2019. március 12., kedd

# könyv # könyvajánló

George Orwell - Állatfarm

 
A kezem vagyis az ebook readerem ügyébe akadt az Állatfarm, amit egyszer, nagyon régen olvastam már. Gondoltam ismét kézbe veszem, mert emlékeztem, hogy elsőre is megfogott és kíváncsi voltam, a mai eszemmel vajon látok-e más dolgokat, amit fiatalként még nem. És látok bizony.

Gondolom, mindenki ismeri a történetet, de ha mégsem röviden összefoglalom: adott egy farm, a Major, ahol Mr. Jones a tulajdonos, aki egy részeges, semmirekelő gazda. A farmon élő állatok a disznók vezetésével egy napon fellázadnak és átveszik a hatalmat. Kihírdetik a teljes állati egyenlőséget, megalapítják az Állatfarmot és az emberek nélkül kezdenek boldogulni. 
A történet csak ennyi, de ami mögötte van az sokkal több. Ez a könyv ugyanis a Sztálini diktatúra tökéletes, szatírikus ábrázolása megjelenítve a diktatúra kiépítésének minden egyes lépését, eszközeit, s állat, illetve ember formájában ábrázolva a Szovjetúnió kiépítésében tevékenyen és passzívan részt vevő minden szereplőt. Az alkoholist a Mr. Jones maga II. Miklós cár, az Őrnagy Marx és Engels az ideológia megalapozói, Napóleon maga Sztálin elvtárs. De látjuk Trockijt Hógolyó személyében, vagy épp kollektív ábrázolásban a sztahanovistákat Bandi az igásló személyében. Ember alakjában megjelenik a szövetséges Anglia és a szövetséges, majd ellenséges Harmadik Birodalom Mr. Pilckington és Mr. Frederick által megtestesítve.

 
A sztálini diktatúra kiépítésének lépései, eszközei olyan egyértelműen, annyira magával ragadóan, annyira egyszerűen és mégis kézenfekvően vannak ábrázolva, hogy felfoghatatlan hogyan nem képesek az állatok mindezt felismerni. Pedighát nem képesek, hisz az 1900-as évek elején, közepén Oroszországban sem ismerte fel senki időben a jeleket, ahogy ma sem ismerik fel azon országokban, ahol épp megtörténik. Pedig a képlet egszerű: jelentsd ki, hogy mindenki egyenlő, ragadd meg a botkormányt, majd irányítsd a gépet úgy, hogy te mindig felül legyél az egyenlők felett egyenlőbbként. Legyen mindig ellenségképed, de ha például Mr. Jones már nem ellenség, mert más tájra költözött, akkor kreálj egyet, mint a történetünkben Hógolyót, a máskpp gondolkodót. Ha valaki szót emel, hallgattasd el erővel vagy demagógiával. Ha sokszor mondasz el valamit, a birkák biztosan bégetni fogják. 
Úgy gondolom, hogy ez a mű, és Orwell másik nagy szatírikus politikai regénye, az 1984 kötelező olvasmány mindenki számára. Talán ez hozzásegítené az embereket a tisztánlátáshoz, az eszközök felismeréséhez, még mielőtt a történelem kisebb változtatásokkal ugyan, de ismételné önmagát.
Orwell ezen klasszikusa örökérvényű és rendkívül tanulságos olvasmány mindenki számár
a, én kötelező olvasmánnyá tenném a 18 év körüli fiatalok számára vagy épp a ajánlott olvasmány lehetne történelem órákon. Hisz mennyivel egyszerűbb így megérteni a Szovjetúnió történetét, mint évszámokon keresztül, mennyivel közelebb hozhatnánk a történelmet a fiatalkohoz, ha egy kicsit kreatívak lennénk. 


A könyv a Magyar Elektronikus Könyvtárból letölthető.
Képek: http://www.csikygergelyarad.ro/?p=9878

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates