2020. július 26., vasárnap

# könyvek # romantikus

Palotás Petra - Vénasszonyok nyara

Petra könyveivel kicsit le vagyok maradva, mert ez az első, amit olvastam tőle, de már a Szárnyaszegett pillangók 1. és az Igazgyöngyök is a polcomon várakozik. :)
A fülszöveg:
"Létezik halhatatlan szerelem? 

Az ötvenes évek elején német gimnazista lányok Balatonfüreden töltenek egy nyarat. A borász Péterffy család jóképű, festőpalánta fia könnyen magába bolondítja Esthert, a messziről jött diáklányt, és ő maga sem tud ellenállni az északi lány ártatlan szépségének. 
A bontakozó szerelmet azonban csírájában elfojtják részben a lány szülei, részben pedig a történelmi változások, melyek következtében egy esztendő múlva már hiába keresi Esther a füredi villájukból kitelepített magyar családot. 
Mennyi esély van rá, hogy az egykori fiatalok útjai több mint hatvan év elteltével újra keresztezzék egymást? 
A lehetetlen mégis megtörténik Rügen szigetén, egy idősek otthonában, ahol a nyolcvanhat éves művész előrehaladott demenciájának köszönhetően egy furcsa szerelmi háromszög részesei lesznek. 
Vajon milyen titkokat rejt a múlt, és milyen ismeretlen veszélyeket a jövő? 
Palotás Petra legújabb regényében, melyet a valós élet és egy igaz történet indított útjára, a múlt szálait bogozva szövi a jelen fonalát. Az elbeszélés szerelmet vall Balatonfürednek, bemutatja egy elegáns idősek otthona mindennapjait, mesél az északkeleti szigetvilág tájairól, miközben olyan részben még mindig tabu témákat feszeget, mint az időskori szexualitás, a szülő-gyermek kapcsolat, az önfeláldozás vagy a csillapíthatatlan honvágy."

Amikor korábban Petra csoportjában – Palotás Petra írói világa – feltettem egy képet, hogy ezt a könyvet olvasom, azt a tanácsot kaptam tőle, „Lassan olvasd, ízlelgesd, itt nem(csak) a sztori a lényeg.” Ezzel pedig maximálisan egyet is értek. :)

Azt már észrevettem, hogy az Álomgyár Kiadó különösen nagy hangsúlyt fektet a szép borítókra, de úgy gondolom, Petra könyvei ebből a szempontból különösen kiemelkedőek. Szemet gyönyörködtetőek, letisztultak, és még mindig tudnak meglepetést okozni. Mikor már azt hittem, hogy ezt nem igen lehet hova fokozni, az Igazgyöngyök szépen rácáfolt erre, és nem is tagadom, az lett az abszolút kedvencem. Egyszerűen csodálatos! Ráadásul az írónő könyvei kemény fedeles borítóval jelennek meg, amiért külön plusz pont jár.

De most térjünk vissza a Vénasszonyok nyarához, mely sokkal több egy keserédes szerelmi történetnél. Olyan komoly dolgokat érint, mint a hazaszeretet, az időskori szexualitás, mennyire "helyénvaló" hozzátartozónkat egy idősek otthonában elhelyezni vagy éppen az elmúlás. A következő sorok különösen megérintettek.

"Új otthonod lehet, de új hazád sosem. Haza csak egy van, pótolhatatlan, olyan, mint a szülői szeretet."

"Miért van az, hogy annyit kesergünk a múlton és annyit aggódunk a jövőn, számtalan szorongó percet és álmatlan éjszakát áldozunk fel, megfeledkezve a jelen és a most fontosságáról?" 

A megfogalmazás rendkívül igényes, Petra csodálatosan bánik a szavakkal. Mindig nagy öröm, ha valaki ennyire kihasználja a nyelvünkben rejlő lehetőségeket. Ráadásul külön meglepetés volt számomra, hogy a történetben fontos szerepet kapott a kedvenc városom, Balatonfüred. Egyszerre volt érdekes és meglepő, ahogyan az alapvetően romantikus történetbe még egy krimi szálat is sikerült belecsempésznie az írónőnek.

Izgatottan vártam, Esther és Zoltán fiatalkori szerelmének mi lesz a sorsa, a viszontlátás kinek fog örömet szerezni vagy fájdalmat okozni. Főleg, hogy a férfi demenciával küzdött... Az idősek otthonában élő Esther szobatársa és egyben barátnője, Magda életébe is betekintést nyerhettünk - őt is megkedveltem.

Összegzés:
Úgy gondolom, hogy ezt a könyvet valóban érdemes lassan olvasni, mert nagyon elgondolkodtató a mondanivalója. Kíváncsiságból mindig rá szoktam keresni a moly.hu-n, különböző blogokon, másoknak hogyan tetszik az aktuális olvasmányom. Láttam, ez a könyv kissé megosztó… Ennek ellenére, ha közel állnak hozzátok a romantikus tartalomba bújtatott mélyebb témák, és fontos számotokra az igényes megfogalmazás, én csak ajánlani tudom! Egészen biztos, hogy fogok még az írónőtől olvasni. :)  


(fülszöveg: www.moly.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates