2019. július 27., szombat

# könyvek # regény

Izolde Johannsen: A pontlövész

Képtalálat a következőre: „a pontlövész”
           Vajon lehet-e pontosan ismerni a történelmet? Mi is a történelem valójában? 
Ezekre a kérdésekre nem kapunk választ a regényből, de két szemszöget biztosan megismerünk a francia forradalom eseményeiben szereplők közül.
           A lázadó nép tömege elsodor magával egy 3 éves kis fiúcskát anyja mellől Párizs utcáin. Valaki lehajol érte, magához emeli és saját otthonába viszi. A befogadó család szeretettel nevelgeti, míg az újabb harcok el nem szakítják a gyermeket tőlük. Ekkor még csak 8 éves. Sorstársra talál egy valamivel idősebb fiú személyében és védik egymást a halál számtalan próbatétele ellen. A sors adta újabb oltalmazó nevelőjük fiatal felnőtt korukig gondoskodott róluk. Tengerészekké váltak ez alatt. A harcok elszakítják őket egymástól és bizonytalan lett főhősünk túlélése is. Mígnem hadifogságban súlyos sérülések közepette rátalál édesapja. Nehéz az egymásra találás, ha az egyik fél nem is emlékszik, nem is emlékezhet sajátjaira. Viszontagságos élete folyhatna békésen is, ha forradalomban edzett lelke hagyná. keresi múltját, önmagát és az életében eddig szereplők elveinek jogosultságát. Az egyik pillanatban a szerelmet megtaláló férfi, a másikban ellenforradalmár...
           Szándékosan nem használok a bejegyzésben neveket. A megfejtéshez, hogy egy fiatal főszereplőnek, miért lesz 3 neve, két szemben álló országban is állampolgársága, legjobb elolvasni a könyvet. Mind emellett nem kis leckét kaphatunk az 1700-as évek végi európai eseményekből, meg a XIX. század kezdetéből, amikor Napóleon igyekezett uralma alá vonni a világot. 
           Nagyon sok hiteles adattal dolgozik a szerző. Több szálon mozgatja történetét. Néha már-már elvesztem a sok információban. Az első kötethez képest könnyebb volt befogadni a szöveget, mert nem volt olyan távolságtartó. A harcokban szenvedő ártatlanok leírásai hátborzongatóak. Nagyon alapos a képi megjelenítés. Kevesebbet kapunk a szerelmi szál leírásából és a családi élet bonyodalmaiból. A tengeri ütközetek bemutatásához és a hajók mozgásához én elrejtenék a kötetben pár térképet, hogy ezzel segítsem az olvasót a folyamatosság megtartásában. Megsúgom, hogy bizony Google térképpel keresgéltem a helyszíneket. Megtörtént, hogy mosolyogtam azon, hogy mennyi mindent szeretne megtanítani nekem egyetlen regény alatt. Néha kicsit sután sikerült.De a szándék zseniális. Történelem órába illő. Ha akad olyan bátor tanár, aki nevelné komisz ifjait, hát használja ezt a könyvet. Van benne minden ami a zabolátlan elméknek kell: harc, vér, undor, megaláztatás, szenvedés, próbatétel, önfeláldozás és valódi barátság. Címe kissé megtévesztő, hiszen egyetlen lövés leírása adja, de meg lehet bocsájtani. A családfa ágainak kifésülésében is megakadtam néha, ide is jól jönne némi támasz. Már csak a regény jellege miatt is, hiszen nem tankönyvről van szó.
            Gazdagodtam számos dologgal a kötet olvasása által.Tényleg felmerült bennem a gondolat, hogy hány szempontja is van egy történelmi eseménynek?! Csak pár család életét ismerjük a tankönyvekből és akkor sem látjuk őket együtt, csak egyéneknek, akik tartoznak valahova. Pedig biztosan éltek együtt is. A francia történelem rejteget még számunkra alapanyagot újabb és újabb remek regények megszületéséhez.Ugye?!   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates