2015. március 25., szerda

Kíváncsi Szerda 127

5:30 0 Hozzászólás





E heti kérdésem a receptes könyvek körül forog. Van kedvenc könyvetek, amiben már jól kipróbált ételek, sütemények vannak? Megosztjátok velünk a kedvencet? És olyan, amit hiába követtetek hűen, ennek ellenére mégsem sikerült, ehetetlenre sikerült?








Törpilla: Bevallom őszintén: nem szoktam receptes könyvből sütni-főzni. Amit itthon elkészítek, azt már fejből tudom. :-)   Újdonsággal pedig szökőévente szoktam: ilyenkor pedig az interneten keresgélek.

2015. március 24., kedd

Ariela Grandi: Csodálatos világ

6:00 2 Hozzászólás
Ariela Grandi magyar oldal"Évezredek óta mesélünk gyermekeiknek esténként az ágyon ülve, elalvás előtt, varázslatos meséket, vagy kitalált történeteket. Úgy, mint az indiánok a tűz mellett, vagy az iglukban az eszkimók, a vastag takarók alatt. Királykisasszonyokról, hősökről, furcsa, nem létező lényekről. De mi van, ha egy monda mégis igaz...."


Így indul ez a mesés fantasy regény, Ariela Grandi tollából. Ariela Szlovákiában, Nyitrán él és alkot. Már gyermekkorában kacsingatott az irodalom felé, felnőttként rövid krimi történeteket írt Szlovákiában és magyar hetilapokban. Magyarországon az első megjelent könyve a Csodálatos világ.

Képtalálat a következőre: „pink sky picture”Ebbe a világba szeretnék nektek egy pici betekintést adni, mert én még emlékszem, amikor pici gyermekként nagymamám sárkányokról, királylányokról és vitézekről szóló történeteket talált ki nekem és csak mesélt és mesélt, én pedig tátott szájjal hallgattam, hogy éppen milyen mesevilágba repülhetek el. Ez a gyermekkori érzés azonban felnőttkorba már nem kíséri el az embert, legtöbbször. 

A csodálatos világ egy picit visszarepített e gyermeki időbe, amikor még igazán el tudtunk merülni egy-egy képzelt világban és szerettük, vagy éppen gyűlöltük a szereplőket. Ez egy csodás mese,  ami a felnőtteket is kiragadja a valóságból és újra tudnak hinni abban, hogy létezik valahol egy mesés világ, ahol hihetetlenül rózsaszín az égbolt és az ott lakók ugyanúgy szeretnek és gyűlölnek, háborúznak és ünnepelnek, ahogy mi a saját világunkban.

Csodálatos világA regény hőse Leni, egy bukott ember a földön, tudjátok úgy nagyon összejött neki minden, de  hirtelen a  Pillangók földjén, a feldokok között találja magát, ahol nem kis bonyodalomba keveri saját magát. Szép lassan megismeri a Pillangoföldi feldokokat, a Szivárvány völgy vad lakóit,  akikhez egyre több érzelem kezdi kötni. Az igaz barátság, a szerelem, a kétely, a gyűlölet és a bizonytalanság, mind megjelennek a regény folyamán.  Két nép vívja háborúját és Leni e viszályos idők közepén csöppen közéjük, de vajon túlélheti-e a számára oly ismeretlen világban, ahol minden érzés mégoly ismerős is? Túlélheti-e ott ahol a feldokok lepkéken és pegazusokon szárnyalnak, ott ahol vad guzgodokra kell vadászni a túléléshez, ott ahol megvetik az embereket, van esélye Leninek?
Hősünk megannyi nehézség árán próbálja a helyzetből a legjobbat kihozni, akár az élete kockáztatásával is. 
A történet végére az is kiderül, hogy Leni az emberek világát, vagy a lenti, új és mesébe illő világot választja-e.

Attól ne féljünk, hogy szerelmi bonyodalom nélkül maradunk, mert a történet érdekes szerelmi szálakkal és sokszögekkel van megbolondítva, van miért drukkolnunk és talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a történet folyamán a váratlan fordulatból sem lesz hiány.

A történet és a szereplők egyaránt szerethetőek. Leni hatalmas jellemfejlődésen megy keresztül, -ez külön tetszett a regényben- de a többi karakter is jól kidolgozott, megragadják az ember képzeletét. Nem tudtam úgy olvasni a könyvet, hogy ne legyenek kedvenc karaktereim, nekem leginkább Zorel és Merilea királynő voltak a kedvenceim, vad és érzelmes mindkettő, uralkodásra születtek és mégis van mellette egy meglepő és szerethető oldaluk, mindketten nagyon mások és mégis oly hasonlóak, az egyik gyilkol, a másik szeret, de mégis valahogy egyek, félnek és szeretnek, titkolnak és reménykednek, űzők és üldözöttek.

Igazi fantáziavilágba csalogatja olvasóit Ariela Grandi. Szerethető, elringató, érzelmes és megindító fantasy meseregény. Ajánlom mindenkinek, aki még hisz a mesékben és nem fél egy csodás utazástól, egy számára ismeretlen világba.

Az írónő facebook oldala: itt elérhető
A könyvért köszönet Ariela Grandinak

Kiadó: Holnap Magazin
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 190
Keménykötés
ISBN: 978-615-5483-06-6

Fülszöveg:
Szívesen álmodozunk egy olyan világról, ahol minden szebb, jobb, egyszerűbb, mint a saját életünkben. Ahol létezik igaz barátság, önzetlen, tiszta szerelem és nincs szükség pénzre, mindent tudó technikai csodákra, csak őszinteségre, találékonyságra és becsületre.

Ariela Grandi mese - fantasy regényében Leni, a gazdag földbir-tokos egy átmulatott éjszaka után ilyen furcsa, ismeretlen kihívásokkal teli világban találja magát. Életében először, önálló döntéseket hozva kell megállnia a helyét.

A kalandokban bővelkedő regényben végig kísérhetjük útját, szembesülve minden emberi gyengeséggel, amely felborítja az ismeretlen civilizáció életét is…
Bakos József
 

2015. március 22., vasárnap

Martin Pistorius: Néma üvöltés

8:40 0 Hozzászólás
A Néma üvöltés című könyvvel ismét egy olyan mű került a kezembe, amelyet nem lehet letenni, és nem csupán azért, mert nagyon olvasmányos, hanem mert megrendítő, szívszorongató és őszinte, ahogyan Martin elmeséli szörnyű betegsége és nem mindennapi felépülése történetét.
Martint ugyanis 12 éves korában egy ritka betegség támadta meg, aminek következtében teljesen magatehetetlenné vált sőt, beszélni sem tudott. Szülei - akiknek a fiún kívül még két egészséges gyermekük volt - hétköznapokra egy bentlakásos intézménybe adták, ahol csupán "szellemfiúként" tekintettek rá az ápolók. Egy magatehetetlen emberről valóban sokan azt gondolnák, hogy elég kitolni a kertbe a napsütésre, vagy napi kétszer benézni hozzá a szobájába (esetleg etetni, mosdatni), pedig nem! Martin ugyan magatehetetlen volt, de szellemileg nem épült le, sőt. Gondolatai, érzelmei is voltak!

Belegondoltál, milyen érzés lehet, hogy legszívesebben világgá kiáltanád fájdalmadat, vagy akár csak a legapróbb, leghétköznapibb dolgot közölnéd valakivel, de nem tudod, mert tested fogva tart? Martin aprólékosan beszámol minderről, amin keresztülment, a negatív dolgokat (szexuális zaklatás is!) kiemelve.
A szülei nagyon kitartóak voltak, bár volt olyan pillanat, amikor az anya kiborult. Ez valahol érthető, lévén minden szülőnek a rémálma, hogy egészséges gyermekét nagy baj éri, megsérül, netán magatehetetlenné válik.
Hihetetlen volt olvasni Martin felépülését, amely mind a benne hívő embereknek, mind a modern technikának is köszönhető! Odáig is eljut (nem is hittem volna), hogy munkába áll, képes heti pár napot dolgozni. Sőt, bár elsőre ez is hihetetlennek hangzik, de még a szerelem is rátalál egy Johanna nevű lány személyében. Ennek érdekessége, hogy távkapcsolatnak indul, ám sem a távolság, sem Martin betegsége nem akadály.

Korábban már többször írtam, hogy szeretem az önéletrajzi ihletésű könyveket. Ám ez még annál is többet adott. Megmutatja, hogy a sérült, fogyatékkal élő emberek is ugyanolyanok, mint mi. Jó lenne, ha mindenki elfogadóbb lenne a mai világban!

Ami még tetszett, hogy a könyvben képek is találhatóak (ez e-könyv változat végén is). Így valóságban is láthattam Martint, aki egyébként egy elég jóképű srác.

Végezetül pedig csak annyi írnék, ami a hivatalos ajánló végén is olvasható:
A Néma üvöltés végtelenül megható, őszinte és lélekemelő vallomás egy csodás felépülésről és a szeretet erejéről. Martin újjászületésének igaz története fontos üzenet minden érző ember számára, hogy értékeljük saját életünk minden percét, és az emberi akaraterő csodáját.

Az írás eredetileg a Koakönyvek blogban jelent meg, az e-könyvet az Athenaeum Kiadótól kaptam, köszönet érte!

2015. március 19., csütörtök

R. Kelényi Angelika- Negyven felé pártában-nőcik a pácban-

6:00 0 Hozzászólás
Álomgyár Kiadó Negyven felé a pártában - nőcik a pácban  (773372) ajándékkönyv
Az elmúlt időszak nagy globális problémája a szingli élet viszontagságai. Láttunk számos filmet, cikket, vagy éppen sorozatot, ami ezt az állapotot feldolgozta. Gondoljunk itt Brigite Jones naplójára, vagy éppen a Sex és New York szereplőire, de  a női magazinok is hónapról hónapra meglovagolják a témát. Ettől függetlenül nem teljesen új ez a probléma, már Jane Austen korában is voltak szinglik, csak akkor vénkisasszonyoknak hívták őket, de a fogalom már nem új és sokan meg is lovagolták a témát minden irányból. Egy szónak is száz a vége elképzelése mindenkinek van a témáról, akiket érint azok sóvárognak egy család után, akik pedig a másik végen a tutiból szemlélik a szingliket, na ők (akár bevallják, akár nem ) alkalmanként picit irigykedve figyelik a szingli vagyok és azt teszek, amit csak akarok, mert független vagyok életét. 


Valójában nem vagyok a téma szakértője, de kíváncsi voltam, hogy a borítója alapján igazán csajosnak gondolt könyv valójában humorbomba, vagy egy erőltetett menet. Hamar, már rögtön az első pár oldal elolvasása után rá kellett döbbennem, hogy ez a könyv bizony a humorbomba kategóriába tartozik, nem is kicsit, nagyon.

Adott két lökött, de kedves és vagány csaj Bori és Cica, akik végigjárták már a társkeresés rögös útját, a netes vakranditól kezdve a szórakozóhelyek során át a különböző segítséget kínáló csodamókusokon át. Ettől függetlenül még mindig egyedül élik az életüket és vágyakoznak a látszólag lehetetlenre egy normális pasira, aki csak nem akar jönni, az a bizonyos óra pedig már 40 felé ketyeg. 

Kettőjük külsőre különbözik, de mindketten nagy lendülettel és néha hullámvölgybe kerülve vetik bele magukat a keresgélésbe, Cica és Bori mindketten képesek kínos, vagy éppen mulatságos kalandokba keveredni, persze az olvasó nem kis derültségére. A keresgélés során mi is a csajokkal együtt izgulunk és mulatunk a kalandjaikon, vagy éppen picit átérezzük azt, hogy ők is vágynak és hajtanak egy számukra megfoghatatlan csodára, a számukra rendelt PASIRA.

Egy kalandosra sikerült Isztambuli rész után kiderül, hogy a könyv olvasása során megkedvelt csajok,  megtalálják-e a számukra rendelt életük párját, vagy továbbra is ballagnak 40 felé pártában. 

Egy szórakoztató, csajos könyv, nőkről nőknek humorosan, feszegetve az oly sok nőt érintő problémát a szingliséget. Brigite Jones és Sex és New York rajongóknak kötelező! 
Nagyon jól szórakoztam olvasás közben és valóban úgy éreztem, hogy Cicát és Borit érdemes lenne megismerni, ha szembe jönnének az utcán, mert értékesek, céltudatosak, ugyanakkor sebezhetőek, mint mi mindannyian. Mindez remek humorral fűszerezve R. Kelényi Angelikától. 

Egy kis műhelytitok: a karaktereket valós személyek ihlették és a történetek többsége valóban megtörtént. 

Értékelés: 5/5

Fülszöveg: 
De tényleg, hol bujkálnak az egyedülálló pasik? 
Bori és Cica a negyvenes éveikben járnak, csinosak, intelligensek és humorosak. 
Ja, és szinglik. Ők ketten már tényleg mindent megpróbáltak a hosszú évek alatt, hogy felkutassák a férjnek valót, azonban igyekezetük eredménytelen maradt. Valami mindig hiányzott… a pasikból. Bori nyitott, minden pasiban a nagy Ő-t keresi, Cica viszont válogatós. 
Miért nem lelik a PASIT? 
Elkeseredés helyett humorral élik meg a pasizással teli mindennapokat. A balul elsült randik csajos összeröffenéseik könnyesre nevettető sztorijaiként vonulnak be életük történetébe. 
A két kényszerszingli Isztambulba utazik pihenni, ahol hihetetlen kalandokban van részük, és az is kiderül, végre rájuk mosolyog-e a szerencse. 
R. KELÉNYI ANGELIKA boldog házasságban él, karaktereit valós személyek ihlették, a történetek nagy része valóban megtörtént, még ha néha nehezen hihetőek is. Új regénye ismét megnevetteti az olvasókat, ami gyógyír minden bajra.

Oldalszám: 230 oldal

ISBN: 9786155252570

2015. március 18., szerda

Kíváncsi Szerda 126.

7:30 2 Hozzászólás

Nagy a divatja most a könyvekből gyártott filmeknek, sorozatoknak.
Mennyire szeretitek úgy megnézni a film/ sorozat változatot, ha eltér az alapnak szolgáló történettől?
Ilyenkor bosszankodtok, meg sem nézitek vagy teljesen külön kezelitek őket, mintha nem is egyről lenne szó?
Tudtok ilyet, ami jelentősen eltér az eredetitől?




Adri könyvmoly:
Meghökkentem, mikor elkezdtem olvasni a Trónok harca könyvet és férjjel magát a filmet is elkezdtük egyidejűleg. Teljesen eltért sok dologban. Így most teljesen külön történetnek is veszem. Kicsit zavart, de már nem. Így kettőt kapok egy helyett.





Törpilla: Amit eddig sorozatként olvastam, és film(ek)et is készítettek belőle, az a Harry Potter könyvek és A neveletlen hercegnő sorozat volt. Mindkét esetben voltak kisebb-nagyobb eltérések, de engem nem zavart annyira, hogy akár ne nézem meg őket többször, vagy ne olvassam el őket többször. :-)

2015. március 15., vasárnap

Lezárult a játék!

10:40 0 Hozzászólás



Lezárult Mérföldkő játékunk 10 órakor! Több megfejtést már nem tudunk fogadni! A sorsolás eredményét délután hozzuk és küldjük az e-mail értesítőket a nyerteseknek. 
Sokan kérdezték, hogy mi a helyes megfejtés, mert nehéz volt számukra 1-1 kérdés. 
Nézzük a statisztikát, összesen 48 megfejtés érkezett, ebből 37 megfejtés volt hibátlan és 11 megfejtés volt helytelen. 
A helyes válaszok a következők voltak:
1. Anna Banks: Poszeidón 
2. Alyson Noel: Mindörökké
3. Eleanor Rainbow Rowell: Eleanor és Park című könyvéből
4. Neil Gaiman: Sosehol

Köszönjük mindenkinek a részvételt és köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk és vittétek hírét a játéknak! 
smile hangulatjel

Diane Pearson: Csárdás

6:00 0 Hozzászólás
Egy könyv, amit nem lehet gyorsan olvasni, mert a történet magával ragad, de ugyanakkor néha le kell tenni, hogy a sok élményt egyáltalán be tudjuk fogadni, holott szinte falnánk a sorokat egymás után.  
Egy történelmi hullámvasútra ültet minket a szerző, ami hatalmas magasságokba és félelmetes mélységbe száguld velünk 571 oldalon keresztül.

Egy romantikus családregény, ami a XX. század viharos történelmén kanyarog keresztül, ahol a zsidók, a nácik, a nemesek és a parasztok sorsa szorosan összefonódik, háborúk, éhínség, gazdasági válság és jólét váltogatja egymást.  A Ferenc, a Rácz-Rassay és a Káldy család történetén keresztül bontakozik ki a szemünk előtt a magyar és az egyetemes történelem egy igen tág része, a XX. század első kétharmada.

Elképzelni sem tudom, hogy milyen alapos kutatómunka előzte meg a könyv megírását, de el kell ismernünk, hogy a szerző nem bízott semmit a véletlenre, mert alapos, részletes és mindenre kiterjedő alapossággal írja meg a történetet. Még a magyarokban rejlő tüzet is sikerül a lapokra varázsolnia, annak ellenére, hogy külföldiként ír és kutat. 

Egy gyönyörűen megírt történelmi, de ugyanakkor romantikus családregényt tarthatunk a kezünkben, és komolyan mondom, hogy voltak olyan részek, amikor a szereplőkkel együtt könnyeztem, mert még azok az emlékek is felidéződtek bennem, amit a nagymamám mesélt a háborúról. Annak ellenére, hogy nem voltam részese az eseményeknek a könyv olvasása közben úgy éreztem, hogy ott állok én is, mint egy külső szemlélő az 1910-es évektől kezdve és követem azt ahogy életek, családok mennek tönkre a háborúk miatt és csak azért, mert nem egyeztek a politikai nézeteik az aktuális hatalommal, vagy éppen a származásuk taszította őket a hihetetlen gazdagságból a nácik kezei közé. 

El sem tudom képzelni egy külföldi író, hogy volt képes egy ilyen gyönyörűen megírt, a történelmet korhűen visszaadó romantikus, de egyben tragikus történetet megírni, mert valljuk be magyar író tollából még nem született egy ilyen átfogó képet nyújtó, de ugyanakkor szórakoztató és megindító történelmi regény.

A szereplők többsége a szívemhez nőtt, remek jellemábrázolások, a pozitív emberi tulajdonságok mellett megjelenik a gonoszság is, de valahogy az összes szereplő hozzáad valamit saját magából a történethez, amitől egy nagy kerek egész lesz ez a mesével vegyített szomorú, néha boldogító valóság. 

Katartikus élmény volt olvasni a könyvet, erre a könyvre mondom azt, hogy egy igazi érték és egy olyan olvasmány, amit akár a középiskolákban is kötelezővé tennék. 

Ahogy megnéztem a könyv adatlapját és láttam, hogy az Elfújta a szélhez hasonlítják, akkor úgy gondoltam ez csakis valami túlzás lehet, de el kell ismernem, hogy talán azért, mert közelebb áll hozzám Magyarország történelme, de sokkal jobban szerettem a Csárdást, mint az Elfújta a szelet, nekem többet nyújtott érzelmileg, élményileg és történelmi szempontból is mindenképpen. 

Gyönyörű, igaz és minden sora érték, ráadásul mondanivalója van, ami manapság igen ritka. Bevallom alaposan elgondolkodtam azon, hogy milyen szerencsések vagyunk, mi, akik most a XXI. században élhetünk a magunk kis problémáival, ami rá kellett döbbennem, hogy őseink problémáihoz képest sehol sincsenek. Nem vagyok biztos benne, hogy én azokat a megpróbáltatásokat kibírtam volna, vagy sem, amit ők emelt fővel fogadtak és elfogadtak.  

Egyedül a címmel volt egy kis problémám, nekem nem egyeztethető teljesen össze ez a tüzes tánc a könyvvel, de ezen túllépve egy igazi élmény, mindenkinek szívből ajánlom elolvasásra. 

Értékelésem: 5/5


Diane Pearson
Csárdás
571 oldal

2015. március 13., péntek

Jo Nesbø: Fejvadászok

12:18 0 Hozzászólás
Ez volt az első Nesbø könyv, amit olvastam. Bár eredetileg nem ezt a regényét akartam kivenni a könyvtárból, de alig volt bent tőle valami, látszik, hogy milyen népszerű. Talán ez annak is köszönhető, hogy mostanság nagyon elterjedtek a skandináv krimik, amelyek, valljuk be, tényleg nagyon jók, izgalmasak, és mindig van bennük egy kis szövevény vagy éppen összeesküvés-elmélet.

A Fejvadászok ajánlója:
Roger Brown igazán a szerencse fiának tűnik: ő Norvégia legsikeresebb fejvadásza, gyönyörű feleségével egy pompás házban élnek. Ám a luxus életmódot Roger műkincstolvajként igyekszik bebiztosítani, s „mellékállásában” igen ügyesnek bizonyul. Amikor felesége galériájában megismerkedik valakivel – aki egyrészt tökéletes jelölt az egyik általa kínált magas állásra, másrészt a művészettörténet egyik legkeresettebb képének a tulajdonosa Roger úgy érzi, élete nagy lehetősége köszöntött rá. Készülni kezd eddigi legmerészebb betörésére. Ám a vadászból csakhamar vad lesz, üldözöttje egy rémálomba illő ellenfélnek.

A regény egy állásinterjúval indul, ahol megismerhetjük az elszánt, mindenre képes Roger Brown fejvadászt, a módszereit, ahogyan "teszteli" az embereket, és hogy semmitől sem riad vissza, legyen az a műkincsek ellopása. Aztán, mint az ajánlóban olvashatjuk, felesége galériájában megismerkedik valakivel. És fordul a kocka. Hiába számít nagy üzletre, hamarosan elég durva szituációkba keveredik, és már csak a túlélés lesz a cél. Clas Greve ugyanis tényleg ki akarja csinálni.
A könyv elég naturalisztikusan ábrázol, néha az ember hátán végigfut a hideg, vannak benne gusztustalan részek. De nagyon izgalmas, pörgős, olvasmányos.
Egy ideig.
Ahogyan haladtam az olvasásával, kb. a rendőrautós-üldözős résztől már valahogy nem kötött le annyira. Vártam már, hogy vége legyen. A végén persze kiderül, hogy mi miért volt, az sem volt rossz, de addigra valahogy leült az egész könyv.
Összességében azért tetszett, sőt, tervezem, hogy további könyveket is elolvasok majd Nesbø-től.

A könyvből film is készült 2011-ben, részleteket ld. itt.

2015. március 10., kedd

Trisha Ashley-Csokoládécipők és esküvői harangok

6:00 0 Hozzászólás
Csajos, hamupipőke történet a higgadt angol légkörbe helyezve. 

Trisha Ashley - Csokoládécipők és esküvői harangokMár egy hete olvastam minden este lefekvés előtt mire végeztem  a könyvvel, de be kell vallanom, hogy nem vagyok boldog, hogy a végére értem, mert kiváló altató.
Ahogy a helyes cipőbolt, gyönyörű kis gyógyfüves kertek, jópofa háziállatok és a jobbnál jobb sütik köré szövődik egy szerelmi történet ami színtiszta idegnyugtató hatással bír. Andalítóan lassú, kiszámítható és igazán angol történet. Olyan mintha egy pohár meleg tejet ittam volna lefekvés előtt egy leheletnyi cukorral.

A szereplők helyesek, kedvesek, a mellékszereplők olyanok amilyenek, nem túl kidolgozottak a karakterek, maximum a két főszereplőt ismerjük meg egy kicsit jobban, de igazából ez nem zavart az olvasás során, nem hiányzott, hogy a gonosz mostohatestvéreket jobban megismerjem. 

Amit imádtam az a kis régimódi cipőbolt, amit még nem ért el a válság és mindenki szívesen látogat, tetszett az alapötlet, bár a címet ehhez viszonyítva nem igazán értem, mert a csokicipők nem igazán tartoznak szervesen a történethez. 

Ami nem tetszett, az elején úgy éreztem, hogy a kedves idős hölgy halálát már nagyon sürgeti az író és érezhető volt, hogy ebből a szálból szeretne  valamit kibontakoztatni, ami, mint később kiderült egy rejtély szálat volt hivatott vinni. Valamint a Spar is többször megjelenik, de nem értem miért, amikor direkt a falusi kisboltokra van kiélezve a történet, a hagyományokra és a tradíciókra, akkor a Spar nem is értem, hogy került képbe egyáltalán, felvetődik, hogy miért nem egy helyi kisboltban vásárolgatnak. 

A visszaemlékezős megoldás tényleg jól ki volt találva, miszerint CD-n keresztül egy másik történet is kibontakozik, ez tetszett. Viszont a fejezetek elején lévő apró fejezetek nem tetszettek, mert pont erre volt hivatva a CD-s visszaemlékezés, hogy abból ismerjük meg Nan néni történetét így ez a plusz feljegyzés felesleges és zavaró volt. 

Nagyon örültem, hogy a könyv végén van pár sütirecept, mert nem is számítottam rá, pedig olvasás közben nagyon szerettem volna, ha szerepelnek a könyvben az érdekes sütik receptjei, így legalább volt egy kis meglepi, hogy el is tudom őket készíteni. 


2015. március 8., vasárnap

Mérföldkő játék!

6:00 0 Hozzászólás
Egy igazán nagy mérföldkőhöz érkezett a blog facebook oldal, ezren lettünk! Ennek örömére és persze a Ti örömötökre játékot hirdetünk.
Most azonban nem adjuk könnyen a nyereményt, mert meg kell érte válaszolni 4 kérdést, amit lehet, hogy valakinek könnyű lesz, valakinek pedig nehéz. 
Like, megosztás nem feltétel, de megköszönjük, ha hírét viszitek a játéknak! 




A megfejtéseket ide várjuk (kérjük ne kommentben írjátok ki a válaszokat):

konyvfalok.blog@gmail.com

A levél tárgyába írjátok be, hogy 1000. like nyereményjáték.

A nyeremény egyelőre legyen meglepetés!

A játék 2015.03.08-tól 2015.03.15-ig tart, tehát március 15. napon délelőtt 10 óráig lehet elküldeni a válaszokat, mindenkitől csak 1 e-mailt tudunk elfogadni, a válaszokat jól gondoljátok meg, mert utólag javítani nem lehet rajta.  
Kizárólag magyarországi címre tudunk postázni, kérünk mindenkit, hogy ezt vegye figyelembe. 


A kérdések


1. Könyvleírás   
Találd ki, melyik könyvről van szó!

Szép szőke lány, különleges képességekkel van megáldva, erről azonban eleinte ő  maga sem tud, egészen addig amíg egy jóképű srác, ­aki nem mellesleg napbarnított és  gyönyörű kék szemekkel van csábít a nyomába nem szegődik. Együtt még a  Titanichoz is eljutnak, de nem akadályoktól mentes a szemünk előtt kibontakozó  kapcsolat. Egy remek YA regényt keresünk. 

2. Idézet

Melyik könyvből idézünk? 

"Nem hiszem, hogy könnyebb lesz valaha is. Csak hozzászoksz az ürességhez, a veszteséghez, és megtanulsz vele élni."

3. Könyvszereplő

Találd ki, melyik könyvszereplőről van szó!

Kicsit bizonytalan, de kedves lány vagyok. A családom eléggé fura, ezért amennyire lehet megpróbálom kizárni a külvilágot, de van egy srác aki mégis talált rést a  páncélomon, aminek én nagyon örülök, mert jó vele lenni. A kinézetem sem átlagos, a  ruháim meglehetősen egyediek, a hajam vörös és a testalkatom sem a cingár kategóriába sorolható.


4. Könyvborító

Találd ki, melyik könyvről van szó!





2015. március 5., csütörtök

Hazáig jöttek velünk februárban

6:00 0 Hozzászólás
kritta: személy szerint hatalmas túlzásba estem februárban, rengeteg könyvet kaptam, vettem, cseréltem stb.  Szerintem ez lesz az idei évben a LEG hónapom.

Diane Pearson: CsárdásLouis Lucien Rogger: Három csepp vérEsmahan Aykol: Boszporusz HotelJanet Evanovich: Három dílerKiera Cass: The Selection Stories – Párválasztó történetekKiera Cass: The One – Az IgaziKiera Cass: The Elite – Az ElitStephanie Perkins: Lola és a szomszéd srácLeiner Laura: KéstélJenny Han: The Summer I Turned Pretty – A nyár, amikor megszépültemKelly Oram: Szívzűrterápia strébereknekElizabeth Chadwick: A legnagyobb lovagKordos Szabolcs: Eszem-iszom, HungaryJamie McGuire: Gyönyörű sorscsapásColleen Hoover: Hopeless – ReménytelenAlyson Noël: Lúzerek és bálkirálynőkGerald Durrell: Állatkert a poggyászombanAlex Flinn: A Kiss in Time – Csók, pont jókorAlan Titchmarsh: SzellemjárásDarren Shan: Rémségek CirkuszaCarina Bartsch: Cseresznyepiros nyárRachel Hawkins: Hex HallAbby Clements: Vivien Mennyei FagylaltozójaSteve Berry: A harmadik titokBen Aaronovitch: London folyóiJulia Quinn: Esküvő leszKemese Fanni: A napszemű Pippa KennJ. K. Rowling: Átmeneti üresedésRéti László: A hasonmásAnna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álomCatherine Fisher: IncarceronRobert Galbraith: KakukkszóR. Kelényi Angelika: Negyven felé pártában – nőcik a pácban

Hát igen, így megnézve, huha nem normális mennyiség, de ebben volt recenzió, saját vásárlás(e-book, hagyományos) csere (rukkola, moly) és ajándék is. Sőt egy kedves rukkolás boríték egyszerre több könyvet is rejtett. Szóval egész évre el vagyok látva könyvekkel, szerintem az elkövetkezendő 5-6 vagy sok hónapban nem fogok beszerezni könyvet (vagyis csak mértékkel), mert ezeket el is kellene valamikor olvasni és nem szeretném, hogy a polcon porosodjanak.
Nem csoda, hogy a Moly-on tagja vagyok a Mániákus könyvásárlók- nemegészenanonim klubjának. :)



2015. március 3., kedd

George Cooper: Magánügy

6:00 0 Hozzászólás

Amikor egy könyv felkelti az érdeklődésemet a fülszöveg alapján gyakran utána szoktam járni annak, hogy ki is valójában a könyv írója, mert abból már igen jól szoktam következtetni, hogy egyáltalán lesz-e nekem közöm a könyvhöz, vagy érdekelni fog-e egyáltalán. 

Most sem történt ez másképpen, mielőtt belekezdtem a történetbe egy picit utána jártam George Cooper-nek, akit egy mai Rejtő Jenőként említenek a hátoldalon. Ezt elsőre érdekesnek találtam, de nem álltam le, amíg valójában nem jutottam érdemi információhoz. Elárulom nagy volt a meglepetés, mikor kiderült George Cooper nem más, mint Bodnár Gyula, aki a Tevánál dolgozik és emellett írói karrierjét is építgeti. Sőt egy interjúban azt is elárulta, hogy minden karakterben egy picit ő is benne van. Ami miatt egyre jobban kíváncsi lettem a könyvre, az az a tény, hogy az író a nyilas jegy szülötte és számomra a nyilas jegy szülöttei egyértelműn remek humorral és kreativitással rendelkező emberek, ezért reméltem most sem fogok csalódni.

A teljes interjú itt elérhető: interjú

Ami először feltűnt a könyvvel kapcsolatban, hogy a szemnek kellemes betűméretben és stílusban szerkesztett, a lapoknak pedig szép egységes alapszíne van. Nálam ezek az apróságok is igen sokat tudnak hozzáadni egy könyv értékéhez. 
A borító alapján már feltételezhetjük, hogy egy nyomozós, lövöldözős krimivel állunk szemben. Ahogy ránézünk a könyvre egyből látjuk, hogy a külső letisztult, egyszerű, igaz itt nincs is szükség a túlbonyolításra, mert, mint kiderült a könyv magát adja el az olvasónak, nincs szükség ehhez külső túlzásokra. Egyetlen pici részlet zavart a borító alján elhelyezett szöveg: Kizárólag olvasni tudóknak! Igazából ezt nem nagyon tudtam/tudom hová tenni.

A könyvről: 

A történet egyszerre több szálon fut, ami szerintem nagyon jó, mert emiatt nem válik egy pillanatig sem unalmassá, amikor már-már lankadna a figyelmünk rögtön ugrunk is egyet és egy másik esemény közepén találjuk magunkat, ahol ismét történik valami érdekes, ami előre mozdítja a majdan összefutó szálakat. Jön egy újabb fordulat, egy újabb szereplő, egy újabb gondolkodásra és nevetésre ösztönző szituáció. 
Egy maréknyi csapat kezd neki egy nyomozásnak, ahol a karakterek között mindenki megtalálhatja a neki szimpatikusat, legyen az a vagány, a dögös, a csábos, a kicsit esetlen ,vagy éppen a jó öreg megbízható. Az egész történet egy örökös felkutatásával kezdődik, de ennél valami sokkal több alakul ki, amikor már a titkos fegyver és a kábítószer is jelentős szerepet kap a történet folyamán, ahol ismét mindenki megtalálhatja az a szálat, ami őt a leginkább érdekli. Szinte tálcán kínálja a lehetőségeket, hogy mi magunk válasszunk karaktert és történetet. Mindeközben remekül szórakozhat az olvasó, köszönhető ez a remek szófordulatoknak és az eddig csak Vavyan Fable-nél megismert letisztult, intelligens humornak. Én magam lepődtem meg a legjobban, amikor egyik kedvenc írónőm annyira egyedi humorát viszontláttam, csak férfiasabb formában, úgy ahogy azt csak egy férfi tudja előadni és megírni. 
Sikerült azt elérnie a történetnek, hogy végig a nyomozás részesének éreztem magamat, mert sodortak az események, ez igen ritkán szokott előfordulni, de most ezt éreztem. 

Összegezni úgy tudnám, hogy egy remek felnőtteknek szóló mesekönyv, ami kiragad egy kicsit a hétköznapok monotonításából és olvasás közbe nevetésre ingerel. 

Kedvenc karakter: Egyértelműen, Tom. Igaz kicsit esetlen és kelekótya, de helyén van a szíve és megbízható. Imádtam ahogy vezet, vagyis éppen próbálja a csotrogányt kormányozni. 

Kedvenc idézet: "A csirkehússal együtt alaposan megrágtam a frissen szerzett információkat is. Úgy éreztem magam, mint az, aki egy kulcslyukon keresztül kémleli a világot: apró részleteket látok, azokat is csak fél szemmel, és van, ami elrejtőzik előlem, akárhogy csavargatom a fejem. Persze a kulcslyukon keresztül is érdekes dolgokat láthat az ember"

Ez mennyire igaz! 


Állítólag folytatás is készülőben van, amit én érdeklődve várok. Addig is bátran ajánlom mindenkinek olvasásra, aki szereti a humort és egy kis nyomozás sem áll távol tőle. Üde színfolt a magyar krimi palettáján. 

Fülszöveg:
Milyen lenne egy regénye, ha Rejtő Jenő napjainkban írná meg? Talán ilyen: Csodálatos dolog egy örökség! Főleg akkor, ha van kinek átadni. De ha nincs, az sem baj. Egy tévútra tévedt magánnyomozó, és egy nyugdíjazás címén félreállított detektív csatasorba áll az örökös felkutatásával megbízott lelkes ifjú titánnal, hogy végül – egy észbontóan észbontó nővel kiegészülve – gyökerestül felforgassák a világ ellen szövetkező bűnös elemek életét. Könyvünk hősei – vérfarkas és vámpír rokonok híján – súlyosan sebezhetők, legyen szó akár szerelemről, akár egyszerű ólomgolyókról, nem laknak koporsóban, és a napvilágnál sem porladnak el hideglelős sikoltozás közepette. Jól bánnak a szavakkal, tudnak kávézaccból jósolni, és kis szerencsével bármit képesek túlélni, ami nem halálos. Figyelem! A könyv klasszikusokat is feldolgozó író tollából került ki, ezért nyomokban mondanivalót is tartalmazhat. Kizárólag olvasni tudóknak!

2015. március 1., vasárnap

Várható megjelenések 2015 március

6:00 0 Hozzászólás
Várható megjelenés március 03.: Elizabeth Bear-Szellemek birodalma




Valaha száz hold kelt minden éjjel Éjanyánkkal szerte a Végtelen Égen. Valaha száz fia és unokája volt a Nagy Khagannak, a sztyeppék urának, kinek birodalma a világ egyik szélétől a másikig ért. Mára viszályok szította lángokba borult a birodalom és Temur vasholdja világít már csak maroknyi társával a Végtelen Égen.
Temur visszatért a csatamezőről, ahol magára hagyták, hogy meghaljon. Szerte körülötte testvérei és rokonai elesett serege hevert, akik egymással harcoltak a Khaganátus uralmáért. Temur a vér szerinti jogos örököse nagyapja trónjának, de nem ő a legerősebb trónkövetelő. A száműzetésbe vonulás jelenti az egyetlen reményt, hogy megmeneküljön kegyetlen unokatestvérétől.
Samarkar, a hajdani hercegnő Tsarepheth varázslói Fellegvárának ezer lépcsőfokát hágja meg. Ő volt a Rasan Birodalom örököse, amíg az apja fiút nem nemzett egy új asszonynak. Ekkor elküldték feleségül Song hercegnek, de házasságuk véres háborúba torkollott. Most lemondott minden világi hatalmáról, és a mágusok varázserejét kutatja.
Ők ketten szövetkeznek a titkos szekta ellen, mely oly gondosan uszította egymásnak és taszította háborúba a Celadon-tengely birodalmait fortéllyal, megtévesztéssel és varázslattal.



Várható megjelenés március 13: Jessica Shirvington-Violet Eden krónikák 1.-Elhívás

Jessica Shirvington - Violet Eden krónikák 1. - Elhívás
Violet nem vágyik másra, csak hogy Lincolnnal lehessen. De a fiú olyan súlyos titkot rejteget, amely bármikor szétszakíthatja őket. És persze ott van Phoenix is. A lenyűgöző és kifürkészhetetlen srác, aki azonban mindig a lány mellett áll.
A világosság és a sötétség örök küzdelmének csapdájában vergődve - ahol az angyalok bosszúra szomjaznak, és az emberek hősként harcolnak - Violetnek el kell döntenie, mekkora áldozatot hajlandó hozni. És kiben bízhat...
A rossz döntés nem csupán az életébe kerülhet, hanem a végzetébe is.










Várható megjelenés március 16.: Jennifer Ashley-A vad Mackenzie


Jennifer Ashley - A VAD MACKENZIEA család hírnevének helyreállítására Lady Louisa Scranton úgy határoz, hogy megfelelő férjet keres magának. A választott férfi csakis vagyonos és tiszteletre méltó ember lehet, hogy a család becsülete újra a régi fényben ragyoghasson. Harcra készen jelenik meg hát a legrissebb partin, hogy kisujja köré csavarhasson egy alkalmas agglegényt. 
Minden reménye szertefoszlik azonban, amikor Hargate püspöke holtan esik össze a lába előtt - és felháborító módon éppen őt vádolják meg a gyilkossággal. Állítólagos barátai sorra hátat fordítanak neki, hiszen egy gyanúsított barátsága nem kívánatos az úri társaságban.
Az ügy Lloyd Fellows, a skót Mackenzie család törvénytelen sarjának fülébe is eljut. Korábban már váltott pár szenvedélyes csókot Lady Louisával, és most esküt tesz rá, hogy tisztázza a nevét. Hiszen nem csupán az válik bizonyossá számára, hogy a hölgy ártatlan, hanem az is, hogy menthetetlenül belehabarodott. 


Várható megjelenés március 31.: Leiner Laura-Hullócsillag

Leiner Laura - Hullócsillag

Várható megjelenés március 31.: Jennifer Probst-Keresd az alkalmat


Verilyben sikeresen működik a házasságközvetítő, amelyet Kate Seymour irányít két barátnőjével karöltve. Kate nem pusztán okos üzletasszony, de titkos erő birtokában is van: amikor a szerelem ott vibrál a levegőben, akkor mintha áramütés érné. Ezt érzi, amikor találkozik Slade Montgomeryvel, a kissé indulatos és döbbenetesen jóképű válóperes ügyvéddel, aki egy napon beront a házasságközvetítő irodába, és bizonyítékot követel: nem teszik-e tönkre az ő sérülékeny húgát, aki Kate legújabb ügyfele? Kate csak úgy tudja meggyőzni a férfit arról, hogy ő nem csaló, ha megtalálja neki álmai asszonyát. De vajon sikerül-e Kate-nek megtartania a két lépés távolságot, amikor a férfi olyan hatással van rá, hogy szinte remeg a lába a jelenlétében? Vagy talán a házasságközvetítő is révbe ér egyszer?

Follow Us @soratemplates