2019. március 2., szombat

# könyv # könyvek

Kepes András: Istenek és emberek

 

Azért választottam ezt a könyvet, mert arra számítottam, hogy kulisszatitkokat ismerhetek meg a gazdagok világából. Azt hittem Kepes András ugyanúgy bevezet egy ismeretlen világba, mint annak idején Frei Tamás tette ezt A megmentővel. Sajnos azonban semmilyen újdonságot nem hozott a történet, sem a szereplők, vagy akár a helyszín kiválasztása. A történet ugyanis fent játszódik a svájci alpokban, ahol a hó elzárja az utakat és fent ragad három házaspár. Azért ez nem egy új gondolat. 
Két pár a gazdagok világából érkezett, egy házaspár pedig a személyzetet képviseli. 
Az Ézsiás házaspár, a személyzet itthon tanárként dolgozott, de a megélhetésért és a férj betegsége miatt elvállalta a ház gondozását. A feleségnek szinte semmi szerepe nincs a történetben, Ézsiás Benedek a tanárember azonban kvázi a minket képviselő élő lelkiismeret lenne. Mivel nehezen beszél, a gondolataiban játszódnak le a beszédek, javaslatok, amelyek azonban már csak egy-egy summás mondatban fogalmazódnak meg a vendégek felé. A házigazda Füredi a gazdag sznobokat képviseli, akinek azonban a családjában takargatni való titok van, legalábbis ő így gondolja. A vendég Sárády az újgazdagokat képviseli, aki a privatizációban jól helyezkedett, de épp a napokban esik ki a politikai elit kegyeiből. Erről egyértelműen Simicska jutott eszembe, de nem láthatunk a kulisszák mögé, csak annyi derül ki a történetben, amit ma egy napilapban is elolvashatunk.
Ami a történet sablonosságán túl még annyira sem tetszett, az a történet felépítése. Sokszor olvastam már olyan könyvet, ahol az idősíkok között ugrálunk, emlékekből merítkezünk, de ebben a sztoriban, ebben a stílusban ez nagyon zavarosnak tűnt. Túl sokat ugrálunk, követhetetlen a történet fonala, egyik mondatban a jelen beszélgetés zajlik, majd hitelen elkalandozik az öreg Benedek gondolata és egy summás megfogalmazással térünk vissza, vagy épp más elkalandozásába. Ja és persze a beszélgetések alpári stílusa nagyon bántotta a fülemet. Elgondolkodtam, hogy valóban ennyire primitívek az újgazdagok vagy az író ezzel is csak a negatív színezetet szeretné árnyalni? Remélem csak túlzás, mert elszomorító, ha a magyar elit ezen a szinten van.
Nem tudnám megmondani, kinek érdemes ezt a könyvet elolvasnia, mert kaland nincs benne, humora semmi, történelmileg nincs mondanivalója, nem egy szórakoztató ponyva. Tudom, hogy ez nagyon kritikusan hangzik, de tucatnyi jobb könyv van, amire érdemes időt fordítani, így jó szívvel nem tudom ajánlani senkinek.

Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Kiadás éve: 2018.
Borító: Keménytábla, védőborító
Oldalszám: 233

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates