2016. szeptember 17., szombat

# Gyereksarok # Niki

Gyereksarok 200.


A mai nappal eljött az a pillanat, amikor a 200. bejegyzését ünnepelhetjük az egyik legnépszerűbb és legrégebb óta működő rendszeres rovatunknak, a Gyereksaroknak. :o)
E jeles nap alkalmából a megszokottaktól eltérően, most nem  könyvajánlóval jövünk, hanem ebben a bejegyzésben egymást faggattuk a gyermekirodalom műfajával kapcsolatban.

Törpilla kérdése: Saját értelmezésed szerint hogyan írnád le pár szóval a gyermekirodalmat mint műfajt?
Molyolda válasza: Olyan műveket sorolok ide, mely a gyermekek, azaz a legkisebbek számára is közérthetően, informatívan és szórakoztatóan közvetíti az irodalmat.

Molyolda kérdése: Aktuálisnak tartod még a Kincskereső kisködmönt és a Pál utcai fiúkat, mint kötelező olvasmányt, vagy a mai kor gyermekének mást ajánlanál a műfajon belül?
Niki válasza: Véleményem szerint frissíteni kellene a kötelező olvasmányok listáját és figyelembe kellene venni azt is, hogy az adott korosztály ténylegesen olyan kötelező olvasmányt kapjon, mely neki való. Szerintem a jelenlegi kötelező olvasmányok között van jó pár olyan, ami nem az adott általános iskolai osztálynak való, nem értik meg, nem tudják átérezni és pont emiatt kelt bennük negatív véleményt. Ezzel pedig az olvasást se szerettetik meg a nebulókkal.

Niki kérdése: A mai gyermekirodalmat író szerzők közül ki a kedvenced?
Koalány válasza: Nehéz csupán egy kedvencet kiemelni, lévén elég sok mai gyermek- és ifjúsági könyv van a piacon. Így most egy magyar és egy külföldi írót neveznék meg. Magyarok közül Berg Juditot és a Rumini könyveket, külföldiek közül pedig Mary Pope Osborne-t és a Csodakunyhó sorozatot.

Koalány kérdése: Melyik az a gyermek- vagy ifjúsági könyv, amelyet szerinted minden gyereknek el kellene olvasnia? Miért?
Adri válasza: Ifjúságiban mindenképpen Harry Pottert mondanám kötelezőnek. Gyermek könyvből lányos könyv jut eszembe rögtön a Elisabetta Gnone: Fairy Oak .

Adri kérdése: Melyik gyermekkönyv volt az, ami megalapozta az olvasás szeretetét nálad?
Törpilla válasza: Erich Kästner: A két Lotti  című általam örök klasszikusnak mondott könyv alapozta meg nálam a könyvek szeretetét.
Az író 1949-ben írta ezt az ifjúsági regényt. A két Lotti eleinte botrányosnak tűnt, mivel abban az időben aligha lehetett beszédtéma házastársak elválása. Magyarországon is az egyik legsikeresebb szerző, műveit ismerik és szeretik a gyerekek. A szerző számos díjban részesült, 1951-ben A két Lotti forgatókönyvével elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. (Forrás: http://sulihalo.hu/)
A könyv azóta több sikeres filmnek lett az alapja, pl. az 1998-as Apád-anyád idejöjjön! c. filmnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates