkodnak a vállalkozói léttel, hanem olyanok számára is, akik blogot vezetnek, és egy kis pozitív megerősítésre vágynak. Számukra különösen hasznos lehet a könyv személyes márkát érintő fejezete.

1 megjegyzés:

  1. Артур Борис vagyok, az Orosz Köztársaság lakója / állampolgára. 52 éves vagyok, vállalkozó / üzletember. Egyszer nehézségeim voltak a projektem / vállalkozásom finanszírozásában, ha nem egy jó barátom, aki bemutatott Benjamin Lee úrnak, hogy kapjon egy 250 000 USD értékű hitelt a cégétől. Amikor kapcsolatba léptem velük, mindössze öt munkanapra volt szükség ahhoz, hogy a hitelezési folyamatom elkészüljön és a számlámra kerüljön. Még rossz hitelelőzmények mellett is kínálják Önnek szolgáltatását. Emellett mindenféle kölcsönt kínálnak, például üzleti hiteleket, lakáshiteleket, személyi kölcsönöket, autókölcsönöket. Nem tudom, hogyan köszönjem meg nekik, amit értem tettek, de Isten megjutalmazza őket dicsőségében gazdagsága szerint. Ha sürgős pénzügyi segítségre van szüksége, vegye fel velük a kapcsolatot ma e-mailben: 247officedept@gmail.com WhatsApp információ ... + 1-989-394-3740

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates