2019. július 28., vasárnap

# könyvek # romantikus

Baráth Viktória - Egy év Rómában

Nagyon sok jót olvastam az írónő könyveivel kapcsolatban, így rögtön hármat is beszereztem tőle. Kicsit tanácstalan voltam, hogy melyiket válasszam először, végül az Egy év Rómában című műve mellett döntöttem, és milyen jól tettem.
 A fülszöveg:
"Két ​megtört szív. Két reményvesztett lélek. Egy közös cél: megtalálni a boldogságot.
Leila Findley, a 33 éves írónő élete mélypontra kerül. A múltjában történt tragédiák hatására kialakult depresszióját alkohollal, gyógyszerekkel és egyéjszakás kalandokkal próbálja kezelni.

Ezt azonban a kiadója nem nézi jól szemmel, így ultimátumot kap: vagy elutazik, hogy naplót írjon, amit végül könyvként kiadhatnak, vagy elveszíti a szerződését, az utolsó dolgot az életében, ami legalább egy kicsit boldoggá teszi. Nincs más választása, egy évre Rómába kell költöznie. Hogy könnyebben boldoguljon az idegen városban, segítséget kap Jonathan Raymond atya személyében. A férfi pontosan Leila ellentéte: mosolygós, jókedvű, életvidám, ezért az állandóan komor hangulatú lány eleinte elutasítóan bánik vele. Az atya pozitív hozzáállása azonban őt is megfertőzi. Szokatlan barátságuk egyre jobban elmélyül, amitől Leila úgy érzi, hogy a legmélyebb gödörből is létezhet kiút. Képesek vagyunk megküzdeni a múltunk démonaival?

Lehetünk még a tragédiáink ellenére is boldogok? Ránk találhat a szerelem azután, hogy már végleg letettünk róla?

Baráth Viktória, az Aranykönyv-díjra jelölt Első tánc és A főnök szerzője ezúttal lelkünk legmélyebb és legsötétebb bugyraiba vezet minket. Az Egy év Rómában egy szívszorító történet önmagunk elfogadásáról, az élet szépségeiről és a minden akadályt leküzdő szerelemről." 

Már tudjátok, hogy rajongok a szebbnél szebb borítókért, az írónő könyve pedig egyszerűen csodálatos. Tényleg olyan, ami rögtön felkelti a figyelmet, öröm levenni a polcról.

Ahogy elkezdtem olvasni a könyvet, azonnal magába szippantott a történet. Bár sosem jártam Olaszországban, azért nagy vágyam, főleg, hogy a Rómáról szóló leírások annyira érzékletesek, mintha én is ott lettem volna. Nagyon tetszett a történet, végig azon izgultam, vajon merre tart, lesz-e olyan, amire nem számítok. Lett… Én még ilyen befejezéssel nem találkoztam, csak pislogtam, hogy valóban jól értettem-e a lezárást. Hirtelen nem is tudtam eldönteni, hogy tetszett-e, annyira mást vártam. De nem akarok szpoilerezni. Aki már olvasta, tudja, hogy mire gondolok. Aki viszont nem, annak nagyon ajánlom, hogy ezt sürgősen pótolja. :) Azt hiszem, ebből is látszik, ezt a könyvet egészen biztosan nem lehet a klisés jelzővel illetni. Számomra mind a történet, mind a lezárás nagyon egyedi volt. Imádtam!

A szereplők igazán a szívemhez nőttek, különösen a jóságos Raymond atya – öröm volt olvasni a párbeszédeiket Leilával. Ezek hol komolyak voltak, elgondolkodtatóak, máskor viszont jókat mosolyogtam rajtuk. Tetszett Leila „fejlődése”, ahonnan elindult, végül ahova jutott a könyv végén.

"– Mi történt? – kérdeztem a fejemhez kapva, ami még mindig hasogatott.
– Csak a szokásos – letette mellém az ágyra a tálcát, és legyintett. – Maga elájult, én pedig hazahoztam.
– Pap létére már másodszor vitt ágyba… – motyogtam, mire ő jót mosolygott.
– Úgy látom már jobban van."

Érdekes, hogy bár jelenleg több mint tíz könyv vár elolvasásra, most pont erre esett a választásom. Az utóbbi időben több negatív dolog is történt az életemben, így kicsit olyan, mintha nem lenne véletlen, éppen ezt vettem le a polcról. A könyv csodálatos gondolatokat tartalmaz, igazi „gyógyír” volt a lelkemnek.

"Talán így vagy úgy, de mindannyian megtaláljuk a saját utunkat, még ha most úgy is érezzük, kilátástalan a helyzetünk. Sokszor küzdenünk kell érte, sokszor kerülünk közben padlóra, de ha igazán fontos a kitűzött célunk, meg fogjuk találni a módját, hogy elérjük azt."

Összegzés:
Véleményem szerint Baráth Viktória könyve egy nagyon jól megírt történet szimpatikus szereplőkkel, fantasztikus helyszínekkel, csavaros befejezéssel. Ezzel pedig az idei év kedvenceinek a listájára is felvettem. :) Aki még nem olvasta a könyvet, tényleg ne habozzon, mert csak ajánlani tudom!

"A szerelem a legcsodálatosabb dolog a világon, de egyben a legfájdalmasabb is tud lenni, ha nem teljesedik be."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates