2019. július 29., hétfő

# letye-petye # Tiszavirág

Letye-petye 4.- Tiszavirág

        Római Katolikus vallású családban nevelkedtem, falun. Ennek hozadéka, hogy a nemi másság valós létezéséről középiskolás koromig nem is hallottam. (Mint, ahogy sok másról sem...) Persze akkor is szégyenkezve, már-már álszent kíváncsisággal füleltem a témát és sokáig tartott az értelmezés. Természetesen a szitokszavakat ismertem, kuncogtunk is rajta a barátnőkkel eleget. Szinte felfoghatatlan volt számomra az ilyen jellegű különbözőség. Lassan épült be elmémbe, hogy van és kész. Ezzel a téma lezárva.
        Aztán, évekkel később az egyik falum béli srác gondolt egy merészet, hazahozta a barátját...Micsoda felháborodás morajlott végig a kicsiny és egyre fogyatkozó közösségen! Hónapok kellettek az elcsendesüléshez. Meg ahhoz is, hogy a településen végigmehessenek együtt, kéz a kézben. Pedig szerelmeseknél így szokás. Nem?
          Ők és az egyre-másra megjelenő irodalmi "bátorságok" keltették fel újra kíváncsiságom: vajon én hogyan látom a dolgokat, mennyire vagyok elfogadó, képes vagyok természetesnek érezni jelenlétüket?Bizony edzeni kell!
          Hirdethetjük az elfogadást, a megértést. Egészen addig mit sem ér, míg nem tapasztaljuk meg az együttélésben rejlő gyakorlatot. Ehhez pedig először fontos a megismerés. Az ókori görög és egyiptomi rajzok,írások tanulmányozásától indulhatunk, majd számos költő és író próbálgatta kifejezni önmagát a múltban, gyakran csúfosan végezték. A jelen irodalom az érzelmi szálat követve közelíti meg a kérdést és milyen jól teszi. Az ember az a lény akinek ismerjük érzéseit. Ki is tudjuk fejezni szavakkal. Az LMBTQ szereplői emberek érzelemmel, bizonytalansággal telve. Nekik is nekünk is jár az ismeretszerzés. Azért, hogy egyszer ne kelljen tüntetőleg a tömeg színes kavalkádja mögé rejtőzve felvonulni. Legyen elfogadott az életforma, amit választott nekik a sors, mifelénk Isten. 
        A másság ismerete még nem jelenti azt, hogy gyermekeimet irányítva nevelném. Inkább megmutatom nekik, hogy az élhető világban ez nem lehet tabu.
         És kedves írók, szerzők, költők alkossatok bátran!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates