2014. május 30., péntek

A. O. Esther - Hívogat a fény (Összetört Glóriák #2)

10:00 0 Hozzászólás
Noha Sophiel teljesítette első küldetését, az Égiek újabb feladattal bízzák meg: fel kell kutatnia a Mindenség Térképét, mielőtt avatatlan kezekbe kerülne. A háromdimenziós térkép a titkos átjárókat rejti, amelyek összekötik a Földet a Mennyországgal és a Pokollal. A Sors azonban újra közbeszól és Sophiel angyal létére megbetegszik: teste lassan, de megállíthatatlanul fénnyé kezd válni, és a lány megkezdi a versenyfutást az idővel.

A Föld előtt nem titok többé, hogy ki szabadította ki az Elveszett lelkeket, így hamarosan a Sötét Angyalok is megtudják, ki volt az áruló, aki szabadon engedte a Bardo várában raboskodó angyalokat.

A vezérek Elijah vezetésével hajtóvadászatot indítanak Sophiel ellen, akinek újra menekülnie kell, miközben egy szerencsétlen helyzet folytán megbetegszik: fizikai teste egyre gyengülni kezd, s a szentekhez hasonlóan lassanként fénnyé válik, s hacsak nem sikerül nagyon gyorsan valamilyen gyógyírt találni nem evilági bajára, a Fény hazahívja őt…

A bajban szerencsére nem marad magára, és többen is megkísérlik megmenteni a fokozatosan fénnyé váló lányt, akinek úgy tűnik, ütött az órája idelent, miközben mindenki eszeveszett tempóban próbálja a többiek előtt megtalálni a Mindenség Térképét. Gabriel is Sophiel nyomába ered társaival, azonban érzései már korántsem olyan barátiak, mint amilyenek korábban voltak, és ez még nagyon sok bonyodalomhoz vezet kettejük közt, amire egyikük sem számított…

Három új szereplő is feltűnik a színen: Diril, Rahsan és Lanazir, az ősi boszorkányok, akiket sajátos rokoni szálak fűznek Sophiel ellenségéhez, a Mágushoz, akiről kiderül, hogy nem más, mint a világ legnagyobb hadvezérének tartott perzsa király, Cyrus fattyú fia. 
A történet ezúttal három szálon futva követi Sophiel második küldetését, s a kedves Olvasók megismerhetik a Perzsa Birodalom mindennapjait, a Halhatatlanokat, vagyis Cyrus király állandó létszámú, tízezer fős hadseregét, de bepillantást nyerhetnek a normannok varázslatos kultúrájába az első viking városokban zajló események folytán.

A regény tovább boncolgatja az első kötetben felvetett morális kérdéseket: Mi a jó és mi a rossz? Ki dönti el, hogy mi számít bűnnek és erénynek? Miben rejlik a hit ereje és miként győzhető le a kétely? Barátságból lehet-e szerelem, és szerelmesekből lehetnek-e ellenségek? Létezik-e kegyes halál, és vajon mit szól a Jóisten, amikor a jók kényszerülnek vérontásra?

●●●

Végre egy könyv, ami emlékeztet arra, mi történet az előző részben! Úgy alakult, hogy az Elveszett lelkeket 2 hónappal ezelőtt olvastam, a Hívogat a fényt pedig most, így egy kicsit meg kellett erőltetnem az emlékezetemet, hogy rájöjjek, mi is történt pontosan az első könyv végén. Mivel nem volt kéznél az első könyv, ezért bajban voltam, ám ahogy kinyitottam a Hívogat a fényt, egyből találtam egy kis emlékeztetőt. Az egyik leghasznosabb dolog a világon. :)

A cselekményre csak annyit tudok mondani, hogy egyszerűen valami hihetetlenül fantasztikusan varázslatos..Nem gondoltam volna, hogy ennyire izgalmas folytatása jöhet az előző résznek, ami már magában is tele volt izgalmakkal, így alig várom már, hogy mit tartogat a sorozat következő része, Az Életfa, amelynek borítóján egyébként Elijah található... *-*

Tetszett, hogy habár új szereplőket kaptunk (például a Mágus 3 húga), mégis vissza-visszatértek a régi szereplők, köztük a kedvenceim, az Erdőlakók.

Sok mindent megmagyaráz ez a kötet, de nekem legfőképpen az tetszett, amikor bepillantást nyerhettünk Sahranfer múltjába, ezzel megismerve, hogy miért tartotta fogva a lelkeket és miért akar világuralomra törni.

A regény különlegessége, hogy az írónő úgy játszik a szavakkal, úgy ír, mint egy földre szállt angyal, teljesen hitelesen érzékelteti a szereplők és tájak leírását. Érdekes, mert például Elijah és Gabriel leírásánál annyira hihetetlenül vonzóvá tette őket, attól függetlenül, hogy igazából nem látjuk őket, csak elképzeljük.

Már az Elveszett lelkekről szóló bejegyzésemben is meséltem a különleges, átlátszó papírról, amely ebben a könyvben is visszatért, itt is szintén a cselekmény legfeszültebb, legtorokszorítóbb pillanatában, ami bizony nekem is könnyeket csalt a szemembe. :(

Nem gondoltam volna, hogy a számomra már kultikussá vált Éhezők viadala- és Párválasztó-trilógia után még egy sorozat el fog érni hozzám ilyen intenzitással, ennyire fogom várni, hogy mi történik a következő könyvben, ennyire fogom szeretni a szereplőket. De megtörtént. Úgyhogy ajánlom mindenkinek. :)


«««««««««« (10/10)

Az Összetört Glóriák sorozat 3. része, Az Életfa 2013-ban került a boltok polcaira, és nemsokára én is írni fogok róla, úgyhogy látogassatok vissza! :)

Fülszöveg: Az Összetört glóriák harmadik kötetében – az Életfában – a Szent Kőris titkos átjáróján át a

Pokolba visz az út, ahol Sophielt, Arielt és Urielt erőszakkal tartják fogva a boszorkányok, hogy testüket megszállva feljussanak az élők világába. Arshamon, Nastrod ura ugyanis mindent elsöprő háborúra készül, és bár az angyalok erőnek erejével küzdenek ellene, végül mégis csak sikerül a legerősebbek egyikét megszállnia, aki úgy ismeri a Mennyországot, akárcsak a tenyerét. A fenti, békés világok alkonya közeledni látszik…

A történetet vastagon átszövi a skandináv mitológia, így felbukkannak az Urd forrása alatt élő nornák, akik a földi életeket irányító, fényesen ragyogó sors-fonalakat hol összefonják, hol pedig kényszeresen kettévágják, szerelmet, halált, barátságot vagy háborút szítva ezzel… Nem messze tőlük található Niflheim, ahol a félig csontváz-félig emberi testben vezeklő Hél uralkodik. De vajon segít-e az országába tévedt harcosoknak, vagy magához hasonlóan örök kárhozatra ítéli őket? Mi ér többet egy halott uralkodónőnek: a boszorkányokkal kötött egyezség, vagy a jéggé fagyott szívében feltámadott vonzódás Elijah iránt? Dirillék életveszélyes útja Muspelheimbe, a Tűz Birodalmába vezet, ahol Sutr, a tűzóriás tör foglyaik életére, miközben Gabrielnek a Sötétség Birodalmával és Moroval, a démonnal kell megküzdenie. Halottak hada és démonok garmada kísérti a közéjük tévedt halhatatlanokat, és lesz, aki minden igyekezete ellenére odavész majd… Elijah, Bardo, Ramodiel és Lamachael Arshamon városába ér, feltett szándékuk ugyanis, hogy Égi Testvéreik mindegyikét kiszabadítsák. Mr. Lewinnél, a halott fogadósnál szállnak meg, akitől megtudják, milyen fizetőeszköz létezik a Pokolban, és tőle hallanak először Nidhoggról, az ádáz sárkánykígyóról, aki Nastrod vértavában fürdik, és halottak tetemén lakomázik.

Sophiel szívéért már nem csupán ketten küzdenek, ugyanis Arshamon is magának akarja a lányt. De Gabrielre és Elijahra is szemet vetnek a mágikus erővel bíró nők odalent. Meddig lehet ellenállni az ördögien buja, érzéki csábításnak? Életben maradhat-e az igaz szerelem ennyi kísértés között Elveszíthetik-e a hitüket az angyalok? Hogyan lehet elpusztítani mindazokat, akik már amúgy is halottak? Meghökkentő fordulatok, könnyes drámák, felemelő pillanatok és megannyi csoda vár ránk odalent, a Pokolban… De ne félj, kedves Olvasó, hiszen tudnod kell: az angyalok mindig velünk vannak!

2014. május 28., szerda

Kíváncsi Szerda 84.

0:00 0 Hozzászólás
Biztosan nektek is volt már olyan könyv a kezetekben, melynek elolvasása után azt kívántátok, bárcsak ki sem nyitottátok volna. Mi, mik voltak ezek?

Niki: ó igen, én a mostanság "menő" erotikus regényekkel vagyok így. Tudom a visszajelzések alapján, hogy katasztrófára számíthatok, de mégis hajt a kíváncsiságom, aztán a végén (vagy még közben) verem a fejemet a falba, hogy miért nem hallgattam másokra.

Törpilla:  Nikihez hasonlóan sajnos, én is csalódtam már a manapság divatos erotikus regényekben, bár én előtte nem olvastam másoktól kritikát az adott könyvekről. Könyvet megnevezve pedig A szürke 50 árnyalata volt számomra a legpocsékabb.... :(  (A többi, pl. az Olja, Amit csak ő akar olvasható volt.)
Az utóbbi pár évben az alábbi könyvekben csalódtam:

Szalai Vivien: Drága kéj
Szalai Vivien: Hamis gyönyör
Tari Annamária: Y generáció
E. L. James: A szürke ötven árnyalata
J. D. Robb: Halálos ígéret
Méhes György: Emmi
Danielle Steel: Derült égből
Teri Hatcher: Az elégett pirítós 

Az első 3 könyvet azért olvastam el, mert a nagy hírverésük még akaratlanul is eljutott hozzám. Sajnos, nem voltak olyan jók ezek a könyvek, mint a marketingjük.... :( 
A többi könyvet én vettem vagy kaptam, de sajnos, ezek olvasása nagyon borzalmas volt...  

Eszter: Van egy pár ilyen olvasásélményem, legtöbbször vagyok olyan bolond, hogy tudom, milyen értékelések vannak róluk, mégis teszek egy próbát, aztán szidom magamat...ilyen volt például a Nekrofil és a Hentes c. borzalmas tabukönyvek. Ami viszont meglepett, hogy milyen jó visszhangja volt a Delíriumnak Lauren Olivertől, én mégis falra másztam tőle..

2014. május 27., kedd

Diane Setterfield- A tizenharmadik történet

8:00 0 Hozzászólás
Diane Setterfield - A tizenharmadik történetEgy betegesen romlott család szerencsétlen leszármazottainak morbid és lebilincselő története. 

Szinte végig borzongás töltött el, ahogy haladtam a könyvvel. Nem olyan jófajta borzongás, inkább olyan letaglózó borzongás. Tudjátok, amikor még a hideg is kiráz és folyamatosan érzed és tudod, hogy történni fog valami félelmetes, aminek a bekövetkezését már szinte várjuk.

Egy antikvárius lányának, Margaretnek a  szemszögéből ismerjük meg Miss Winter történetét, aki élete vége felé el akarja mondani a teljes igazságot a sok-sok mese közül végre kibontakoztatni a valódi  és hátborzongató történetet az életéről.

Annyit tudunk, hogy a történetet elmesélő Miss Winternek valamilyen köze van a borzalmas családhoz, de az, hogy pontosan, hogyan kapcsolódnak a szálak az csak a csattanókkal teli könyv olvasása folyamán derül ki, ahogy Margaret által egyre többet megtudunk a "meséből".

A könyv nyelvezete, a leírások lebilincselőek, sehol nem unalmas vagy szaggatott a történet, de végig ott bujkál a melankólia, ami az olvasót is magával ragadja, ha nem figyel. Legalábbis ahogy olvastam én éreztem, hogy egyre jobban nyomaszt a könyv, pedig igyekeztem nem annyira belemélyülni, de akaratom ellenére elragadott és elvarázsolt. Szinte hajtott, űzött valami belső erő, hogy a végére érjek és minden kiderüljön, mert sok-sok kérdés tört elő, ahogy lapról lapra izgalmasabbá vált a könyv.


Nem mondom, hogy nem fordult meg a fejemben, hogy annyit nem ér az egész, hogy szinte letaglózzon, de örülök, hogy nem tettem le és végig olvastam, mert egy irodalmi élménnyel gazdagabb lettem.


Nagyon ritkán jut az ember ennyire jól megírt és szerkesztett könyvhöz, tehát érdemes nekikezdeni. 

Ami a legjobb, hogy végig aktívan tartja az olvasó képzeletét és ez mostanában egyre ritkább.

A karakterek nem mondanám, hogy a szívemhez nőttek, de, hogy a gyenge és az erős jellemvonások hatással vannak az olvasó lelkére az biztos. A gyenge és az erős párharca végig jelen van, szinte érezni a feszültséget, amit a szereplők generálnak maguk körül, mert ebben a könyvben egyetlen szereplő sincs, akinek ne lenne valamilyen titka.

Nem is nagyon tudok többet írni, mert egyszerűen annyira jó, hogy muszáj elolvasni.


SPOILER!


"Margaret Lea kisasszony egy angol kisvárosban éli nem túl izgalmas életét. Édesapja antikváriumban dolgozik, s mivel imádja a letűnt korok stílusát és történeteit, rég elhunyt írók életrajzának megírásával szórakoztatja önmagát és olvasóit. Egy nap azonban furcsa levelet kap Miss Wintertől, aki felkéri, írja meg az ő életrajzát is. A leghíresebb élő angol írónő életéről már sokan írtak, de minden biográfusának más és más élettörténetet mondott el. A legfurcsább talán mégis az, hogy első művében a címben ígért tizenhárom történet helyett csak tizenkettő szerepel. Vajon csak véletlenül maradt ki, vagy szándékosan nem került bele? Ez a sok rejtély elegendő ahhoz, hogy Margaret elfogadja a felkérést és elinduljon az írónő házába, ahol még több titok, meglepetés és szellemi kaland vár rá..."

2014. május 26., hétfő

Scott Mariani: Mozart rejtélyes halála

8:00 0 Hozzászólás


Scott Mariani - Mozart rejtélyes halála
A könyv egy sorozat része, de nem szükséges elolvasnunk ahhoz az előző kötetet, hogy egy kerek történetet kapjunk, mert a szereplőkről minden lényeges információ elég hamar kiderül és nincsenek visszautalások sem, ami miatt esetleg úgy érezhetnénk, hogy lemaradtunk valami fontosról. Ez még azért is jó, mert így azokat sem untatja felesleges ismétlésekkel, akik már olvasták a sorozat többi részét.
Ron Hope egy magasan kiképzett katona, aki a történet idején már magánzóként eltűnt gyerekeket kutat fel. Egy sikeres küldetés után értesül arról, hogy barátja, Oliver Llewellyn rejtélyes körülmények között meghalt. Oliver húga, Lily Llewellyn Ron segítségét kéri, mert úgy érzi, hogy az ő élete is veszélyben van. A történetnek egy videó a kulcsa, amit Oliver közvetlen a halála előtt készített, illetve egy régi Mozart levél. Nagyjából innen indul maga a történet.
2 évszázaddal később vajon van valami köze Mozart halálának Oliver Llewellyn halálához?
Azt el kell árulnom, hogy ne egy történelmi krimit várjunk, mert akkor csalódni fogunk. Az egész nagyon is a mában játszódik, de tesznek visszautalásokat a szabadkőművesekre, akik között Mozart is aktívan tevékenykedett, feltételezések szerint még az is lehetséges, hogy Mozartot páholytársai ölték meg, vagy esetleg egy riválisa mérgezte meg, de ez máig nem derült ki és sajnos a könyv végén sem leszünk ez ügyben okosabbak.  
Ettől függetlenül egy jó krimi,  amiben megvan a rejtély, izgalom és az akció kombinációja. Végig úgy tartja ébren a figyelmünket, mintha egy szélesvásznú akciófilmet néznénk a moziban. Folyamatosan pörögnek az események, ami nagyon tetszett.  Szerelemből sem lesz hiány, mert kibontakozik előttünk egy újra fellobbanó szerelmi történet. A szereplőket könnyen megszeretjük, mert az események folyamatosan hatnak az érzéseinkre és így a szereplőkhöz is közel tudunk  kerülni.
Egy akciójelenet volt a történetben, aminél már úgy éreztem, hogy a kevesebb néha több elve jól jött volna, mégpedig a kolostorban történt eseményeknél, nekem az a rész kicsit eltúlzott és felesleges volt.
Remek helyszínekből sincs hiány, elkalandozhatunk Oxfordba, Ravennába, Velencébe, Bécsbe és a Szlovén hófedte hegyekben megbúvó kolostorhoz.
Nekem tetszett összességében a regény is és akkor ott a vége, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Végre egy író, aki fel merte vállalni azt, hogy nem sablonosan fejezi be a történetet. A végén jön egy váratlan fordulat, ami szinte arcon üt, mert nem számolunk rá, természetesen nem mesélem el mi volt ilyen meglepő a befejezésben, de szerintem erre senki nem számítania, mert egészen a végéig teljesen egyértelműnek tűnik a végkifejlet.

Az elmúlt években főleg Dan Brown és Steve Berry sikerein fellelkesedve többen nyúltak a történelmi krimi műfajhoz, de közülük csak nagyon keveseknek sikerült a nagyok nyomába érni. Scott Marianinak sem sikerült, de talán jó úton halad, hogy a kikapcsolódásra vágyó olvasókat levegye a lábukról egy-egy jól megírt, akcióban bővelkedő és némi rejtéllyel átitatott regénnyel.

Apró észrevétel, hogy a magyar fordításban megváltoztatták a címet és a neveket, erre nem értem miért volt szükség.
A könyv eredeti címe A Mozart összeesküvés, ami szerintem jobban tükrözi a történetet.
Ron Hope őrnagy, eredeti nyelven még Ben Hope és Lily Llewellyn eredetileg Leight Llewellyn volt.

Jó hír, hogy Ron Hope számtalan kalandot fog megélni egy-egy regényben, tehát akinek tetszett a Mozart rejtélyes halála  számíthat még több kalandra és izgalomra, ha a magyar kiadó is úgy szeretné.

2014. május 24., szombat

Gyereksarok 80.

8:00 0 Hozzászólás




Farkas Kriszta · Horváth Kati: Málna mesék









Málna mesék felnőtt szemmel:

Már a címét is szeretem e kis könyvnek. Imádom a málnát, mint gyümölcsöt. Névnek fura, figyelemfelkeltő, de aranyos.
A könyv gyönyörűségesen színes, sűrűn illusztrált. Tele van képekkel, hogy a legkisebbek is élvezzék.
Tanulságos kis történet, mint a Magyar Népmesék valamikor.
Málna egy aktív kislány, aki minden napra kap némi különórát, amit hol jobban szeret, hol kevésbé. Nem is biztos, hogy mindegyikben tehetséges, de "kell" valamiért az élethez neki a szülők szerint.
Remekül bemutatja, hogy hogyan terheljük túl a mai világban a gyermekeinket. Hogyan erőltetjük rájuk a saját álmainkat. Ami hatalmas hiba. A gyerkőc nem megszereti, hanem megutálja ezáltal a külön órákat. 
Van egy 2.5 éves kislányom és én is már azon gondolkodom, hogy milyen segítő órákra lenne érdemes beíratnom. Vágyak vannak. Jó lenne ha játszana hangszeren, mozogna valamit és tanulna nyelvet. De nem mindegy, hogy melyiket fogja szeretni, melyikben lesz tehetséges és mennyire fogja bírni az iskola mellett. Szóval igyekszem majd nem bele esni ebbe a csapdába én is. 
Mert a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve csupán.
A végén kapunk egy kis segítséget is, hogy rendszerezzük, hogy szelektáljuk a felesleges dolgokat a kismanók életében, ami nagyon aranyos és örülök, hogy helyet kapott.
Korban talán a 6-7-8 évesek könyvének gondolnám, de kislánykám is szívesen lapozgatja.
Különösen nagy formátuma miatt, az ő kezébe is bátran adtam. 

Álomgyár kiadó: http://alomgyar.com/
36 oldal
IllusztráltaHorváth Kati

2014. május 23., péntek

Stephen King: Carrie

0:00 0 Hozzászólás
Stephen King regényei klasszikusnak nevezhetőek, mégsem olvastam ezelőtt egy regényt sem tőle. Hogy miért? Úgy gondolom az embernek el kell érnie egy olyan állapotot, hogy a hasonló típusú könyveket vagy filmeket szeresse.

A héten pedig, ahogy bementem a városi nagy könyvtárba, úgy éreztem, hogy a hosszú King-polcról leveszek egy kötetet.
ÉS ott forgolódtam a bőség zavarától, hirtelen azt sem tudtam, melyiket vegyem le és olvassam el.
Végül azonban találtam egy vékony kötetet (gondoltam kezdetnek elég lesz, mert hát ki tudja mennyire fogom merni olvasni), a Carrie-t.
Két nap alatt elolvastam, és alig várom a hétfőt, hogy a Ragyogással folytassam.
Carrie egy kisvárosi lány egy olyan házban, ahol a vallás ural minden négyzet métert, ahol az imádkozás savként tölti ki az ereket.
És a bigott vallási fanatizmust nem tudják az emberek kezelni. Carrie-t sem. 
Telekinetikus képességei egyre nőnek, ahogy a nővé válás küszöbén rájön, az anyja nem mondott el neki mindent. És hogy ki az aki igazán törődik vele? Egy olyan lány, akiről nem is gondolta soha.
Aztán jön az iskolai bál, mi pedig félhetünk, hogy valami giccses klisé közepette történik valami nyálas megmozdulás. De nem. Itt nem lesz más csak vér, tűz és sikolyok... Azaz King szavai.

Fülszöveg:
A chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai - főként a lányok - gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megalázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön-nő az
indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért. Egyre inkább tudatosul benne, hogy félelmetes telekinetikus képessége micsoda hatalom!
Elérkezik a nagy nap, az érettségizők bálja. Csodák csodája, a rút kiskacsa Carrie-t bálkirálynővé választják a csinos és népszerű Tommy oldalán. Ám néhány diák nem bír magával, a végsőkig meg akarja alázni a lányt, s szörnyű tervet eszel ki. Válaszként Carrie szabadjára engedi pusztító erejét, melynek nyomán kő kövön nem marad...
Stephen Kingnek - A ragyogás, Christine, A rémkoppantók, Hasznos Holmik, Bilincsben, Dolores stb. szerzőjének - ez az első, saját neve alatt megjelent műve.

2014. május 20., kedd

A. O. Esther - Elveszett lelkek (Összetört Glóriák #1)

10:00 0 Hozzászólás
Fülszöveg: Hiszel a végzetben? A sorsszerű szerelemben?
Az Univerzum végtelen csendjében különös fényben ragyogó üvegcsékről suttognak. Úgy tartják, az ezüstszállal lezárt parányi palackoknak közük van élethez s halálhoz, ezért angyalok ezrei szállnak alá, hogy megszerezzék a világmindenség titokzatos kincsét. Sophiel, a bájos fiatal angyal lány glóriája és szárnyai nélkül érkezik a Földre, hogy küldetését teljesítse, ám nem számol azzal, hogy a halandó léttel emberi érzéseket is kap odafentről. A félelem, a fájdalom, a kétely és a gyász ugyanúgy ismeretlen fogalom számára, mit az életre szóló barátság, a keserű féltékenység, vagy a mindent felemésztő szerelem – de vajon meg tud birkózni mindezzel az ellenséggel való küzdelem során? Képes lesz-e vakon hinni, s véghezvinni feladatát?
Elijah a Sötét Angyalok vezére, harcos katona, aki sajátosan gondolkozik a jó és a rossz fogalmáról, miközben önálló életet élő, nyolcágú lángoló ostora – szövetségesei sorait erősítve – teszi a dolgát. Kiátkozott angyalként ő a legidősebb idelent, s bár maga sem hisz benne, egy váratlan esemény folytán örökre megváltozik az élete, s ezzel létezésének értelme.
Két össze nem illő lélek – és egy elkerülhetetlen találkozás, amely alapjaiban rengeti meg a világot…

Az első, ami megfogott ebben a könyvben (a fülszöveg mellett) a gyönyörű borító volt. Olvasás közben segített, hogy hogy képzeljem el Sophielt, és még mindig alig tudok betelni vele.

Ugyan még soha nem volt szerencsém angyalokról szóló történetekhez (és egy kicsit féltem is tőle, nem szeretem a nagyon elvont dolgokat), de úgy érzem, hogy a megfelelőt választottam. Egyszerűen letehetetlen volt, és rettentően izgalmas. 460 oldalon keresztül egyetlen olyan sor sem volt, ami ne tetszett volna. Az írónő ügyesen ötvözte a klasszikus szerelmi történetet egy óriási hatalmi harccal, és két világ háborújával, így a romantikus lelkeknek és a harcot kedvelőknek is egyaránt kiváló olvasmány lehet az Elveszett lelkek.
"De vajon lehet-e bűn az igaz szerelem?"
Az is nagyon tetszett, hogy bepillantást nyerhettünk többek között Elijah, Sophiel és Sahranfer gondolataiba is, noha a narráció szála majdnem végig Sophielnél volt. A szereplők egytől-egyig mind nagyon kidolgozottak, látszik, hogy az írónő nem kis munkát fektetett az írásba, és a regénybe szőtt mitológiai alakok felkutatásába.

Az olvasó egyszerre fedezi fel Sophiel-lel Elijah (és persze a Sötét Angyalok) nem olyan sötét oldalát, mert az elején mindenki elítéli a bukott angyal tetteit, a könyv végére megkérdőjeleződik mindaz, amit jónak hittünk.
"– Eleinte mindannyian azt hisszük, hogy csak az a helyes, amit mi gondolunk – felelte Elijah igen bölcsen. – Aztán idővel, ahogy távolabb kerülünk az eseményektől, meglátunk olyan dolgokat is, amelyeket korábban észre sem vettünk."
Nem mehetünk el szó mellett a könyv különleges, és egyedi megjelenése mellett sem. Amikor kinyitottam a könyvet, két dolog ragadta meg a tekintetemet egyből: a könyvhöz tartozó könyvjelző (nem is tudom, mi a pontos neve ennek, de az a lényeg, hogy kortárs regényben még nem láttam ilyet, pedig nagyon hasznos és szép), és az iniciálés fejezetkezdések. Ez teljes mértékben illeszkedik a regény hangulatához. :) És persze ott van még az utolsó oldalak egyike, az átlátszó lap és a cseresznyefa-virágok... :)

Egy szó, mint száz, szerintem egy külföldi best-seller szerző sem tudott volna ilyen különleges, és gyönyörű történetet írni. :)

«««««««««« (10/10)


Az Összetört Glóriák sorozat második része: Hívogat a fény

Fülszöveg: Noha Sophiel teljesítette első küldetését, az Égiek újabb feladattal bízzák meg: fel kell kutatnia a Mindenség Térképét, mielőtt avatatlan kezekbe kerülne. A háromdimenziós térkép a titkos átjárókat rejti, amelyek összekötik a Földet a Mennyországgal és a Pokollal. A Sors azonban újra közbeszól és Sophiel angyal létére megbetegszik: teste lassan, de megállíthatatlanul fénnyé kezd válni, és a lány megkezdi a versenyfutást az idővel.
A Föld előtt nem titok többé, hogy ki szabadította ki az Elveszett lelkeket, így hamarosan a Sötét Angyalok is megtudják, ki volt az áruló, aki szabadon engedte a Bardo várában raboskodó angyalokat.
A vezérek Elijah vezetésével hajtóvadászatot indítanak Sophiel ellen, akinek újra menekülnie kell, miközben egy szerencsétlen helyzet folytán megbetegszik: fizikai teste egyre gyengülni kezd, s a szentekhez hasonlóan lassanként fénnyé válik, s hacsak nem sikerül nagyon gyorsan valamilyen gyógyírt találni nem evilági bajára, a Fény hazahívja őt…

Remélem hamarosan én is el tudom hozni nektek a róla szóló értékelésemet. :)

2014. május 18., vasárnap

Buglyó Gergely: Oni - A Néma Város

8:06 0 Hozzászólás
A Néma Város Buglyó Gergely Oni-trilógiájának a második része. Az első rész, Szürke vér, kellemes csalódást okozott nekem, tökéletes bevezető volt a fantasy-világába, mivel a nem fantasy-rajongók számára is könnyen érthető és izgalmas regényről van szó. (Itt írtam róla.)

A nemrégiben megjelent második részben, A Néma Városban folytatódik a három testvér - Áron, Nátán, Lili - története, természetesen Wereczkey Anna, a különös, vöröshajú lány sem maradhat ki a csapatból. Ők így négyen - pontosabban öten, Ferivel együtt - nem mindennapi kalandok részesei lesznek.

Ez a könyv picit más volt, mint az előző kötet, sokkal fantasy-sebb, ha lehet így fogalmazni. Egyrészt, kevesebbet vagyunk a "való világban" (ld. Kalpagon, otthon, az iskolában), a kalandok az alvilág különböző helyszínein játszódnak, ahol rejtélyes lényekkel találkoznak és küzdenek meg hőseink.
Szinte folyamatosan történik valami, nagyon oda kell figyelni olvasás közben, annyira akciódúsak a jelenetek. Néha talán picit nehéz is volt követnem a történéseket, és észben tartanom a sok, különös-nevű szereplőt (nem szoktam olvasni fantasy-kat, talán ezért is volt nekem nehezebb). Valamint, néha "túl sűrű" volt, lehetett volna benne egy-egy nyugisabb, pihentetőbb szakasz, vagy lazább történés, de végül is nem volt baj, jól haladtam vele.
Azt is hozzá kell tennem, hogy látszik, hogy az író nagyon alapos, és utánajárt a mitológiának.

Csak néhány érdekességet emelnék ki: szerepel itt Bronzfej, feltűnnek a Virrasztók, utaznak hőseink Ködhajón, járnak az Érák Erdejében és, mint a címben szerepel, végül a Néma Városba is eljutnak. A sok harc és küzdelem közepette megjelenik az Édesapa alakja is. A titokra azonban nem derül fény, és a rejtélyes Szilánk sem kerül elő, kíváncsiságban hagyva ezzel az olvasót a harmadik, befejező részig, amely A Bábu és a Talizmán címet viseli majd.

A könyvet köszönjük a Ciceró Könyvstúdiónak!

A hivatalos ajánló:
Áron és testvérei felvételt nyertek az Altare Tertium tagjai közé: vállalták a feladatot, hogy segítenek megóvni a Meratánok harmadik oltárát, amely utolsó kapocsként tartja össze a valóság szövedékét. Ehhez meg kell fékezniük az Arctalan Kóborlót, aki Anna lelkének mélyén lapul. De ha a Tertium tényleg nemes célért küzd, miért őriznek titkokat újdonsült tagjaik előtt? Miért nem fedik fel Annának a jóslatot, amelyből kiderülne, micsoda valójában a Kóborló?
Áronékat már nem éri meglepetésként, ha számító Virrasztókkal, eszelős Onikkal vagy más szörnyekkel kerülnek szembe, de csakhamar be kell látniuk: ha tényleg tudni akarják az igazat a Kóborlóról, akkor még a legendás Néma Város meglátogatásától sem riadhatnak vissza.

2014. május 17., szombat

Gyereksarok 79.

9:00 0 Hozzászólás
Légy szemfüles! - Az erdő

Múlt héten a Légy szemfüles! sorozatból A tanya mutatkozott be, most pedig a sorozat egy másik része következik, amely nekünk otthon meg is van.

Az erdő egy nagy alakú, színes, ismeretterjesztő könyv, pontosabban album, amelynek érdekessége, hogy kis "füleket" tartalmaz, így például bepillanthatsz egy nyúlüregbe, a föld alá, vagy megnézheted az adott fát, hogy milyen az egyes évszakokban.

Nagyon széles képet ad az erdő csodálatos világáról, bemutatja az állatokat, madarakat, növényeket - mindezt lényegre törő és hasznos kis szövegekkel kiegészítve.


Ajánlom minden gyerkőcnek - főleg városiaknak, akik ritkán jutnak el erdőbe!



2014. május 16., péntek

Elizabeth Adler: Kaliforiniai rejtély

8:00 0 Hozzászólás


Borító: Kaliforniai rejtély (Könyv) - Elizabeth Adler



Szeretem az Elizabeth Adler könyveket, most is pont egy tőle megszokott könnyed kikapcsolódásra vágytam, amikor leemeltem a polcról a Kaliforniai rejtélyt.  Voltam olyan bátor, hogy el sem olvastam a tartalmát annyira bíztam a jól megszokott színvonalban. Sajnos tévedtem, ez elég hamar kiderült számomra.
A könyv 58 fejezetből áll, ettől függetlenül nem egy hosszú terjedelmű regény.  Otthon, amikor elolvastam a tartalmát egy picit meglepődtem, mert nem egy romantikus krimit tartottam a kezemben, hanem inkább egy erősebb krimit, de ha már itt volt gondoltam elolvasom lesz, ami lesz. Már az első fejezetből érezni lehetett, hogy egy pszichopata sorozatgyilkos fog garázdálkodni és igazából erről fog szólni a történet. Ebben nem is kellett csalódnom, mert végig erről szólt.

A végéig azonban várnunk kell arra, hogy végleg kiderüljön ki is a gyilkos, bár számomra nagyon hamar egyértelművé vált, mert folyamatosan másra akarta terelni az írónő a gyilkosságokat, amivel szerintem egyértelműen lelőtte a poént, pedig sokkal jobban végig lehetett volna vinni ezt a szálat és egészen idegborzolóvá lehetett volna tenni a történetet, az alap megvolt hozzá. Ehelyett viszont kaptunk egy gyilkost, akiről szinte végig tudjuk, hogy kicsoda így már nem is igazán van idegeskedni valónk, bár egy-egy résznél még így is kicsit beleborzongunk, de nem a félelemtől, hanem inkább egy-egy jobban megírt bekezdéstől, néha a leírás hozza a megszokott színvonalat, de sajnos csak itt-ott a regény folyamán.

A könyv közepe végig a szereplők karakterének mélyebb bemutatásáról szól és kialakul egy-egy kidolgozatlan szerelmi szál is, személy szerint ezt is igen gyengének találom. Nem tudtam azonosulni egyik szereplővel sem, kicsit gyermeteg hozzáállással megáldott három női karakter, igaz más-más korosztály, de mégis gyermeki naivitással. Emellett a három férfi főszereplő sem túlzottan említésre méltó, még a gyilkos karaktere sem váltott ki belőlem különösebb érzelmeket, átlagos szereplők egy átlagos krimiben.
Amint kifejezetten nem szerettem a könyvben az a végkifejlet volt, annyira, de annyira elnagyolt, hogy már szinte sikítani szerettem volna, hogy ez nagyon gyenge, újra kell írni. A végét sokkal jobban ki kellett volna ahhoz dolgozni, hogy elhiggyük, hogy egy rémséges történetbe cseppentünk, ahol szinte tényleg érezni a félelem szagát és együtt retteghetünk az áldozattal. Ehelyett azonban csak az ürességet érezzük és a borzasztó naivitást.


 Nem a megszokott színvonalat hozta az írónő, kicsit olyan mintha egy tanítványa írta volna a regényt, aki jól másolja ugyan az eredetit, de túl sok pszichokrimit nézett a televízióban. Úgy érzem kicsit laposra sikeredett a könyv úgy összességében. Sajnáltam, mert egy sokkal jobb könyv is születhetett volna.  Aki ezt a könyvet olvassa először az írónőtől biztos, hogy nem fogja úgy a szívébe zárni, mint az, aki a Villa Mimosa titkát vette először kézbe és olvasta el, mert ott tényleg a romantikát ötvözi a krimivel, mesterien.

Kiadó: Ulpius-ház
Megjelenés éve: 2013
Oldalszám: 368
Eredeti cím: Please don't tell

Az írónő könyveiről korábban megjelent értékelések:

Velem Velencében I.
Velem Velencében II.
Villa Mimosa titka
Kalifornia szívem
Toszkánai nyár
Ház Amalfin

2014. május 15., csütörtök

Mikaël Ollivier - Vértestvérek

12:20 0 Hozzászólás


A Lemeunier család békés vacsoráját az ajtócsengő éles berregése szakítja félbe. Ettől a pillanattól kezdve minden a feje tetejére áll: Brice-t, az idősebbik fiút a rendőrség öt gyilkosság vádjával letartóztatja. Az indítékok és bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy ő a bűnös. A szülők összeomlanak, már-már ők is elhiszik, hogy a fiuk követte el a szörnyűségeket. Egyedül Martin, Brice öccse hisz megingathatatlanul bátyja ártatlanságában, és elhatározza, hogy ezt be is bizonyítja. A fiú izgalmas nyomozásba kezd, melynek során sötét családi titkokra derül fény és a saját élete is veszélybe kerül. 
A regény Franciaországban 8 ifjúsági irodalmi díjat kapott és tévéfilmet is forgattak belőle.

●●●

Helyenként spoilereket tartalmazhat

Ez a rövid kis történet most egy kicsit megfeküdte a gyomromat.
Úgy voltam vele, hogy ó, csak 110 oldal, elolvasom, hátha fog tetszeni. Aha, csak azzal nem számoltam, hogy elég sok lemondással jár krimit írni 110 oldalban. Az írónak le kell mondania arról, hogy valami értelmeset kitaláljon.

Kezdjük azzal, hogy semmit nem tudunk meg a család előéletéről, hogy Brice miért veszett össze az áldozatokkal, később persze kiderül, de ez csak olyan gyors letudásnak tűnik, mintha az író a kézirat megírása után odaadta volna egy tesztolvasónak, és az megkérdezte volna: és miért ölte volna meg őket Brice? És Ollivier fogta volna, és gyorsan beszúrt volna két mondatot, majd a dolga végeztével megkérdezte volna: Most már van így értelme?

A címnek sincs semmi értelme. Vértestvérek? Esetleg félvértestvérek, ha már a történetet nézzük. Ebből számomra nem derült ki semmi. Azt hittem, vámpírokról van szó, mivel egyrészt ez a téma jobban illik a KMK profiljához, másrészt pedig a cím és a borító is erre utal. A borító? Az is eléggé el lett szúrva. Low-budget történet, low-budget borító.

Még úgy el is voltam a gondolattal, miután elolvastam, hogy oké, vértestvérek, ennyi volt a nagy sztori, oké. Aztán mikor megláttam, hogy állítólag sorozatot forgattak belőle, fellelkesültem, mert imádom a tévésorozatokat, és mikor már két nyelven is próbáltam utánakeresni, és semmire nem jutottam, csak a bejegyzésben található egyetlen nyomorult képre, felidegesített.

A másik, ami elvette a kedvemet és levont legalább 4 csillagot az értékelésből, az a valóságtól való teljes elrugaszkodottság. Mármint, ez a történet szép és jó, és még izgalmas is lenne, de sajnos nehezen hiszem el, hogy két olyan testvér, akiknek ugyanaz az apja, de az anyja más, úgy hasonlít egymásra, hogy senki nem tudja megkülönböztetni őket. Ez egyszerűen hihetetlen. Pedig az alapötlet jó lett volna..

««««¶¶¶¶¶¶ (4/10)

2014. május 14., szerda

Kíváncsi Szerda 82.

12:14 0 Hozzászólás



Már nem annyira aktuális, csak esetleg az emlékek szempontjából, de én még mindig bánom, hogy nem jutottam el a Könyvfesztiválra. Remélem, jövőre már össze fog jönni, mert rengeteg érdekes előadás, dedikálás és persze hatalmas akciók várták az oda érkezőket. Ti ellátogattatok a Millenárison megrendezésre kerülő Könyvfesztiválra? Ha igen, milyen programokon vettetek részt, és mit vettetek? :)

2014. május 12., hétfő

J. A. Redmerski: Az örökké határa

8:58 0 Hozzászólás

A soha határa #2

Annak ellenére, hogy A soha határa tavaly nem kapta meg tőlem a maximális 5 csillagot (csak 4.5-öt), az egyik legjobban tetsző olvasmányom volt. Így érthető módon, nagyon örültem annak, hogy a Blogturné keretében még a megjelenése előtt elolvashattam Az örökké határát.

Mielőtt nekikezdtem anno A soha határa olvasásának, igazán semmi extrára nem számítottam. Nem voltam teljesen képben, hogy miről fog szólni -mivel szándékosan nem olvastam végig egy bejegyzést sem, ami a könyvről szólt-, így csak annyit tudtam, hogy egy fiatal lány utazgat, közben megismerkedik a nagy Ő-vel, és elgondolkodtató a történet. Aztán nekiestem, és azonnal magával sodort.
Úgy éreztem, hogy nem tipikusan romantikus könyv, inkább szól egy fiatal lány útkereséséről, de mégis úgy, hogy az igazi főszereplő számomra nem Camryn volt, hanem Andrew.
Őszintén szólva nem érzem úgy, hogy mindenképp folytatnia kellett volna az írónőnek a történetet, ettől függetlenül örültem annak, amikor láttam még tavaly nyáron a Goodreads-en, hogy számítani lehet a folytatásra. Természetesen kíváncsi voltam, hogyan fog folytatódni a szerelmesek története, olvastam csicsergésekről, hogy valami nagyon szomorú dolog fog majd történni, és ahogy kell, el is kezdtem tippelgetni magamban, mi is lesz ez a szomorú dolog. ... Hát nem az, amire gondoltam. ....

A borító alsó sávjából kiindulva úgy gondoltam, hogy Az örökké határában Andrew lesz inkább a középpontban, maga az "együtt" pedig, eléggé kis szerepet fog majd kapni. Nos, egyáltalán nem értek egyet a 60% illetve a 10%-al.
Míg az első rész főszereplője elviekben Camryn -nekem mégis inkább Andrew volt az-, Az örökké határáé Andrew lenne, nekem ennek ellenére Camryn volt a hangsúlyosabb. Az ő érzelmi válságán keresztül épül fel az egész történet, őt ismerjük meg igazán jobban.
A 10% "együtt" pedig egyáltalán nem helytálló, mivel a második rész eléggé erotikusra sikeredett, jóval több az ágyjelenet benne, mint az első kötetben. Így nyilván az együtt hangsúlyosabb, meg amúgy is feszt együtt vannak, együtt élik át a történteket, így ez a 10% számomra kevés.
Ha nekem kéne a könyvet százalékok szerint felosztanom, akkor így nézne ki az olvasása alapján:
50% Camryn, 30% együtt, 10% zene, 10% utazás

Az örökké határa újra váltott nézőpontként épül fel. Időben ott tartunk, hogy Camryn 4 hónapos kismama már. 
Nem szeretném lelőni a történet "poénját", hogy mi az a nagyon szomorú dolog, ami történni fog, mert mint ahogy említettem, én másra tippeltem, mint ami végül történt, így csak nagyon röviden vázolnám fel, miről is szól ez a kötet.
Szóval a főszereplőink maradnak, Camryn megünnepli a 21. születésnapját, később Andrew is a 26.-at. Megtörténik a "szomorú dolog", ezen keresztül pedig nagy rápillantást kapunk Camrynre. A lány nagyon törékeny, sérülékeny, a kérdés az, hogy képes lesz-e talpra állni, vagy pedig a gyász maga alá temeti. Andrew egy ideig hagyja, hogy a lány próbáljon a saját erejéből túltenni magát a fájdalmán, majd elhatározza, hogy ez nem mehet így tovább. Megjelenik a ház előtt a már ismerős autó, a lánynak pár percet ad, hogy összepakolja a cuccait, és nekiindulnak újra a nagyvilágnak. Vajon időközben begyógyulnak majd a sebek?

"Vannak pillanatok az ember életében, amikor olyan rettenetes dologgal kell szembenéznie, hogy úgy érzi, soha többé nem lesz már ugyanaz a személy. Mintha valami sötétség csapna le valahonnan a magasból, és elrabolná az összes boldogságot, amelyet valaha éreztél, és te nem tehetsz mást, csak figyeled, érzed, ahogy viszi, és tudod, hogy bármit teszel, soha többé nem leszel képes visszaszerezni. Mindenki legalább egyszer átéli ezt."

Míg A soha határában az utazás kulcsfontosságú tényező volt, Az örökké határában mellékszerepet kapott. A kötet a mély érzelmekről, a szenvedésről, a gyász feldolgozásáról szól.
Mindannyian másképp dolgozzuk fel a veszteséget. Van, akit látszólag nem érint mélyen, más összeroppan. Van aki úgy roppan össze, hogy észreveszi a környezete, más pedig úgy, hogy jól titkolja ezt. Camrynen keresztül arra kapunk rápillantást, hogy a gyász feldolgozása, milyen sok féle lehet.

Azzal nem árulok el nagy titkot, ha megsúgom, minden jó, ha jó a vége. És itt jön az a pont, amikor leszállóágba ereszkedett a történet.
A vége felé egyre összecsapottabbá vált. Mintha a könyv 3/4-ébe akart volna mindent belesűrűsíteni az írónő. Egyszerre csak azon kapjunk magunkat, hogy eltelt X hónap, ez történik, utána meg azon, hogy eltelt 1 év, az történik, majd azon, hogy hoppá, eltelt 15 év (!) és az történik, ami. Miért kellett ennyire sietni, kapkodni? Elhiszem, hogy szerette volna lezárni a történetet, de miért így? És miért kellett a 15 évvel később? Persze, néha jók az előrukkantások, de most kivételesen, szerintem hiba volt belevenni. 

Milyen is akkor Az örökké határa? Érzelmesebb, mélyebb, ugyanakkor erotikusabb is, mint A soha határa. Az igazi főszereplő Camryn, az utazás pedig mellékes. A középpontban a gyász feldolgozása áll.
Jól indult a történet, nagyon tetszett. Lehet, hogy szerepet játszott ebben az is, hogy én magam is, a gyász feldolgozásának egy bizonyos szakaszában vagyok, így teljesen megértettem, hogy min megy keresztül a lány. Kicsit olyan magamnak éreztem a történetét.

Igen ám, de aztán az írónő elkezdett kapkodni, és onnantól kezdve minden megváltozott bennem. Nem kellett volna sietni a lezárással, nem így kellett volna.
Összességében nem olyan jó, mint A soha határa, de másabb is. Nem mondom azt, hogy kár volt folytatni az első kötetet, mert nem, csak nem kellett volna a vége felé ennyire és így begyorsítani. Ettől függetlenül, akik olvasták A soha határát, és tetszett nekik, ne hagyják ki ezt sem, mert kellemes és nagyon elgondolkodtató olvasmány!
Eredeti címe: The Edge of Always (2013.)
Kiadta: Ulpius-ház Könyvkiadó (2014.)
Oldalszám:
Sorozat: A soha határa #2 
J. A. Redmerski: A soha határa
Ára: 3499
Forrás: kiadó
Értékelésem:

Follow Us @soratemplates