2017. július 14., péntek

# 19.század # Egy asszony élete

Guy de Maupassant: Egy asszony élete

Guy de Maupassant: Egy asszony élete

 Mi fér bele „egy asszony életébe”? Mi történik azokkal a reményekkel, amelyek egy fiatal leány szívét betöltik, amikor életörömmel telve kilép a zárdából? Csupa bizalom és lángolás, vágy és érzékiség, de nagyon hamar csalódnia kell romantikus álmaiban és reményeiben. Mindarról, amiben hisz, kiderül: illúzió csupán. Illúzió a szerelem, illúzió a házasság, és annak bizonyul az emberi tisztességbe vetett hite is. És amikor úgy érzi, hogy több fájdalmat már nem képes elviselni, csalódik a fiában is. Csalás, mohóság van minden mögött, s e vad erők még az emlékeiből is kifosztják az asszonyt. Jeanne életét fiatal leány korától sivár napjait tengető öregasszony koráig követheti nyomon az olvasó. S e reménytelennek tűnő világban Jeanne számára nem marad más vigasz, mint a kis cselédlány regényt záró búcsúszavai: „Látja, az élet nem olyan jó. De nem is olyan rossz, amilyennek hisszük.”

 Ez a történet méltón tükrözi a 19. századot, annak vidéki életminőségét. Bemutatja egy asszony életét, aki lánykorát zárdában töltötte, hogy apja szavaival élve, tiszta maradjon. Majd onnét kijőve egy mesés életet álmodott magának, amiben feleség, anya, boldog háziasszony. Ebből ugyan kettő teljesült, na de milyen áron.. Az eleinte szerény, kedvesnek tűnő Julien vicomt beférkőzött a család életébe, majd meghódította magának a naiv, tapasztalatlan Jeanne-t. Jeanne ugyan hosszú idő elteltével, de kiismerte a bárót, aki kihasználta, átverte megcsalta őt a saját otthonában. Ennek ellenére asszonyi kötelességének eleget téve együtt volt férjével, amiből egy kisfiú, Paul született. A kis legény anyja szeme fénye lett, óvta még a széltől is. Legszívesebben egész nap dédelgette volna a fiát, főleg, mert a gyermek születése után a báró ismét durva, indulatos stílusra váltott, feleségét megvetette a gyermek miatt, akire annyi figyelmet szentel. Majd mikor Jeanne a második gyermeküket várta, Julien halálának hírére annyira összeomlott, hogy elvesztette a babát. Majd mikor Paul nagyobb lett bentlakásos iskolába küldték. A fiú túlzott babusgatásának meg is lett az eredménye, az iskolába nem tanult, rosszalkodott, majd később utcalányokkal hált, kifosztotta saját anyját. Majd később Paul teherbe ejtett egy utcalányt, aki belehalt betegségébe, így a gyermek nagyanyjához Jeanne-hoz került, Paul pedig eltemette kedvesét, majd csatlakozott anyjához. Jeanne a kis unokája láttán menten elsírta magát, majd a szolgálója megjegyezte: Nem olyan jó az élet, de annyira nem is rossz, mint hisszük. A főszereplő asszony olyan szinten beletörődött a sorsába, hogy eszébe se jutott változtatni rajta.
Összességében nem mondanám pozitív műnek ezt a könyvet, inkább tanmese, egy olyan korból, ahol a legtöbb asszonynak csend volt a neve. Tanmese arról, hogy ne ítéljünk első látásra, hisz lakva ismerjük ki a másikat, és senkiről ne gondoljuk, hogy szent, mert még, akit a legjobban szeretünk annak is lehet szégyenfoltja, amit nem tereget ki a család, barátok előtt.

https://moly.hu/konyvek/guy-de-maupassant-egy-asszony-elete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates