2014. június 19., csütörtök

# dráma

Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel

Mit tegyen az ember, ha Manhattanben él, kilencéves, és feltaláló, ékszertervező, ékszerkészítő, amatőr entomológus, frankomán, vega, origamista, pacifista, dobos, amatőr csillagász, számítógép-tanácsadó, amatőr régész, továbbá ritka pénzérmék, természetes halált halt pillangók, miniatűr kaktuszok, Beatles-kegytárgyak, féldrágakövek és egyebek gyűjtője? Mit tegyen az ember, ha kilencéves, és 2001. szeptember 11-e óta nem látta az apját?

Foer regényének olvasása közben, még ha nem is vagy "bőgős" típus, lehangolódsz, az biztos.
A főszereplő egy kilencéves kisfiú, aki a Word Trade Center összeomlásakor elveszítette édesapját. A történetet nagyrészt ő meséli el, az ő gyermeki, ám annál értelmesebb gondolatait ismerhetjük meg. Oscar, a kisfiú, talál egy rejtélyes kulcsot apja holmijai között. A borítékon csak egy név szerepel: Black. Kezdetét veszi a nyomozás, ugyanis fejébe veszi, hogy felkeres minden Black vezetéknevű embert New Yorkban. Ami tegyük hozzá, nem kevés. Pontos listát ír, ehhez igazítja és osztja be hétvégéit, szabadidejét. Nyomozása során érdekes életutakat és rejtélyeket ismerhetünk meg, mint például a Hatodik kerület eltűnését.
Oscart nemcsak édesapja elveszítése nyomasztja, hanem az a tény is, hogy utoljára ő hallotta apja üzenetrögzítőre mondott utolsó szavait a toronyból.
Megismerhetjük - többé-kevésbé - a fiú családját is: a nagymamát, a nem-beszélő nagypapát, és az anyát, aki nem mutatja ki fájdalmát, illetve a titokzatos bérlőt.
Arra figyelni kellett olvasás közben, hogy nem mindig Oscar az elbeszélő (ez nincs jelölve a fejezetek elején, hogy ki az elbeszélő, bár rá lehet jönni). Emellett levelek is tarkítják a regényt, hogy ezeket ki írta, az is kiderül majd.
A vége is megrázó, nem csak az, hogy megoldódik-e a kulcs rejtélye, hanem pl. mikor felkeresik az apa állítólagos sírját. Valamint a legeslegvégén az idő visszapörgetése. Hány ember játszhatott el a gondolattal egy tragédia után, hogy mi lett volna, ha. Ha az egész fordítva történik meg. Ha az apa visszafele kisétál a toronyból, és hazamegy. És máshogy kezdődik az a borzalmas reggel...

A szerzőről:
Jonathan Safran Foer (született 1977-ben) egyesült államokbeli író. Leginkább Minden vilángol és Rém hangosan és irtó közel című regényeiről ismert. 2009-ben megjelentetett egy ismeretterjesztő művet Állatok a tányéromon címmel.

A regényből film is készült 2011-ben, ITT nézhettek utána. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates