2019. március 1., péntek

# híresség # regény

Michelle Marly : Coco Chanel és a szerelem illata

Képtalálat a következÅ‘re: „coco chanel és a szerelem illata” Talán  lehetne  más  címe  is  . . .  mint  például  :  Örök  emlékül . 

        Halandó ember szemével nézve a valaha állított egyik legszebb emlék az elvesztett szerelemnek egy parfüm , amely majd 100 évvel később is hirdeti különlegességét . Sokan vágynak az igaz szerelemre . Vannak , akik oly szerencsések , hogy meg is találják . Közülük pedig sajnos akadnak páran , akik csak rövid ideig élvezhetik . Az elhagyott fél élete végéig keresi élő , vagy holt veszett felét . 
         Jelen főhősünk , lehet a divatvilág nagyasszonya , a beteljesülő boldogságot mégsem tapasztalhatta meg soha . . . 
          A történetbe ott kapcsolódunk , amikor végre a szakmai sikerek elérkeznek Gabrielle életében . Sokat dolgozott érte . Szegény , hatgyermekes  francia család szülötteként nem várt rá nagy karrier . Anyja mellett tanult meg varrni . Serdülőként veszítette el őt , apja pedig árvaházba száműzte gyerekeit . A nagykorúságig megszilárdult elhatározása ,hogy saját lábra fog állni , dolgozó nő lesz . Egyik varróműhelytől a másikig fejlődött ,így jutott Párizsba . Első üzletében kalapokat készített . Majd később ruhákat , melyeket a  fővárosi előkelő hölgyek egyre szívesebben reklámoztak . Párkapcsolatai révén került kapcsolatba élete szerelmével , egy nős angol úrral . Mégis vele képzelte egész életét . Sok közös tervet dolgoztak ki jövőjük építésére . Egy baleset vetett véget a szép reményeknek . A vigasztalhatatlanság közönyétől hosszú út vezetett az újabb életkedv megtalálásáig . Coco életcélul tűzte ki , hogy halott kedvesének parfümmel állít emléket . De az nem lehet akármilyen ! A világ legkülönlegesebb illatát kereste . Ezen az úton találkozott egy orosz zeneszerzővel , aki az Orosz Nemzeti Balett társulatnak komponált . Küzdelmes viszonyt folytattak . Szinte már fojtogató volt a férfi ragaszkodása . Talán épp szabadulási vágytól vezérelve kezdett új kapcsolatot Dmitrij Romanov főherceggel . Ami végül igen biztonságos szerelmi kötelékké alakult . Kellemes harmónia jellemezte és megfért benne a származási különbözőség is , meg a kegyeleti elhivatottság is . Számtalan módon segítette céljai elérésében a száműzetésben tengődő főnemes párját . Eljuttatta az ideális illatszerészhez . Az álom valósággá vált és megszületett a Chanel No 5 . Az újabb siker viszont nem jelentette az érzelmi stabilitás megmaradását . Elszállt . Az emlékek sem lettek kevésbé fájóak . Viszont beletörődött veszteségeibe és már nem próbálta pótolni azokat .
        Tapasztalataim szerint azok az emberek , akik gyermekként érzelmileg szegény környezetben nőnek fel , egész életükben hajlamosak hajszolni az elismerést . Közülük egyesek elvesznek , másokról viszont kiderül zsenialitásuk . Az ilyen különleges képességű és teljesítményű emberek egykoron és manapság is nagy lendülettel merülnek el témakörük világában . Tehetik .Tulajdonképp nincs vesztenivalójuk . Magányuk elől újabb szakmai elismerés irányába rugaszkodnak . 

         Érdekesen alakította a szerző a két évet magába foglaló történetet . Kihagyta belőle a hétköznapi monotonitást . Eleinte zavart is , hogy szinte ugrált a napok között . Végül megértettem , hogy célon szeretné tartani az olvasó  tekintetét . Írjanak a szaklapok , szakkönyvek a varrómesterség csínjairól ! Közben túl sok pezsgőt fogyasztottak a szereplők . 
         Valahogy visszalassított a szerkezet . Többször megálltam olvasás közben akár egy - két napra is . Kimaradt a pergő szenvedély , a hullámzó lüktetés . Valahogy sokkal több lángolást vágytam egy ekkora hírességnek . Unalmasnak mégsem mondanám . Nem ítélkeznék ilyen könnyelműen . Csak az a valami . . . az úgy hiányzott . Viszont cserébe kaptam egy majdnem történelmi hitelességű alkotást . Ami szinte felér egy igazi kárpótlással . Elképzelni sem tudom , hogy mennyi háttérmunkát , mennyi adat- és emlék-gyűjtést jelentett a regény összeállítása . Bizonyára rengőt . Milyen szívesen pillantanék bele csak töredékébe is !

          Egyszer lesz egy kis üvegcse Chanel No 5 - öm!  ; - )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates