2013. március 28., csütörtök

# krimi-thriller

Edgar Wallace: A Scotland Yard és a gumiemberek

Krimi olvasós hangulatomban egy újabb  Edgar Wallace könyvére  támadt kedvem.
Angol író , angliai helyszín, a londoni alvilág sötét bugyraiba láthattam bele.
Jó kis tekervényes történet kerekedett ki ebből a 1920 tájékán játszódó krimiből. Pedig előszőr úgy tűnt, hogy a rendőrség és a bűnözők hasztalan kergetőzésén kívűl nem fog történni semmi.


A Temzén és a part menti városrészekben működő folyami rendőrség  próbálja útját állni a csempész bandák tevékenységének, kevés sikerrel . Vezetőjük John Wade felügyelő hiába hízeleg, vagy éppen fenyegetőzik, a bűnözők nagyon jól szervezettek és akkor még azt sem tudja, hogy senki sem az akinek látszik a folyó mentén. Egy kocsma a dokkoknál amit Mekkának neveznek,  ki tudja mit rejteget. A tulajdonosnő Mum Oaks nagyszájú és magabiztos, a férje Golly csendes ember és úgy tűnik semmire se való csak favágásra.  Lakik még velük egy titokzatos lány Lila, aki látszólag családtag, de besegít a kocsmába is és csak ő szimpatizál az náluk rendszeresen felbukkanó felügyelővel.
A rendőrökre rájár a rúd a város többi részén is ,mert  egy titokazos és nagyon sikeres rablóbanda nap mint nap nevetségessé teszi őket. Ők azok a címben szereplő gumiemberek. Tényleg hihetetlen nevetséges módon rabolnak bankot, ékszerboltot, amire éppen kedvük támad.
Egyedül Wade felügyelő sejti, hogy a folyami bandák és a gumiemberek munkakapcsolatba vannak.  
Van még egy Anna nevű öngyilkos-jelölt asszony, aki folyton  eltűnik. Fény derül  egy sok évvel azelőtti tűzesetre, de kérdés az, hogy milyen összefüggés van a tűz van  a jelenlegi gonosz, csúnya bűnözőkközött.
A könyv végére minden kiderül természetesen, de annyit mondhatok, hogy a rendőröknek nem sikerült bebizonyítaniuk, hogy képesek a helyzet magaslatára állni. Csoda, hogy nem veszett ki valamennyi Londonból.
Egy romantikus szál is alakul Lila a a felügyelő között. Ez színesíti egy kicsit a rendőr- bűnöző párharcot.
Én mindenesetre nagyon jót szórakoztam ezen a könyvön, nem volt benne vérengzés, ez mindenképpen erénye. Csavaros , meglepetésekkel végződött, de a körömet nem rágtam le izgalmamban. 
Azért még keresgélek az író könyvei között, hátha találok egy igazi jó krimit.                                        


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates