2014. augusztus 29., péntek

# dráma # szépirodalom

Yann Martel: Pi élete

Egy tigris és egy ember egy mentőcsónakban - látható a könyv borítóján. Körülbelül ennyit is tudtam Martel regényéről (pedig mint kiderült, állítólag film is készült belőle). Két hajótörött: egy fiú és egy vadállat. Vajon túlélik, és melyikük éli túl, melyikük az erősebb?
De ne szaladjunk ennyire előre.

Pi Patel különös fiú. Egyesek szerint (közéjük tartoznak a szülei is) bogaras. Tizenhat évesen elhatározza, hogy nemcsak hindu akar lenni (születésénél fogva az), hanem keresztény és moszlim is. És keresztül is viszi az akaratát: nemcsak hogy megkeresztelkedik, de beszerez egy imaszőnyeget is. Hősünknek már a neve is furcsa: keresztnevét – Piscine Molitor – egy párizsi uszodáról kapta. Iskolatársai persze Pisisnek csúfolják, mire ő lerövidíti a nevét, és a gyengébbek kedvéért felírja a táblára: π=3,14.  

A könyv első fejezeteiben először is Pi életét ismerhetjük meg.
A fiút, aki mondhatni kívülállónak számított az iskolában (ld. fenti ajánló), akinek a szülei egy állatkert tulajdonosai, és aki hindu vallása mellé saját elhatározásból felveszi a keresztény és a muszlim hitet is.
Aztán a családnak el kell adnia az állatkertet, és hajóra szállnak (az állatok egy részével együtt), és elindulnak Kanadába. Majd bekövetkezik a tragédia: a hajó elég gyorsan elsüllyed. Pi az egyetlen túlélő.
No meg egy hiéna, egy zebra, egy majom és Richard  Parker, a tigris. Az előbbi három nem sokáig marad életben. Pi és a tigris azonban igen. No de belegondoltatok már abba, hogy a tigris egy ragadozó vadállat, és ha a túlélésért kell küzdenie hajótöröttként, nem fog életben hagyni senkit. Vagy mégis?

Pi - amellett hogy ő is a túlélésért küzd - nagyon ügyesen és okosan próbálja kordában tartani és idomítani a tigrist. Cél, hogy mindketten megmeneküljenek. A könyv részletesen bemutatja a hajótörött viszontagságát, napi küzdelmét, viharral, napsütéssel, sós vízzel, élelemszerzéssel és természetesen az imával együtt. Hosszú időt, több, mint kétszáz(!) napot töltöttek nyílt vízen.
A történet lebilincselő - több hajótöröttes könyvet is olvastam már (legutóbb a Mentőcsónakot), de mondani sem kell, hogy itt a vadállat jelenléte adta a többletet. Pinek ez is erőt adott különben, hogy a tigrisért is túl kell élnie, őt sem hagyhatja pusztulni.

A regény vége azonban kicsit összezavarja az olvasót. Az addigi mesét és illúziót alapjaiban megrengeti. De mindenkinek magának kell eldöntenie, miben hisz. Szerintem. Én a tigrisben, az biztos. Még ha hihetetlennek tűnik is.

A szerzőről:


A Spanyolországban született, Kanadában élő Yann Martel egy csapásra világhírű lett ezzel a lebilincselően izgalmas és fájdalmasan szép könyvvel, amellyel elnyerte a Booker-díjat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates