2019. augusztus 9., péntek

# könyv # könyvajánló

Martina Cole - Veszélyes hölgy


Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
A Ryan család nagyívű története egy nyomornegyedben kezdődik, ahol az apa fiait a kemény életre nevelte. A legidősebb fiú Michael, a legkisebb az egyetlen leány, Maura. Michael előbb bukmékerkedéssel, lopással próbálta a család ínséges helyzetét javítani, később pénzbehajtással. Michaeltől vad indulatossága miatt mindenki félt, ennek eredményeként egyre feljebb emelkedett, és vele a család is. A nyomorgókból jómódú klán lett, az összes fiú Michaelnek dolgozik, mulatók, kuplerájok tulajdonosai. Maura, kiből időközben gyönyörű nő lett, megismerkedik Petherick nyomozóval, kivel egymásba szeretnek. Petherick mit sem tud Maura bátyjainak tevékenységéről mindaddig, míg főnöke fel nem világosítja. Ekkor szakít a lánnyal, aki nem árulja el, hogy időközben terhes lett. Maura – anyja tanácsára – elveteti a gyermeket, ám nem várt komplikációk lépnek fel, és a lány majdnem meghal. És a kórházból már egy egészen más Maura lép ki…


Nagyok voltak az elvárásaim. Akarva akaratlan, az előző könyv (A Madám) volt a mérce. Összességében nem vagyok csalódott, leszámítva a könyv végét. Ha véletlenül a nyomdában maradt volna az utolsó 15 oldal, nem sértődtem volna meg. Az olyan lávsztorisra sikeredett, szerintem nagyon nem illett a történethez.
A sztori a szokásos Cole történet. Nélkülöző család sok gyerekkel, alkoholista apával, a családban az ügyeletes fekete báránnyal, megfűszerezve egy csapat korrupt rendőrrel, prostituáltakkal, droggal, éjszakai élettel, bűnözéssel, és az alvilággal.
Az 50-es években járunk, akkor születik meg utolsó gyermekként, és egyetlen lányként Maura Ryan. A bátyjait már akkor szinte név szerint ismeri a rendőrség, és természetesen nem ápolnak barátni viszont. :) Maura ezért sem köti a családja orrára, hogy történetesen egy rendőrbe szeretett bele. Hiába tudta sokáig titokban tartani a kapcsolatot, várható volt, hogy az élet közbe szól. Maura, hiába csak tizen éves, sok mindenen ment keresztül, ami lelkileg megtörte annyira, hogy a bátyja elé álljon, és munkát kérjen tőle. Kezdetben kisebb ügyeket intézett, míg végül Michael, a legidősebb fiú jobbkeze lett. De nem mindegyik fivér nézte ezt jó szemmel, ami szintén bonyodalmakat szült.
Ahogy teltek az évek, az alvilág szépen lassan megismerte Maura Ryan nevét.
A könyv eredeti megjelenése a moly szerint 1992. Ezért nem is vártam egy "csicsa" borítót, viszont ha már a könyv címe a Veszélyes hölgy, ebből következik, hogy Maura a főszereplő, - aki történetesen szőke - , akkor ne legyen már egy full fekete hajú nő a borítón! Ez bennem akkora csalódást keltett, olyan érzésem volt, mintha a lényeg semmibe lenne véve. 
Valahogy a szereplőkkel sem voltam kibékülve, Maura anyja kifejezetten irritált már a végén. Egyedül Michael volt az a szereplő, aki ért valamit. :)
Mondom én, hogy jobb lett volna nem közvetlenül A Madám után belekezdeni a könyvbe. :D
Na de térjünk vissza az eredeti vágányra. :) Maga a történet izgalmas volt, olvasmányos, és mint az írónő összes könyve, ez is letehetetlen. Nem bántam meg, hogy időt szántam rá, továbbra is azt mondom, hogy a témának Martina Cole a királynője.
Nagyon jól felépített a könyv, ahogy telik az idő, úgy követhetjük mi is nyomon a szereplők jellemfejlődését, életét, és hogy vesznek egyes akadályokat. Szinte az egész életüket figyelemmel kísérjük, mégsem tűnik erőltetettnek.
Nagyon szeretem Martina Cole könyveit, már itt várakozik a következő a polcomon. :) 
Amit szeretnék kiemelni, hogy - mint az összes többi könyvben - , itt is gyakori vendég a káromkodás és a szitkozódás, szóval csak olyan könyvmolyoknak ajánlom, akik ezen át tudnak lendülni.

(kép és fülszöveg forrása: www.moly.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates