2010. február 18., csütörtök

# szépirodalom

Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Tipikusan olyan történet, amihez nem tudok mit hozzáfűzni, olvassa el mindenki. ...
Egyszerre humoros, fájdalmas, magával ragadó.
Az egész életet átélhetjük a kis regény olvasása közben. Összeszorult szívvel, néhol mosolyogva, de mindenképp megkönnyebbülve, hogy ezeket a sorokat, csak olvassuk szerencsére. ...

"Oszkár kilencéves kisfiú, leukémiában szenved, tizenkét napja van hátra. Tanácstalanul áll előtte a doktor, szülei fejvesztve menekülnek beteg gyermekük és a rájuk váró fájdalom elől. Csak egy nyugalomba vonult prostituált, „Rózsa mami” áll Oszkár mellett. Ő az egyetlen, aki nem tagadja a halált Oszkár előtt. De nem mindegy, magyarázza Rózsa mami, hogy úgy halunk-e meg, mint aki jól végezte dolgát, vagy haraggal, nehéz szívvel. Eljátszatja hát Oszkárral, hogy azon a napon született, amelyiken megtudta, hogy meghal, és minden napja tíz évet ér. Megélheti a kamaszkort, a szerelmet, a házasságot, a hitvesi ballépéseket, a magányt és erejének vészes hanyatlását. Oszkár belemegy a játékba. A játék eredményéről levelekben számol be a Jóistennek. A játék eredménye: izgalmak és örömök, barátság, szerelem, család, munka, egy teljes élet. „Csak a Jóisten ébreszthet fel” – üzeni Oszkár egy utolsó cédulán, a tizenkettedik nap estéjén, elalvás előtt."

Eric-Emmanuel Schmitt neve a magyar közönség előtt sem ismeretlen, a budapesti stúdiószínházak két darabját is színre vitték már.
1960-ban született.

1 megjegyzés:

Follow Us @soratemplates