2019. július 21., vasárnap

# olvasás

Hogyan vegyünk rá egy gyermeket az olvasásra?

   Hogyan vehetnénk rá a gyermeket az olvasásra? Először is úgy, hogy nem erőltetjük rá kötelezően, és nem tolunk minden egyes nap olvasnivalót az orra alá azzal, hogy mai is dolga lenne vele. Ne azokkal a könyvekkel akarjuk megkedveltetni az olvasgatást amik szerintünk, vagy az iskola szerint majd tetszeni fognak a gyerekünknek.
   Saját tapasztalatból mondom, hogy ha nagyon ráerőltetünk valamit a kisdiákra, annál inkább nem fogja érdekelni, vagy esetleg pont amiatt fog neki rosszabbul menni. Hiszen ráfog stresszelni, és nem jókedvvel fogja forgatni ezek után a neki ajánlott kiadványokat sem. Én kifejezetten az a gyerek voltam, akinek ha valamire azt mondták hogy kötelező, már csak azért se akarta megcsinálni. Viszont ha azt mondták hogy lehet, de nem szükséges valamit elolvasni, elvégezni....No, én azonnal neki is ugrottam a feladatnak.
   Na, de akkor mit tegyük hogy olvasson már végre a csemeténk? :D




  •    Legyünk előtte példák. Lássa a gyerekünk, hogy minket is érdekel a könyvek világa. Este vegyünk a kezünkbe valamit, amit pásztázhatunk a szemeinkkel. Menjünk könyvesboltba, könyvtárba és kérdezzük meg nem-e akar velünk jönni. Ha sehogyan se szeretne menni az a megátalkodott kis csemeténk, legyünk ravaszak. :D Mondjuk neki hogy nekünk muszáj menni, és kössünk alkut. Ha elkísér minket utána kap egy csokit, vagy este tovább maradhat fent, vagy ha hazamegyünk palacsinta lesz a vacsi. Ez persze azért jó, mert egészen biztos vagyok abban ha belép a palántánk a könyves helyekre, jól megfog lepődni a sok könyv láttán. Ha van kedvenc meséje, akkor célszerű arra a területre kísérni ahol az adott mese könyves változata van. De ha sehogyan se akar könyvet venni olvasási céllal a kezébe, vigyük a kiszínezős, kreativitást fejlesztő könyvek közé. Ha nem is szereti meg azonnal az irodalmat, már a könyveket igen, és egy lépés lesz már csak a célunk felé. 
  • Mindig kapjon könyvet is ajándékba névnapra, születésnapra, karácsonyra, mikulásra. Lehetőleg valami különlegeset. Egyedisége miatt, elég ösztönzést fog érezni arra hogy kinyissa.
  • Vegyünk neki gyerek-magazinokat!
  • Fontos hogy ne tukmáljuk rá az olvasnivalókat. Csak tegyük le az asztalára, csak mondjuk azt: "nézd, mit vettem!" Semmikép se érezze úgy, hogy már megint noszogatjuk őt.
  • Vegyünk a kezünkbe vicckönyvet, találós kérdéses könyvet és olvassunk neki belőle. Majd hagyjuk előtte a kiadványt "véletlenül".
  • A suliban kapott olvasós feladatokat, oldjuk meg együtt! Ha ügyes jutalmazzuk és dicsérjük meg! 
  • Használjunk sztorikockát! Majd írjunk történeteket, és olvassuk fel egymás sztorijait!  
  • Ha talált érdekes könyvet vegyünk neki hozzá olvasónaplót. Példa gyanánt magunknak is szerezzük be egyet! Majd adjuk oda egymásnak a naplókat. Beszélgessünk a könyvekről!
  • Mutassuk meg a gyerekünknek ha kicsit már nagyobb a Moly. hu-t. Egyrészt tele van könyves idézetekkel amit nagyon szeretnek a fiatalok, másrészt biztos talál magának ott is érdekességet. 
Gyerekeknek ajánlott könyvek:

Colombo, Luann: Nézz bele! Az emberi test - Pillants bele a háromdimenziós emberi testbe! (8 éves kortól ajánlott .)


Kathyann M. Kowalski: A csillagászat mindent tudó nagykönyve gyerekeknek

Veres Alexandra: Frizurák kislányoknak

Tyihák Katalin: Első szakácskönyvem – Főzni tanulok – Gyerekeknek

Andrea Erne - Az autók

Walt ​Disney – A Szépség és a Szörnyeteg

Ha sehogyan se sikerül megszerettetni az olvasást, és azt vennénk észre hogy nehezen is megy neki, érdemes szakemberhez fordulni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates