2018. április 9., hétfő

# könyvek

Corban Addison: A napfény gyermekei

Lehetne dokumentumregény, de sokkal inkább a valóság szól belőle. A könyv végén kellene, de formabontó módon inkább, az elején kezdem ezzel a mondattal. Olvasd el, és mivel én már megtettem ha gondolod higgy nekem, elgondolkodtató történet. És igaz.
A történet kitalált személyekkel játszódik, de maga a probléma valódi és az egész világra kiterjed. Az elrabolt fiatalkorú lányokról szól, akiket akaratuk ellenére tartanak fogva, és árusítanak ki bordélyoknak. A könyvben szereplő CASE nem létezik, de egy másik emberjogi szervezet az IJM viszont igen. Naponta teszik kockára az életüket az itt dolgozók, főleg a veszélyes helyeken, a különböző nyomornegyedek mélyén, a rendőrök által sem ellenőrzött féreglyukakban, vagy a zárt házakba kiközvetített pokolban. A történet egyik főszereplője Thomas Clarke ügyvéd, akinek egyetlen célja van, hogy bíró legyen. A környezete is erre inspirálja, főleg az apja aki szinte kijelöli  a fia útját. De Thomas több mindenben is ellentmond, indiai felesége lesz, amikor meghal a kislányuk akkor indiai spirituális szertartással búcsúztatják. És amikor a nagyvállalat - aminek az egyik ügyvédje - kártérítési perbe bonyolódik, és a pert el is veszíti, akkor a bűnbak Thomas lesz, és úgymond "pihenőre" küldik. Ő egy emberjogi szervezetet választ vezeklésképpen, aminek az egyik székhelye Indiában van. Nem titkolt célja van ennek a döntésnek, mert az időközben elhidegült feleségét Priyát akarja vissza hódítani. India a korrupció és a gyerek kereskedelem egyik célállomása, ebbe nyerünk bepillantást - mert a probléma ennél sokkal nagyobb - két lánytestvér sorsán keresztül. Ahalya és Sita elveszítik a szüleiket egy szökőárban, és akiknek segíteni kellene, azok lelketlenül eladják őket prostituáltnak. Ahalya kiszabadítása aránylag hamar megtörténik, de a kisebb testvért Sitát több országon keresztül is áthurcolják. Mindig tovább adják jó pénzért, mert még érintetlen. A végén Amerikába viszik, ahol egy gyerekpornó oldalra is feltöltik a fényképét, és így találnak rá. Thomas is odautazik mert megígérte Ahalyanak, hogy megtalálja a húgát és vissza viszi. A történet részben jól végződik, mert a két testvér egy védett házba kerül, ahol többet nem bánthatják őket. De Ahalyanak kislánya születik az erőszakból, és Sita lelkében sem múlik el nyomtalanul a több hónapos borzalom. Ráadásul Thomas egy ügyet nem tud lezárni megnyugtatóan, amikor még Amerikában élt, akkor a szeme láttára raboltak el egy kislányt, akit később az rendőrök holtan találtak meg. A könyv kiemeli és kritizálja- mellesleg joggal - hogy amikor Thomas több országon keresztül is keresi a kislány Sita nyomait, az európai rendőrök és hivatalok sem mindig érzik át azt, hogy a gyorsaság netán életet is menthet. papírok, engedélyek, jogok - az áldozatokkal mi van ilyenkor, mert hogy mintha csak a bűnözőknek lenne joguk, meg drága ügyvédjük - és sokszor csak holttestek kerülnek elő, de jobb esetben az sem. Hogy most hol tart a világ, ha erről van szó? Sehol.
 
A probléma nem korlátozódik Indiára -mielőtt bárki elfogultsággal vádolna - ez össznépi, vagyis az egész világon meglévő, és egyelőre megoldatlan konfliktus. Persze beszélünk - beszélnek róla, roppant fontos emberek, nagyon költséges konferenciákon - a végeredmény néhány lelkes és tántoríthatatlan önkéntes. Akik vagy győznek vagy vesztenek, néha megköszönik a munkájukat néha nem. Naponta több millió fiatal lány esik áldozatul, sajnos "előnyben" az elmaradott vidékek.
 
A rózsaszín felhők mögött India a guruk, a Védák, a jógik és a Bhagavad Gita hazája, a felhők alatt pedig a valóság.
 
A könyv megjelenése: Könyvmolyképző 2013
Fortuna, Libri 2012
480 oldal, puhakötés
 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates