2015. március 13., péntek

# krimi

Jo Nesbø: Fejvadászok

Ez volt az első Nesbø könyv, amit olvastam. Bár eredetileg nem ezt a regényét akartam kivenni a könyvtárból, de alig volt bent tőle valami, látszik, hogy milyen népszerű. Talán ez annak is köszönhető, hogy mostanság nagyon elterjedtek a skandináv krimik, amelyek, valljuk be, tényleg nagyon jók, izgalmasak, és mindig van bennük egy kis szövevény vagy éppen összeesküvés-elmélet.

A Fejvadászok ajánlója:
Roger Brown igazán a szerencse fiának tűnik: ő Norvégia legsikeresebb fejvadásza, gyönyörű feleségével egy pompás házban élnek. Ám a luxus életmódot Roger műkincstolvajként igyekszik bebiztosítani, s „mellékállásában” igen ügyesnek bizonyul. Amikor felesége galériájában megismerkedik valakivel – aki egyrészt tökéletes jelölt az egyik általa kínált magas állásra, másrészt a művészettörténet egyik legkeresettebb képének a tulajdonosa Roger úgy érzi, élete nagy lehetősége köszöntött rá. Készülni kezd eddigi legmerészebb betörésére. Ám a vadászból csakhamar vad lesz, üldözöttje egy rémálomba illő ellenfélnek.

A regény egy állásinterjúval indul, ahol megismerhetjük az elszánt, mindenre képes Roger Brown fejvadászt, a módszereit, ahogyan "teszteli" az embereket, és hogy semmitől sem riad vissza, legyen az a műkincsek ellopása. Aztán, mint az ajánlóban olvashatjuk, felesége galériájában megismerkedik valakivel. És fordul a kocka. Hiába számít nagy üzletre, hamarosan elég durva szituációkba keveredik, és már csak a túlélés lesz a cél. Clas Greve ugyanis tényleg ki akarja csinálni.
A könyv elég naturalisztikusan ábrázol, néha az ember hátán végigfut a hideg, vannak benne gusztustalan részek. De nagyon izgalmas, pörgős, olvasmányos.
Egy ideig.
Ahogyan haladtam az olvasásával, kb. a rendőrautós-üldözős résztől már valahogy nem kötött le annyira. Vártam már, hogy vége legyen. A végén persze kiderül, hogy mi miért volt, az sem volt rossz, de addigra valahogy leült az egész könyv.
Összességében azért tetszett, sőt, tervezem, hogy további könyveket is elolvasok majd Nesbø-től.

A könyvből film is készült 2011-ben, részleteket ld. itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates