2010. január 29., péntek

Ángeles Caso: Sziszi- Egy császárné naplója

15:50 0 Hozzászólás
Nagyon szeretem azokat a könyveket, amik Szisziről szólnak. Rengeteg dokumentumregényt, regényt, naplót olvastam már, amiben így-vagy úgy, de szerepelt.
Már kiskoromban is teljesen odáig voltam érte, az egyetlen vigasz a Húsvéti locsolkodós menetben az volt, hogy évről-évre leadták a minisorozatot Romy Schneider főszereplésével.


Kislányként szent meggyőződésem volt, hogy Sziszi szerelme Ferenc Józseffel maga volt a tökéletesség, éltek-haltak egymásért, minden meseszerű és rózsaszín volt, mint a filmben.

Aztán ahogy a későbbiekben egyre többet olvastam róla, rá kellett jönnöm, hogy bár szerették egymást, kitartottak egymást mellett, de igazából külön utakon jártak.


Ángeles Caso eme könyve egy fiktív naplóregény, a császárral való eljegyzésétől egészen haláláig.

Őszintén szólva, annyira nem tetszett, ennek ellenére ajánlom mindenkinek akit érdekel Sziszi élete.
Megismerhetünk belőle egy 15 éves fiatal lányt, aki nem akart császárné lenni.

Megismerhetünk belőle egy fiatal császárnét, akit az udvar nem akart elfogadni.
Megismerhetünk belőle egy anyát, aki 2 gyermekét elvesztette, akitől elvették a gyermekeit, nem nevelhette őket. (Kivéve Valiériát.)
Megismerhetjük belőle Erzsébet, magyar királynénkat.

Megismerhetjük belőle a kor egyik legszebb nőjének tartott nőt, aki féltón óvta alakját, megszállottan fogyókúrázott, sportolt.

És megismerhetjük belőle a dédnagymamát, aki azon a végzetes napon az unokáinak vásárolt ajándékot, amikor merénylet áldozata lett. ...

Kivételes egyéniségnek tartom.


"Miközben forrongott a világ, fájdalmas társadalmi, szociális és politikai átalakulások mentek végbe Európa-szerte, a hatalmas Habsburg Birodalom császárnéjának, Ferenc József hitvesének lelkében is viharok dúltak. Az alig 16 évesen uralkodófeleséggé vált ártatlan, törékeny teremtés nem mindennapi életének mozzanatait, legtitkosabb gondolatait, érzéseit leghűségesebb társával, naplójával osztotta meg. A kora legszebb asszonyaként számon tartott császárné, a tiszta életet élő, igaztalanul mégis sokat rágalmazott magyarbarát asszony sohasem tudta megszokni az udvari élet képmutatását. Menekülésképpen bejárta, illetve -lovagolta szinte egész Európát. Bár eredeti naplója kérésére a tűz martaléka lett, a spanyol művészettörténész-írónő, Ángeles Caso jóvoltából most mégis a kezében tarthatja az olvasó. Írása hiteles korrajz, mindamellett rendkívül szórakoztató, izgalmas olvasmány is."


Ángeles Caso 1959-ben született.
Spanyol újságíró, fordító, művészettörténész, író. Első sikerét 1994-ben ezzel a regénnyel aratta. További műveiben is meglátszik a történelem és a művészet iránti rajongása. 2001-ben Giuseppe Verdi halálának 100. évfordulójára jelent meg a zeneszerző életéről szóló regénye.

2010. január 28., csütörtök

Szakácskönyveim

14:37 2 Hozzászólás
Szeretek sütni-főzni, többnyire szívdobbanásra, ahogy jól esik. Nem jellemző rám, hogy recepteket bújva, centiről centire, betűről betűre úgy csináljam ahogy leírta s szerző. Mégis szeretem a szakácskönyvet, Tulajdonképpen szórakoztató irodalomként forgatom őket.Egy-egy tipp elleséséhez, praktikus fogások összeállításához, vagy épp ötletbörzéhez, hogy "mit főzzek ma?" - használom őket.
Karácsonyra kaptam egy babakonyhásat,ami nagyon tetszett és ebből az apropóból jutott eszembe,hogy megosszam Veletek azokat, amiket én szívesen bújok.
Farkasházy Réka- Juga Veronika : Csemetéink csemegéi
Először meglepődtem a címen... Azt gondoltam nem sok újat fog nekem nyújtani, de az előszó barátságos hangneme rávett, hogy azonnyomban nézzem át.
Szépen összeszedett babakonyhás könyvről van szó, a hozzátáplálástól az ovis korig. Nekem ugyan nem jutott eszembe rizsnyákkal indítani a hozzátáplálást, pedig anyukám is mesélt róla. De a főtt rizst én is alkalmazom nagyon sok ételhez, elsőszámú gabonatermék még mindig a nagyobbik fiam étrendjében.
Rengeteg hasznos recept van benne sok-sok ínyencséggel, könnyen elkészíthetőek. Szerintem nagyon jó ötletek vannak benne. Nem csak babáknak.
1 Millió Menü (Szalay kiadó)
Ha már előző este óta töröm fejem és még másnap 11kor se tudom mit főzzek, akkor szoktam felütni. Bár mostanában egy hétre előre gyártok menüsorokat, akkor is nagy segítség. Gyönyörű képekkel, röviden és tömören megírt receptekkel. Szerintem a szerkesztése is arra utal,a mire használom; gondoljuk tovább bátran a recepteket.

Frank Júlia nagy szakácskönyve

Tökéletes első szakácskönyv, minden benne van amit egy kezdő "szakács"-nak tudni kell, hogy utána legyen miből alkotni. Én anyukámtól kaptam a 23. születésnapomra.
A mai napig belelapozok, hogyan is csinálta ezt a nagy Frank Júlia. Ebben gyűjtöm a különleges recept "cetliket" is.
Pákozdi Judit - Mikrohullámmal
Ha nincs kedvem a tűzhely mellett állni, nincs kedvem pepecselni, vagy egészen egyszerűen csak kíváncsi vagyok mi sül ki Mikrohullámmal, akkor ezt szoktam felütni.

Hihetetlen mennyi mindent meglehet csinálni vele!


Egy kis játék... Nektek mi kedvenc szakácskönyvetek?

Vámos Miklós : Utazások Erotikában ( Ki a franc az a Goethe?)

14:24 2 Hozzászólás

Mär mäsodszorra olvasom. Nagyon jo. Legaläbbis en nagyon jokat szorakozom rajta. Lehet kicsit elfogult vagyok Vámos Miklós rajongo leven, de melegen ajänlom mindenkinek.
A könyv leginkäbb Jänoskärol szol ( dr Mester Jänos) valamint az ö bibliogräfiäjärol egy kicsit mäs oldalrol megközelitve. Hogy mennyire az erotika felöl? - erre nem tudnek välaszolni, de mindenkepp szerepet jätszik benne.
Erdekes pärhuzamban probälja a sajät szerelmi eletet Goethejevel összehasonlitani, mindeközben utaläsokat teve Goethe munkässägänak egyes szakaszaira, magäneleti mozzanataira es müveire. Ez azert is erdekes lehet, mert akinek eleddig fogalama nem volt Goetheröl, kaphat egy cseppet belöle, esetleg a könyv reven kezebe veszi a benne szereplö iräsät-iräsait.
Fanyar humorral, talän egy kicsi rejtett egoizmussal (szämomra nem keves humorral )reszese az olvaso egy idöutazäsnak, szerelemnek, szeretetnek, häzassägnak, munkänak, barätoknak es 2 orszäg tärsadalom kritikäjänak. Nemetorszäg es Magyarorszäg, az NDK-tol/ NSZK-tol es a Magyar Nepköztärsasägtol az egyesült Nemetorszägig es Magyar Köztärsasägig.
Az iro negativ szemelynek irta meg a föszereplöt. Szemely szerint nem Johann Meistert, hanem a könyv alaphangulatät tartom negativnak a béta- him csapongäsain keresztül. S hogy miert nem alfa? Ezt döntse el mindenki maga, aki esetleg kedvet kap a könyv elolvsasäsähoz. Garantältan szorakoztato irodalom sok elgondolkodtato dologgal. S ki tudja? - hätha valaki magära ismer benne ;o)

Danielle Steel: Az első bál

11:14 0 Hozzászólás
A Macenas Kiadó 2007-ben jelntette meg magyarul Danielle Steel: Az első bál című könyvét.
A könyv rövid története:
"Olympia Rubinstein elfoglalt ügyvédként is kiapadhatatlan energiával kormányozza népes családját. Egy napon meghívó érkezik az egyik legelőkelőbb társasági eseményre és minden a feje tetejére áll. Született lázadó lánya, Veronica mostohaapjával együtt visszataszítónak találja a bál gondolatát, míg másik lánya, Virginia, alig várja az eseményt. Első férje remek alkalmat lát a bálban, hogy családi viszályt gerjesszen, fia pedig, élete legfontosabb döntése előtt áll." (Forrás: bookline.hu)

Véleményem szerint fontos ebben a rohanó világban egyes régi hagyományokat is megőrizni. Ma a rohanó világban sajnos egyre nehezebb ezt véghez vinni.
Az első bál nagy esemény volt egy fiatal lány életében, főleg a 19. században. Még a 20. század elején, az I. világháború előtt is volt jelentősége. Szerintem a világháborúnak "köszönhetően" tűnt el a fiatal lányok életéből, mára szinte már nincs is. Pedig szerintem jó lenne, ha még ma is úgymond kötelező lenne az első bál. Én személy szerint élvezném.

Eddig elég sok Danielle Steel könyvről írtam és szerintem lesz még egy pár. :-) Ezért gondoltam, hogy röviden megemlítem az ő életét, munkásságát.

"Élete:
Danielle Fernande Dominique Schuelein-Steel (New York, USA, 1947. augusztus 14. - ) amerikai írónő. Napjaink legnépszerűbb írónője.
Édesanyja Norma da Câmara, egy portugál diplomata lánya, édesapja John Schuelein-Steel, német származású, a Löwenbräu sörgyáros család leszármazottja.Gyerekkorának nagy részét Franciaországban töltötte, ahol egészen kicsi korától kezdve részt vett szülei estélyein, így lehetősége volt megfigyelni a gazdag és híres emberek életvitelét, szokásait.Hét éves korában a szülei elváltak, ekkor Amerikába költözött apjával. A New York-i Egyetemre, (Parsons School of Design) járt és divattervezőnek készült, de a stressztől gyomorfekélyt kapott. Eleinte reklámszövegíróként dolgozott, majd egy San Francisco-i PR-cég alkalmazottja lett.Danielle első könyvét 20 éves korában írta. Általában egyszerre több új könyvén is dolgozik, nem csoda, hogy ilyen termékeny. Könyveiből eddig 570 millió példány talált gazdára, 47 országban olvassák és 28 nyelvre fordították le műveit.Az Ékszerek (1993) című könyvéből készült filmet két Golden Globe-díjra is jelölték, de a díjat végül nem nyerte el a négy órás alkotás. A könyvek mellett kiadott egy verseskötetet is, Love: Poems by Danielle Steel címmel.

Danielle ötször ment férjhez: Először 18 éves korában, egy francia bankárhoz, Claude-Eric Lazard-hoz, akinek egy év múlva lányt szült, Beatrixot. Kilencévnyi házasság után elváltak, ekkor jelent meg első könyve a Hazatérés. Másodszor egy börtönben mondta ki az igent, egy sorozatos nemi erőszakért elítélt, Danny Zugelder-nek, de a házasság nem tartott sokáig. Válása után egy nappal hozzáment a a heroinfüggő William Toth-hoz, de mint az előző ez a házasság sem tartott sokáig, mindössze két évig. Ebből a házasságból nyolc hónapos terhesen lépett ki. 1981-ben hozzáment, John Traina, borkereskedőhöz. Danielle adoptálta John két fiát, Trevort és Todd-ot. Ezt követően öt közös gyermekük született: Samantha, Victoria, Vanessa, Maxx és Zara. Amikor már azt hitte, hogy végre megtalálta a boldogságot, akkor került nyilvánosságra, hogy Danielle fiát, Nick Traina-t adoptálták, és vér szerinti apja William Toth. Nick elől ezt mindvégig titkolták, a depresszióra hajlamos fiú drogokhoz nyúlt és öngyilkos lett. A Hullócsillagom című könyve az ő életét meséli el. A botrány miatt tönkrement házasságát a Gyalázat című könyvében írta meg. Danielle ötödször is férjhez ment, 1998. márciusában ezúttal egy bankárhoz, Tom Perkins-hez, akitől két év múlva el, 1999 augusztusában el is vált, de barátságuk azóta is megmaradt. Ebből a kapcsolatból A klón és én' címmel készült könyv. Házasságaiból hét gyermeke született és két nevelt gyermeke is van.

Karrier:
1998 szeptemberében a Delacorte Press kiadásában jelent meg, és egyből a New York Times valós bestseller listájának élére ugrott. 1989-ben bekerült a Rekordok könyvébe, mert könyvei a New York Times bestsellerlistáján folyamatosan 390 hétig szerepeltek. 2002-ben kitüntetést kapott a francia kormánytól, a világ művészetéhez való hozzájárulásért. Az íráson kívül saját parfümöt jelentetett meg a nevével fémjelezve. Galériájával támogatja a művészeket.

Egyik alapítványa, a Nick Traina Alapítvány a mentálisan sérült, és a rossz bánásmódban részesült fiatalokat támogatja, amelynek névadója fiatalon elhunyt fia. A másik alapítványa a hajléktalanok megsegítésére jött létre. " (Forrás: www.wikipedia.hu)
Néhány műve:
Regények
Hazatérés vagy Hazafelé (Going Home, 1973)
Megváltó szerelem (Passion's Promise, 1977)
Erőszakkal vádolva (Jóban és rosszban) (Now And Forever, 1978)
Szerelmes nyárutó (Summer's End, 1980)

Titkok (Secrets, 1985)
Kalandvágy (Wanderlust, 1986)
Zoya (Hercegnő) (Zoya, 1988)
A sztár (Star, 1989)
Apu (Az élet megy tovább) (Daddy, 1989)
Saigon (Szerelem a halál árnyékában) (Message From Nam, 1990)
Ékszerek (Jewels, 1992)
Áldott teher (Mixed Blessings, 1992)
Öt nap Párizsban (Five Days In Paris, 1995)
Keserédes (Bittersweet, 1999)
A cár balerinája (Granny Dan, 1999)
Ellenállhatatlan erők (Irresistible Forces, 1999)
Az esküvő (The Wedding, 2000)
Ház a Remény utcában (The House On Hope Street, 2000)
Utazás (Journey, 2000)
Az udvarház (The Cottage, 2002)
Naplemente Saint Tropez-ban (Sunset in St. Tropez, 2002)
Meghallgatott imádságok (Answered Prayers, 2002)
Randevú a reménnyel (Dating Game, 2003)
Johnny angyal (Johnny Angel, 2003)
Váltságdíj (Ransom, 2004)
Második esély (Second Chance, 2004)
Visszhangok (Echoes, 2004)
Nem lehet (Impossible, 2005)
Csoda (Miracle, 2005)
Szerelmes agglegények (Toxic Bachelors, 2005)
A ház (The House, 2006)
Az első bál (Coming Out, 2006)
Fenség (H.R.H., 2006)
Nővérek (Sisters, 2007)
A kettes lakosztály (Bungalow 2, 2007)
Becsüld önmagad! (Honor Thyself, 2008)
Az igazi (Rogue, 2008)
Egy rendkívüli nő (A Good Woman, (2008)
Eljön az a nap (One Day at a Time"", (2009)
Matters Of The Heart (2009)
Southern Lights (2009)
Regényi közül eddig huszonhármat filmesítettek meg.

Gyermekkönyvek
Max & Martha sorozat
Freddie sorozat

Képeskönyv
The Happiest Hippo in the World (2009)

Vámos Miklós: Félnóta

8:26 6 Hozzászólás

Ezt a könyvet is karácsonyi ajándékba kaptam. Utánaolvastam a neten, és sajnos nagyon lehúzták, pl. a moly.hu-n többen is írták, hogy a felénél abbahagyták, annyira unalmas.
Sebaj, én belevágtam. Az elején még egész érdekesnek tűnt, röviden arról van szó, hogy régi jóbarátok emlékkoncertet szerveznének egykori legendás együttesüknek, a Barikádnak – ennek apropóján indul a nosztalgiázás, a régi szép idők, koncertek, utazások, csajozások, fiatalos lázadások és egyéb korszakbéli történések felelevenítése. És innentől kezdve az egész regény a nosztalgiázásról, a barátok emlékeiről szól!
Kb. a 135. oldalon jártam, mikor nekem is elegem lett, hogy „Történjen már valami!”; majd átlapoztam csomó unalmas oldalt… (és baromira zavart, hogy hol E/3-ban, hol E/2-ben mesél az író - biztos van jelentősége, de nekem nem „jött le”) … Na de a lényeg, jelentem: becsülettel végigolvastam!
Vámos Miklósnak ez az egyik első regénye, még a 80-as évek elején írta, most adták ki újból.


Kis kedvcsináló a moly.hu-ról:

„Vámos Miklós regénye nemzedékregény. A harminc-negyvenéveseké, ha úgy tetszik, egy korosztály legendatára. Egyszerre kegyetlen számadás, mert egy generáció szembesülhet balfogásaival, tévedéseivel, egykori önmagával, és szép vallomás, hisz az ifjúságot idézi vissza.”

Vámos Miklós életrajzát, bibliográfiáját most nem másolom ide, hiszen hivatalos honlapján minden megtalálható (könyvek, publicisztika, műsorok … stb. és az aktuális hírek is): http://www.vamosmiklos.hu/

2010. január 26., kedd

3 Boribon kötet

13:43 3 Hozzászólás
Gyerkőc Boribon-gyűjteménye Karácsonykor 3 új könyvvel bővült.
Hihetetlen, hogy mennyire szereti ezt a kis játékmackót. Amikor mesélek neki, szép nyugodtan ott ül mellettem és hallgatja.

A Boribon a játékmackó, Marék Veronika első képeskönyve volt, amivel elindult a Boribon-sorozat. Ennek a könyvnek a hatására "nevezte el" később Annipanni a mackóját Boribonnak.
A mesekönyv bár kinézetre más, mint az újonnan kiadott Boribon könyvek, de ugyanolyan olvasmányos, könnyen áttekinthető, aranyos rajzokkal díszített.

"Réges-régen, amikor ez a könyv először megjelent, szállóigévé vált a mondat: "Akkor hát hol van Boribon?" Ez volt a legelső képeskönyvem, és boldog vagyok, hogy újra megjelent. Remélem, szeretni fogjátok Boribont, a régi, bánatos szürke játékmackót, akinek Gabi és Gyuri felvágta a hasát, s akiről később Annipanni eleven, barna medvebocsa a nevét kapta.
Marék Veronika"

A Boribon és Annipanni az egyik kedvenc részem.
Ebben a kötetben nagyon jól megtanítható a kicsiknek a különböző ruhadarabok.





A Boribon autózik újabb kis kedves történet.
Ennek a könyvnek a mesélése során hangzott el először Gyerkőctől, a tütü. ;o)

"Boribon és Annipanni legújabb, immár nyolcadik történében Boribon autózni indul. Almát hoz Annipanninak, hogy finom almáspitét tudjon sütni. De jaj! Az autó nem úgy működik, ahogy kéne... A sorozat korábban megjelent könyvei: Boribon és Annipanni; Jó éjszakát, Annipanni!; Boribon születésnapja; Annipanni, hull a hó!; Boribon és a 7 lufi; Boribon beteg; Boribon kirándul."

A Boribon és a 7 lufi pedig itt olvasható.

2010. január 25., hétfő

Miranda Twiss: A világ leggonoszabb emberei

21:07 1 Hozzászólás
Nagyon szeretem a történelmi témájú könyveket, ezért is lett ez a könyv az egyik karácsonyi ajándékom.
Nagyon érdekes, felkavaró, néhol gyomorforgató.
16 történelmi személy szerepel benne, akik azt hiszem méltán kaphatták a "leggonoszabb" jelzőt.
Szó van benne különböző kínzásokról (legyen szó karóba húzásról, kivéreztetésről, koncentrációs táborokban való mészárlásokról, stb.), szexuális abberáltságról, amikről a történelem tanulása közben nem nagyon esik szó. (Pedig azt hiszem ezekre is szánni kéne egy-egy órát, hisz a lényeghez ez is hozzátartozik.)

A könyv Caligulaval (aki imádta a véres játékokat, ill. furcsa szexuális szokásairól vált rettegetté. Anyagilag kis híján tönkretette rövid időn belül a birodalmát.)
kezdődik, majd folytatódik Néróval (aki többször is házasodott-majd elvált, ill. agyonverte terhes feleségét, és akkor emlékezhetünk a filmekben is híressé vált Róma lángokba borulására), Attilával (a mi kis hun fejedelmünkkel. Ki-ki döntse el, hogy büszkék legyünk-e a vérengzéseire, mészárlásaira), I. "Földnélküli" Jánossal (akit eddig csak a Robin Hood-os királlyal azonosítottam be. ... Nos, több volt annál.), Torquemada-val (a spanyol inkvizítorral), Vlad Tepes fejedelemmel (akit csak Drakulaként ismerünk), Pizarro-val (az Inka Birodalom meghódítójával), I. "Véres" Máriával (gondolhatjátok, hogy a "véres" jelzőt nem csak úgy kedvességből kapta), IV. "Rettegett" Ivánnal (a "rettegett" sem kedvesség), Báthory Erzsébettel (össze lehetett volna kötözni Drakulával), Raszputyinnal (igen, arról a szakállas, elég furcsa kinézetű orosz férfiról van szó, aki elég befolyásos helyen szerepelt az utolsó orosz cár mellett), Sztálinnal (gondolom, említést se nagyon kell tennem róla), Hitlerrel (róla meg aztán főleg nem), Ilse Koch-hal (az egyik koncentrációs táborban hajtotta végre rémtetteit. Neki jutott először eszébe, hogy milyen "szépek" is lehetnének az emberbőrből készült tárgyak. ... Majd meg is valósította ezt az álmát.), Pol Pot-tal ( a népírtás "mesterével") és Idi Aminnal (kelet-Afrika mészárosával).

"A világtörténelem leggonoszabb alakjainak lajstroma, az időszámításunk szerinti első századtól napjainkig."

Ha a könyvben leírtak alapján kéne egy hármas vezető listát felállítanom, akkor azt hiszem az első 3 helyezett sorrend nélkül Báthory Erzsébet, Ilse Koch és Hitler lenne.

2010. január 24., vasárnap

Rodolphe Kasser, Marvin Meyer, Gregor Wurst és Bart D. Ehrman: Júdás Evangéliuma

21:16 1 Hozzászólás
Ez a könyv több annál, hogy néhány sorocska legépelve, majd kiadva. Ez történelem, régészeti lelet, a múlt, titkok.
Nem éppen egy könnyű olvasmány. Már csak azért sem, mert dokumentumregény, de szerintem vallási hovatartozástól és mélységtől függetlenül kihagyhatatlan.

Ha meghalljuk a bibliai Júdás nevét, akkor azonnal eszünkbe jut az áruló, aki elárulta Jézust és emiatt lett keresztre feszítve.
A Júdás evangéliuma viszont ezt teljesen más nézőpontból világítja meg.
A kódex a 200-as évekből származik (egyes vizsgálatok szerint még régebbről) és 1978-ban fedezték fel Közép-Egyiptomban.
Nagyon rossz állapotban volt, több helyen hiányos vagy épp sérült, és kopt nyelven íródott.
A restaurálást és angol nyelvre fordítást elismert kutatók végezték.

A könyvben teljes egészében le van fordítva az evangélium, ami a hiányosságok miatt nem éppen könnyen értelmezhető, de Bart D. Ehrman kommentárjai érthetővé és olvasmányossá teszik ezt a történelmi fordulatot taglaló leletet.

Én mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el.
Egy másik szemszögből mutatja be az árulást (ami tán nem is árulás?), a keresztre feszítést és a feltámadást.

"Ezerhatszáz esztendőn keresztül rejtőzött a világ elől, míg töredékes papiruszlapjai végre utat találtak a tudósokhoz, akik megérthették a benne foglalt üzenetet. Az evangélium, amelyet a kereszténység korai időszaka óta senki nem olvashatott, amelyről még a szakértők közül is kevesen hitték, hogy létezett valaha, Júdást nem árulóként, hanem Jézus igaz barátjaként ábrázolja. Egészen másként bontakozik ki benne mester és tanítvány viszonya, mint az Újszövetség többi evangéliumában: Júdás nem gonosztevő, hanem példakép Jézus követői előtt, az egyetlen, aki valóban megérti mestere szavait. Jézus neki - és általa az evangélium olvasóinak is - átadja mindazt a tudást, amely elvezethet önmagunk és Isten megismeréséhez. Júdás evangéliuma szerint Jézus számára a halál nem félelmetes és ijesztő kilátás, hanem eszköz volt, amelynek révén visszatérhet égi otthonába. Ő maga kérte meg Júdást az árulásra, barátja és tanítványa pedig ezzel a cselekedetével lehetővé tette számára, hogy megváljon anyagi testétől, megszabadítsa isteni énjét."

Rodolphe Kasser, PHD, a Genfi Egyetem Bölcsészettudományi Karán a világ egyik legelismertebb koptológusa.








Marvin Meyer, PHD, a Chapman Egyetem bibliakutatási és keresztény teológiai szakának professzora. A gnoszticizmus, a Nag Hammadi-könyvtár és a Jézussal kapcsolatos, Újszövetségen kívüli irodalom kutatásának egyik kiemelkedő alakja.





Gregor Wurst, PHD, az egyháztörténet és patrisztika professzora a németországi Augsburg egyetemen.








Bart D. Ehrman, PHD, a North Carolina Egyetem tanszékvezető professzora, a korai kereszténység szakértője.

2010. január 22., péntek

Géczi Zoltán: Fotók, amelyek megváltoztatták az évszázadot

20:48 0 Hozzászólás




A szerzők a világ leghíresebb fotóiból válogattak, amelyek a 20. század legszebb vagy legmegrázóbb eseményeiről tanuskodnak, és olvasmányos kiegészítő szövegek vannak a képek mellett, mellyel segítenek feleleveníteni a múltat.

Az ebben a könyvben megjelent fényképeken megörökítették például a Kennedy elnök ellen elkövetett merényletet, az emberiség első lépését a Holdra. Az évszazad legnagyobb sztárjai is megjellenek a képeken, mint pédául Marilyn Monroe, Elvis Presley, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin vagy a Beatles tagjai.

A könyvet 2007-ben adta ki a Szalay Könyvkiadó. Érdemes belenézni ebbe a könyvbe, mert ad egy kis összefoglalót a 20. századról.

Géczi Zoltán és Teszár Dávid: 94 filmsiker, amit nem hagyhatsz ki

20:43 0 Hozzászólás
Ezt a könyvet 2008-ban adta ki a Szalay Könyvkiadó. A szerzők által bemutatott alkotások a filmtörténet legkiválóbb és legérdekesebb filmjei. Pl. Metropolisz, Hófehérke és a 7 törpe, King Kong, Dirty Dancing, Gladiátor, A Karib-tenger kalózai, Keresztapa, Szombat esti láz, Rocky, Csillagok húborúja..... A könyv olvasása közben felkeltették az érdeklődésemet egy pár film iránt.

2010. január 21., csütörtök

Fejős Éva: Csajok- A Vénuszlakók mindennapjai

15:52 0 Hozzászólás
Karácsonyra kaptam néhány könyvet, ez volt az egyik.

Épp most fejeztem be kb. 5 perce ezt a könyvet. Nagyon jó volt. Alig bírtam letenni. Olyan kár, hogy vége lett. Egyre jobban bírom Fejős Éva könyveit.
Ebben a könyvben 3 nő és 1 férfi igaz barátságáról ír. Olyan párkapcsolati kézikönyvnek is mondható ez a könyv, mert a főszereplők majdnem minden ballépést elkövetnek, amit egy szerelemben el lehet, néha lent vannak érzelmileg a mélyponton, máskor pedig a csúcson vannak. Mint mindenki.
A könyv története aká velünk is megtörténhet az életben.

(Korábban Niki már írt itt erről a könyvről)

Egy kis forrás a bookline.hu-ról erről a könyvről:

Játéknak, internetes szappanoperának indult, de „kinőtte” magát: igazi, fordulatos, élvezetes humorral átszőtt regény lett belőle, az élet sírni-, nevetni- és főleg szeretnivaló dolgairól.
Bár Csajok a címe, valójában a pasikról (is) szól: a női-férfi kapcsolatok, a barátság és az „önmagunkra találás” könyve. Magunkra ismerhetünk a három hősnőben, Hannában, Móniban és Flórában, ahogy helyüket és boldogságukat keresve csetlenek-botlanak az életben. Ismerősek a problémáik, legyen szó akár mellplasztikáról, akár állás- vagy partnerkeresésről, netán lombikbébiprogramról, vagy esetleg „csak” egy kutya elhelyezéséről. A pasik bepillantást nyerhetnek a szigorúan női témákba, megtudhatják, igaz-e: a szó többnyire róluk folyik ezen a Vénusz nevű bolygón… És persze a Csajok párkapcsolati kézikönyvnek sem utolsó, hiszen minden hiba, ballépés felsoroltatik benne, amit egy nő és egy férfi elkövethet a szerelemben. És persze recept is adatik, hogy mindez hogyan tehető jóvá...

Fejős Éva: Eper reggelire- Hotel Bali 2.

15:48 0 Hozzászólás
A Hotel Bali második része, melyről korábban itt írtam egy bejegyzést.

Karácsonyra kaptam meg ezt a könyvet (is).
Nagyon tetszett már az első rész is, de az Eper reggelire is nagyon jó volt. Izgalmakkal és eseményekkel teli ez a könyv is. Élettel teli ez a könyv is, néhány helyzet akár a való életben is megtörténhet.
Egy kis összefoglaló a könyvről:

A Hotel Bali című nagysikerű regény rengeteg kérdést hagyott megválaszolatlanul. Az ott megismert négy barátnő élete immár végérvényesen összefonódott, talányosabb utakon, mint hinnénk. Milyen drámai kihívás elé állítja a sors Szilvit, karrier vagy szerelem a fontosabb Gabi számára, vajon Dóra búcsút int-e Balinak, a földi paradicsomnak az elképzelt boldogság reményében, és legfőképpen, helyrehozható-e a múlt szörnyű tévedése Judit számára, van-e újrakezdés a barátságban és a szerelemben?

Fejős Éva immár negyedik sikerkönyvével jelentkezik, és ezúttal a rajongói által legjobbnak tartott Hotel Bali folytatásával, melyben beavatást nyerünk férjek, szeretők és szerelmek történetébe, bocsánatos és helyrehozhatatlan bűnök, valóra váltott és elszalasztott álmok, életreszóló leckék és szerelmek világába. (Forrás: bookline.hu)

Danielle Steel: Az udvarház

15:45 0 Hozzászólás




A könyv rövid tartalma:
Csillogó Rolls-Royce gördül be az Udvarház kapuján. A volánnál a birtok tulajdonosa, Cooper Winslow ül. Hollywood egykori ünnepelt sztárja, a legendás szívtipró, akit azonban az utóbbi időben elkerülnek a főszerepek. Mivel a csőd szélén áll, bérbe kell adnia szeretett otthonát. Az új lakókkal sem bánt kegyesen a sors. Mark Friedmant tizenhat évi házasság után elhagyta a hitvese, Jimmy O'Connor pedig feleségét gyászolja. Amikor beköltöznek Mark kamasz gyermekei is, az Udvarház élete fenekestül felfordul. Zene bömböl minden zugból, kamaszok karamboloznak márkás autókkal, leendő filmcsillagok adják egymásnak a kilincset. Ám az általános zűrzavarban bekövetkezik, amire senki nem számított: a három nagyon különböző férfi, akik sehol másutt nem találkozhattak volna, lassan összebarátkozik...
(Forrás: bookline.hu)

Hiába van valaki a csillogó rivaldafényben, neki is lehetnek szürke, hétköznapi gondjai. A sztárok is szeretnének néha hétköznapi emberek lenni. Erre találunk példát ebben a könyvben.
Szerintem nem szabad külsőségek alapján ítélnek, pedig sajnos, a mai világban főleg a külsőségek alapján döntenek az emberek.

2010. január 19., kedd

Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?

8:11 1 Hozzászólás

Nikitől lopva az ötletet, úgy gondoltam, én is bemutatom a kedvenc Janikovszky Éva könyvemet, ami nem más, mint a „Kire ütött ez a gyerek?” Azt hiszem, már a borítón lévő nyegle kamaszfiú is sok mindent elárul. (Ezt a könyvet is természetesen Réber László illusztrálta.) Annak idején, mikor gyerekként először olvastam, sokat nevettem rajta. Janikovszky Éva humora tényleg remek, ahogyan csokorba szedi a kamaszkor jellegzetességeit, és a különböző generációk „problémáit”.

"Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép, mindig tudták, hogy kire hasonlítok…Amióta nagy vagyok, és ütődött és nyegle és idétlen, csak ülnek és sóhajtoznak, hogy kire ütött ez a gyerek." Jót derülhet az éppen kamaszkorát élő olvasó, éppúgy mint a kamasz fiait-lányait nevelő szülő, s fedezhetik fel együtt, hogy változhat divat és technika, a kamaszlélek problémái változatlanok. – olvasható a Libri ajánlójában.

Ajánlom tehát szülőknek és kamaszoknak egyaránt!
A könyv először 1974-ben jelent meg, de most is megvásárolható, pl. online a www.libri.hu oldalon.

2010. január 18., hétfő

Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!

14:44 4 Hozzászólás
Kisiskolás korom egyik kedvenc írónője volt Janikovszky Éva.
Imádtam a sorait, a humorát, kedvességét, ami így átsugárzott a művein. Érezni lehetett, mennyire is szerette a gyerekeket.
Réber László rajzai pedig annyira összeforrtak a könyveivel, hogy nélkülük valahogy nem is lett volna az igazi.
Az Örülj, hogy fiú! c. kis könyvecskéjét tavaly a születésnapomra kaptam meg.
Egészen más volt újra elolvasnom a sorokat most, hogy értelmet nyertek.

"Van, amit az ember előre megérez. Különösen akkor, ha babát vár. Nem is akartam előre megtudni, hogy mi lesz, mert nekem csak lányom lehet. És az az érdekes, hogy amikor meghallottam, hogy én most már igazán anyuka vagyok, és kisfiam van, eszembe sem jutott, hogy lányt akartam, csak annak örültem, hogy végre megszületett és egészséges, és amikor fölsírt, tudtam, hogy csak ő lehet a mi gyerekünk. Hogyan is lett volna lány, mikor fiú!"

Janikovszky Éva (született Kucses Éva) 1926- ban született és hosszas betegeskedés után 2003-ban hunyt el.
Író, költő, Kossuth-díjas gyermek-és ifjúsági könyvek írója.
32 könyvet írt, melyek 35 nyelven jelentek meg.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Janikovszky_%C3%89va
http://www.babanet.hu/lazi/hetrol_hetre/0307182.htm

Harry Potter rajongóknak

14:22 0 Hozzászólás
Bár a Harry Potter láz már lecsengőben van, most a vámpíros és a vérfarkasos könyvek vannak a porondon (azért kíváncsian várom, hogyha lecseng ez az időszak is, akkor mi lesz a következő "őrület"? Kedves kis zombik, akik nem is rémisztőek? Szexbomba ufók, akik nem is nagyfejűek és gülüszeműek? Már várom azt a regényt, amikor a szexbomba ufó fiú beleszeret a teljesen átlagos, kedves zombilányba.), de íme 3 kis könyvecske, amiket az igazi HP rajongók nem hagyhatnak ki.

Először is a Bogar bárd meséi.
Többször is említést tesznek a sorozatban erre a könyvre, így érdemes átrágni magunkat az 5 kis tanulságos varázslós novellán, kezdve A varázsló és a pattogó fazék-tól A három testvér meséjé-ig.

"Ki ne ismerné Bogar bárd meséit? Hiszen e könyv minden valamirevaló varázslócsaládban ott van a gyerekek könyvespolcán, ugyanúgy, ahogy a mugliknál (vagyis a varázstalan népeknél) a Grimm mesék.
Bogar bárd itt olvasható öt meséjének mind megvan a maga mágusa, varázslója, s mindegyik más-más módon szórakoztat, nevettet vagy emlékezik meg halálos veszedelmekről.
Albus Dumbledorenak – A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola legendás igazgatójának – a mesékhez fűzött kommentárjai még élvezetesebbé teszik az olvasást, varázslók és muglik számára egyaránt. Egy különleges és varázslatos kötet a szerző, J.K. Rowling rajzaival."

A következő 2 kis füzetecskét pedig jó pár éve amolyan kis karácsonyi extrának dobták piacra.
A kötet megvásárlásával a brit Comic Reliefet lehetett támogatni, amely hosszú évek óta küzd a szegénység ellen a világ legelmaradottabb országaiban.

A kviddics évszázadai amolyan tankönyv a kviddics történelméről.
Számomra nem volt annyira olvasmányos, de azért 63 oldalt át lehet rágni és jobban átlátjuk ennek a sportnak a lényegét.
Az írónő Tudor Hushpush álnéven írta ezt a kis füzetecskét.

"Ha Önben valaha is felötlött a kérdés: honnan eredhet a cikesz, miként lett a játék elengedhetetlen tartozéka a grukó, és miért díszíti ezüstszínű hentesbárd a Wigtown Wanderers vérvörös kviddicstalárját - nos, ha mindez érdekli, nem nélkülözheti ezt a könyvet. Ez az exkluzív kiadás a roxfordi iskolai könyvtár tulajdonában lévő példány másolata, egy köteté, amelyet a diákok talán a leggyakrabban kölcsönöznek ki a sok-sok ezer kötet közül."

A másik kis füzetecske jóval izgalmasabb, olvasmányosabb volt, ez pedig a Legendás állatok és megfigyelésük, Harryék egyik tankönyve az iskolában.
A füzetecske konkrétan Harry tankönyve ("meg Ron Wesleyé, mert az övé szétesett."), szépen megjegyzésekkel tarkítva, ahogy egy "igazi" tankönyvnek ki kell néznie. :o)
Nagyon jó kis megjegyzések, célzások vannak bennük, de igazán csak azok fogják érteni, akik olvasták a köteteket.
Göthe Salamander néven írta az írónő.

"Minden valamirevaló mágusháztartásban megtalálható a Legendás állatok és megfigyelésük egy példánya. Most - de csakis egy adott ideig - a mugli olvasóknak is lehetőségük lesz arra, hogy megtudják: hol él a quintaped, mivel táplálkozik a puffskein és miért nem tanácsos knarlok számára kint hagyni bármilyen élelmet."

Joanne Kathleen Rowling 1965-ben született.
Angliában az első Harry Potter kötet 1997-ben jelent meg, Magyarországon 2 évvel később.
A mai napig 11 díjat zsebelt be a sorozattal az írónő.

Natsuo Kirino: Kín

10:14 0 Hozzászólás
Még soha nem olvastam japán irodalmat, most próbálkoztam vele először. Kíváncsivá tett a sok pozitív kritika a könyvről.
És nem csalódtam.
Érdekes olvasmány, a lélek bugyraiba ad bepillantást.
Nagyon jól megírt krimi,olyan, mintha filmet néznél a TV-ben. Ugyanakkor elgondolkodtató is.
Hol van az a határ, amikor egy két gyermekes anya eljut arra a pontra, hogy megöli a férjét?
Miért segítenek a barátnői eltüntetni a holttestet?
Van olyan szituáció, van annyi pénz, amiért erre hajlandó valaki?
Továbbá nagyon jól felvázolja a párkapcsolatokat, megmutatja, hogy a nők mennyire alárendeltek a férfiakkal szemben, mennyivel "kevesebbet érnek". Szinte végig dübörgött a fejemben, hogy MIÉRT?

"Kirino többszörös díjnyertes regénye egy csendes tokiói kertvárosban elkövetett gyilkossággal kezdődik. Jamamoto, a kisgyermekes anya, aki éjszakai műszakban dolgozik egy gyárban, megfojtja erőszakoskodó férjét, majd kolléganőitől kér segítséget, hogy megszabaduljon a holttesttől, és eltüntesse a gyilkosság nyomait. Az intelligens és hidegvérű Maszako veszi a kezébe az irányítást, de hamar rájön, hogy ez a gyilkosság csupán a kezdete egy félelmetes útnak, amely a japán társadalom legsötétebb bugyraiba vezet...

Kirino regénye egyszerre irodalmi remekmű, mely megindítóan idézi fel a japán társadalomban alávetett szerepre kárhoztatott nőket és a velük szemben támasztott elvárásokat, ugyanakkor oly sötét, oly kegyetlen és oly nyomasztó, hogy szédelegve tesszük le a könyvet. Nincs az a véres amerikai nagyvárosi erőszaktörténet, amely fölvehetné a versenyt a Kín iszonyatával."

Natsuo Kirino 1951-ben született, krimiíró.
Regényei messze túlmutatnak a szokványos bűnügyi regényeken.
1998-ban a Kínnal elnyerte a Japán Bűnügyiregény-írók Nagydíját.
1999-ban pedig az ország legrangosabb irodalmi kitüntetését, a Naoki-díjat is megkapta a Hamvas arc c. regényével.

2010. január 17., vasárnap

Marion Stroud - Rákbeteg a családban

22:41 0 Hozzászólás
Niki írt a Halálunk órájáról, ennek kapcsán jutott eszembe ez könyv. Munkakönyvem volt. Először akkor olvastam el, amikor egy érettségi előtt álló diák keresett meg. Anyukájának betegsége (gyomorrák) miatt képtelen volt a tanulásra koncentrálni. Tanulmányai félbehagyta, amikor elveszítette Őt, nem tudta feldolgozni. Végül a mi kapcsolatunk is megszakadt. Kudarcként éltem meg, az első olyan segítő helyzet, ahol be kellett látnom, hogy nem vagyok elég egyedül a segítő kapcsolathoz a segítséget kérő nélkül.


A fülszöveg:
Nagy megnyugvás a kezemben tartani ezt a könyvet és tudni, hogy a közeljövőben sokan olvashatják. A Rákellenes Liga rendezte találkozókon, összejöveteleken mindig szembesülünk a tájékozatlansággal, a szorongással az egészségesek-családtagok részéről, és az őszinteség, a tárgyilagos tájékoztatás elemi igényével a betegeknél. Ehhez pontosan kellene ismerni a kérdező körülményeit, lelkiállapotát, amire csak a legjobb barátok képesek, vagy az orvosok, akik ismerik a beteg helyzetét. Ebben, a könyvben minden ilyesfajta kérdésre van felelet; nem közhelyek, felszínes mondatok, hanem igazi válaszok, melyek megszenvedett kérdésekre a valóságban is elhangzottak. Beteg, családtag, szorongó kívülálló mindenki megkapja a segítő, erőt adó felvilágosítást. Az őszinte mondatok valamelyike biztosan célba talál. Orvosoknak, ápolóknak is szól -pszichológiai tudással, együttérzéssel, baráti szeretettel. Nem a tudás fölényével magyaráz, hanem meghitten beszélget. Mélyen hívő ember írta a könyvet. Ez segít a többé-kevésbé hívőknek, és a végső idők vallomásaival -talán segít a többieknek, hinni. Mindezért köszönet az írónak. Hogy könnyen olvasható, szép magyarsággal szól hozzánk, a fordító, a nyelvi és a szakmai lektorok érdeme. Köszönöm mindazok fáradozását, akik lehetővé tették a könyv megjelenését. Régi hiányt pótol a kötet. Remélem, hogy sok kézbe eljut és sokaknak segít nyugodtabb, tartalmasabb életet élni.

Közérthető nyelven íródott, szakzsargonok nélkül. Számomra ez nagyon fontos. Úgy érzem egy nem hívő ember is magáévá tudja tenni, hogyan lehet segíteni egy hozzánk közelálló embernek, ha az orvosok ki mondják ezt a félelmetes diagnózist: rossz indulatú daganat.
Nem utolsó sorban pedig ajánlom segítő szakembereknek is.

„Azok, akiktôl a segítséget várjuk, legyenek együttérzôek, de nem szentimentálisak, gyakorlatiasak, de nem keményszívűek, adjanak egy kis reménysugarat a nagy feketeségben, odaadóan hallgassanak végig másokat, érezzék meg, mikor kell csendben maradni, és tudják, mikor kérjenek segítséget.
Ez nem könnyű... tapasztalat kell hozzá... vagy azok példája, akik járatosak a betegápolás művészetében."

2010. január 15., péntek

Danielle Steel: Baleset

17:27 0 Hozzászólás

A sors kiszámíthatatlan. Egy meggondolatlan lépés életeket változtathat meg.

A könyv rövid tartalma:
Page Clarke jó anya, jó feleség és olyan barát, akire mindenki vágyik. Családja az amerikai középosztály eszményképe lehetne. Nagyon vigyáz két gyermekére, a hétéves Andyre és a tizenöt éves Allysonra, ám mindentől mégsem tudja megvédeni őket. A tinédzser Allyson a szárnyait próbálgatja. Azt hazudja anyjának, hogy az estét barátnőjével, Chloe-val fogja tölteni, ám a lányok igazából két idősebb fiúval találkoznak. A jól sikerült randi után vidám hangulatban kocsikáznak hazafelé, amikor bekövetkezik a tragédia... A kórházban Page találkozik Chloe elvált apjával, és mivel férjét nem tudja utolérni, az idegen férfi erejére támaszkodva próbálja átvészelni a várakozás drámai óráit. Vajon Allyson túléli-e? És a többiek? Lehet, hogy a fiatalok ittak? Vagy drogoztak? Ki volt a hibás? És hol van a férje? Tökéletesnek gondolt élete egy röpke pillanat alatt összeomlik. De az írónő ismét meggyőz bennünket arról, hogy túl lehet élni ezt is, hiszen a szeretet, a remény, a belső tartás erejével a legnehezebb próbatételeket is átvészelhetjük. (Forrás: bookline.hu)

Ez a baleset egy olyan esemény volt, amit ha esetleg felnőttek tudnak róla, talán másként töténik. De mindenki a maga kárán tanul. Sajnos, ebben az esetben egy fiatal fiú életébe került, aki védtelenül halt meg.

Vujity Tvrtko: Menekülés a pokolból

13:46 0 Hozzászólás

Szenzációhajhász. Hatásvadász. Mondják róla. Történetei meghökkentőek. Torokszorítóak. Vagy éppen rémisztőek.
Az biztos, hogy nem hagy érzelmek nélkül. Akár egy elhunyt fiatalra emlékezik, akár egy vérfürdőről ír, akár egy magyarországi, akár egy harmadik világbéli eseményről.
Az biztos, hogy egyes történeteihez tényleg erős idegek kellenek.

A „Menekülés a pokolból” három hosszabb írást, és több apró kis „szilánkot” tartalmaz.
Megismerkedhetünk Szamirával, a Szomáliából hazamenekített lánnyal. Megismerhetjük Marian Cozma tragédiáját - nem, Tvrtko nem vádol, nem rágalmaz, csupán tényeket közöl, és azt elemzi, hogy a sporttragédiák milyen hatással vannak a sporttársak teljesítményére.
Aztán ott a beszláni túszdráma. Brutális. Ezt tényleg csak azoknak ajánlom, akiknek van lelkierejük hozzá. És gyomruk. Olvasása közben többször is félre kellett tennem a könyvet, több napba telt, míg végre be tudtam fejezni. Utána napokig puszilgattam és ölelgettem kislányomat. Hogy milyen szerencsés vagyok! És nem csak azért, mert nem velem történt meg ez a szörnyűség, hanem mert – ahogy Tvrtko riportjai után mindig rádöbbenek - nem élek nyomorban, nem az a legnagyobb gondom, hogy legyen ivóvizem!

Ahogy ezt Szamira történetében olvashatjuk:
„Mennyit tudunk azon keseregni, hogy késnek a buszok, hogy mit csinált már megint a szomszéd. Milyen dühvel beszélünk olykor valakiről, akinek egy kicsit jobban megy, mint nekünk. … Vagy mennyit tudunk bosszankodni, ha teszem azt egy nagyáruházban nem találunk magunknak való lábbelit a több ezer cipő között… Nézem és hallgatom a lányt estéről estére. Újra és újra a tiszta ivóvízért folytatott mindennapos harcáról beszél. … Könny szökik a szemébe, mikor ismét felidézi magyar édesapjának és testvéreinek kivégzését. … Akkoriban nem is tudott nagyobb örömöt elképzelni annál, minthogy befogadják a határmenti menekülttáborba. Kétszázezer menekült közé. És mindezekhez képest milyen furcsának tűnhetnek a mi kis civilizált luxuspanaszaink.”
Az alábbi sorokat többször is elolvastam. Elgondolkodtatóak. Ezért szeretem tehát Tvrtko-t. Mert azonkívül, hogy Sorsokat ismerhetek meg, elgondolkodtat. Igencsak mélyen.

Vujity Tvrtko eddig megjelent könyvei:
- Nógrádi Gergely - Vujity Tvrtko: Tizenkét pokoli történet (2000)
- Újabb pokoli történetek (2001)
- Utolsó pokoli történetek (2002)
- Pokoli történetek - Különkiadás (2003)
- Angyali történetek a pokolból (2004)
- Tvrtko könyve (2005)
- Pokoli történetek ...és ami azóta történt... (2006)
- Pokoljárás (2007)
- Fertő (2008)
- Angyali történetek ...és ami azóta történt... (2008)
- Menekülés a pokolból (2009)
(Forrás: Wikipedia)

2010. január 13., szerda

Danielle Steel: Johnny angyal

22:23 0 Hozzászólás

Egy történet a szeretetről, az összetartás és a család erejéről.

A könyv rövid története:
A tizenhét esztendős Johnny Petersonnak különös érzéke van ahhoz, hogy egyetlen szavával, mosolyával bearanyozza környezetét. A jóképű fiatalember előtt ígéretes jövő áll, évfolyamelső az iskolában, remek sportember, családja büszkesége, valóságos angyal. Ám a szalagavatója napján beszáll egy autóba...
Édesanyja nem tudja feldolgozni imádott fia tragikus halálát. Kórházba kerül, ahol azonban különös látomása támad: megjelenik előtte Johnny, és szokásos szelídségével arra bíztatja az asszonyt, hogy ne adja fel a küzdelmet. Ettől kezdve az "angyal" a legvalószínűtlenebb helyeken bukkan fel, nyomában csodák sorjáznak. De csak ketten láthatják, azok, akiknek a legnagyobb szükségük van rá...
A Johnny Angyal felejthetetlen történet a szeretetről. Hol megnevetteti az olvasót, hol könnyeket csal a szemébe, mígnem a mese végére mindannyian szorosabban öleljük magunkhoz szeretteinket. (Forrás: www.alexandra.hu)

Szerintem fontos a családi összetartás, főleg olyankor, amikor baj van vagy elveszítünk valamit, valakit. Együtt könnyebb megoldani mindent.

Danielle Steel: A sors kereke

22:10 0 Hozzászólás




A sors okoz néhány meglepő dolgot, amire nem is számítunk. Erre ez a könyv is jó példa. A főhős, Bernie életében is van néhány meglepő fordulat. De ki életében nincs? Az élet mindig okoz meglepetésekre. Nem lehet kiszámítani előre 100%-osan, hogy mit hoz a holnap. Bár én "nem élek egyik napról a másikra", de már megtanultam, hogy a számításaimat bármikor bármi keresztbe húzhatja. A sorsnak van olyan "szokása", hogy akár egy lépésével akár az egész addigi gondolkodásunkat meg tudja változtatni. Ez tötént ebben a könyvben is Bernie-vel.

Isla Dewar: Az igazi Madeline

21:56 0 Hozzászólás




A történet az 1950-es évek környékén kezdődik, és Madeline életútját mutatja be, akit az apukája egyedül nevel. Madeline a szomszédokhoz kerül, miután apukája kórházba és otthonba kerül, így magára marad.
Madeline keresi önmagát. A könyv végére megtalálja önmagát. Szeintem ebben a könyvben az a tanulság, hogy ahhoz, hogy megtaláljuk önmagunkat, egy hosszú, rögös út vezet. Ez az út nem mindig tartalmaz csupa jó dolgot, hanem 1-2 nehéz helyzetet is meg kell oldalunk ahhoz, hogy elérjuk a céljunkat: megtaláljuk önmagunkat és ezzel együtt a lelki békénket.

Laurie Halse Andeson: Hadd mondjam el...

20:05 0 Hozzászólás

Niki egyik korábbi bejegyzésének köszönhetően én is elolvastam ezt a könyvet (itt olvasható ez a bejegyzés)
Lehet, hogy nekem volt túl nagy elvárásom, de valahogy nekem nem tetszett ez a könyv, miután elolvastam. Persze a történet az alapvetően jó téma lett volna, csak valahogy az író stílusa, úgymond maga a szöveg nem tetszett.
A könyv témája pedig elgondolkodtató azért. Sajnos, a mai társadalomra jellemző, hogy csukott szemekkel és fülekkel élnek egymás mellett élő emberek. Későn, vagy egyáltalán nem veszik észre a közvetlen könyezetében, családjában élő emberek egymás problémáját, gondjait.

G.M. Tesco Titok, amit senki nem mert elmondani

19:52 0 Hozzászólás

Érdekes könyv. A Gazdaságos Munkatárs leírja saját pályafutását a Tesco-nál: hogyan jutott el kocsitologatóból pénztároson keresztül az osztályvezetői beosztásáig... Elég sok dolgot tapasztal addig, amíg meg nem szűnik a munkája. És ő még csak "kishal" volt...
És tényleg így van, ahogy a Gazdaságos Munkatárs leírta. Saját tapasztalataim szerint ez nemcsak a Tesco-ra igaz, hanem a többi hasonló cégre is. Volt szerencsém nemcsak a Tesco-ban dolgozni, hanem más "nagy boltban" is és saját tapasztalatom szerint van a Tesco-nál rosszabb is...

Syrie James: Jane Austen naplója

19:45 0 Hozzászólás


Nekem szokásom, hogy egy könyvet nem úgy kezdem olvasni, hogy először elolvasom az utolsó 10 oldalt. Ennél a könyvnél bizonyosodott be, hogy ez jó szokásom. Én személy szerint nem ajánlom senki sem, hogy elolvassa a könyv végét, mielőtt elkezdené ezt olvasni. Így nem lövi le magának a poént és elvezni tudja a könyvet.
Érdemes azoknak elolvasni, akik szeretik Jane Austen regényeit!

Jane Justin: Szex és nyugdíj 2.

19:38 0 Hozzászólás

A hirdetése és az első könyve óta egy pár év etelt, mire megírta Jane Juska a 2. részt.
Ebben a könyvben már nem (csak) a saját kalandjairól ír Jane. Az első könyve miatt sok helyen tartott felolvasást, dedikálást. Itt néhány korabeli nő és féfi megkereste, és elmondták saját történeteiket és azt is, hogy a könyv mennyire változtatta meg az életüket. Jane egyébként még mindig nem találta meg társát, akivel az ágyát és az életét megoszthatná, így még tovább keresi a tökéletes férfit. Az őt megkeresők tőle várnak segítséget. Bölcsességeivel próbál nekik segíteni. Ebben a könyvben rámutat arra, hogy nemcsak a fiataloknak fontos a szexualitás és a tartós kapcsolat, hanem az idősebbeknek is, akik legalább lélekben őrzik még a fiatalságukat.

Jane Juska: Szex és nyugdíj

19:29 0 Hozzászólás

Egy 67 éves nő memoárja arról, hogy egy hidetése hogyan változtatta meg az életét.
Jane 30-as évei elején elvált férjétől és utána egyedül nevelte fiát és a fián kívül csak a munkájának élt. 67. születésnapja előtt döbbent rá, hogy elszaladt mellette az élet és a nyugdíjas éveire egyedül maradt, magányos. Így felad egy hirdetést, mely szerint: "Mielőtt 67 esztendős leszek, jövő márciusban, szeretnék sokat szexelni egy férfival, aki tetszik nekem." A hirdetésére persze szép számmal jelentkeznek. A könyvben arról írt, hogy miért is adta fel a hirdetését és megemlít pár férfit, hogy hogyan "járt" velük.
Sokak szerint egy botrányos könyv. Szerintem nem. Attól, hogy egy idős (jelen esetben 67 éves) nő szeretetre, ölelésre, kedvességre,párra és esetleg még szexre is vágyik, nem elítélendő. Attől, hogy idősek, élhetik úgy az életet, ahogy nekik jó, és ha szexre vágynak, hát akkor arra vágynak.
Szerintem érdemes elolvasni, hogy megtudjuk, vagyis legalább legyen egy kis rálátásunk arra, hogy egy "öreg" ember is lehet fiatal.

2010. január 12., kedd

P.C.Cast- Kristin Cast: Megjelölve

10:07 2 Hozzászólás
Kiindulva a HP és a Twilight sikeréből, valahol már számítani lehetett rá, hogy keresztezni fogják a kettőt.
Ergo, lesz egy vámpíros iskola, amolyan HP formában.

Itt is megvan a "kiválasztott", mögötte az igazi jóbarátok, egy utálatos "ellenség", na meg a "varázslat" és a gonosz, pluszban pedig egy kis romantika.
Újabb sorozat vette kezdetét.

Maga a történet nem rossz, bár kicsit fura, teljesen máshogy állítja be a vámpírokat.
Nincs harapás, vérengzés, stb, vámpírokká úgy válnak az emberek, hogy a Nyomkövető megjelöli őket, hogy "Na haver, te vámpír leszel."
Főszereplő tini lány becsületesen jár iskolába, éli a szokásos tinilányok életét, lúzer pasi, kétszínű barátnő, majd egyszer csak ott terem mellette a suliban a Nyomkövető, megjelöli és már aznap be is költözik az Éjszaka Házába, a többi vámpírjelölt közé. ...
Viszont a végén valami nagyobb csattanóra számítottam és azt hittem, hogy a lezárása is izgisebb lesz, ami miatt majd annyira fogom várni a következő részt, mint anno a HP-nél.

"Te vajon mit tennél: - ha egy élőhalott hirtelen a vámpírok félholdját rajzolná a homlokodra? - ha az expasid vérének szagától egyszerre összefutna a nyál a szádban? - ha a napsugarak égetni kezdenék a bőröd, és már csak éjszaka éreznéd jól magad? - ha olyan erő birtokába kerülnél, amelyről korábban álmodni sem mertél? Zoey Redbird egy nap vámpírjelöltté válik, amikor középiskolájában váratlanul felbukkan egy élőhalott Nyomkereső, és a vámpírok zafírkék Jelét rajzolja a homlokára. Attól a pillanattól fogva az egész élete megváltozik. Alig néhány órája marad, hogy beköltözzön az Éjszaka Házába, a vámpírjelöltek bentlakásos iskolájába, a teste ugyanis azonnal megkezdi az Átváltozást. Az Éjszaka Házában azonban újabb nehézségekkel kell szembesülnie. Kiderül, hogy a homlokán lévő Jel más, mint a többieké, és ezzel akarata ellenére azonnal ellenségeket szerez magának. És amikor rádöbben, hogy a vámpírok istennője különleges képességekkel ajándékozta meg, nem marad más választása, mint beszállni az Éjszaka Házának könyörtelen hatalmi játszmáiba..."

Folytatása:
Elárulva
Amúgy áprilisban jelenik meg angolul a 7. kötet és összesen 15 kötetre van eddig tervezve, úgyhogy lesz mit olvasnom és összegyűjtenem, ha tartják az írónők a színvonalat.

A sorozat P.C. Cast és lánya, Kristin Cast neve alatt fut.
P.C. Cast díjnyertes fantasyk és paranormális-romantikus regények szerzője, mellette pedig tapasztalt előadó és tanár. Oklahomában él és tanít.
Lánya, Kristin Cast számos díjat nyert már verseivel és cikkeivel. Szintén Oklahomában él, és az University of Tulsa hallgatója kommunikáció szakon.
forrás és hivatalos magyar oldal: http://azejszakahaza.hu/

Follow Us @soratemplates