2019. március 13., szerda

# élet # filozófia

Ivo Andrić : Jelek az út mentén

Képtalálat a következőre: „jelek az út mentén”A  nagy  szerb  író  halálának  (1975 .  március  13. )  emlékére  szánva . . . 

     Igaz , mifelénk csak a közösségi oldalak megjelenésével szoktak rá az emberek a kommentelésre , most bemutatnék egy embert , aki egész életében űzte a műfajt , úgy , hogy ő maga a XIX . században született . Számos halhatatlan története mellett jegyezte le megfigyeléseit , véleményeit a világról . Ezeket gyűjtötték kötetté és fordították magyarra . 
      Szokatlan a szerkezete és az avatatlan szemeknek , mint az enyém , bizony szokni kell . Megjegyzései több mondatot tartalmaznak , így van idő elképzelni a mögötte rejlő történetet . Ezt is tettem . Játszottam a könyvvel . Egy - egy leíráshoz kapcsoltam történetet , beszélgettünk . 
Fejezetei : 

                                 I . A kor lázgörbéje

        Hivatásos és hobbi filozófusok ide mind ! Itt az idő megbeszélni az élet nagy törvényeit .Minden gondolatot többször kell elemezni , mire érthetővé , befogadhatóvá rágja a halandó lélek . Mégis minél alaposabban belemerültem a részletekbe , annál gyakrabban értettem egyet a szerzővel . Azzal a különbséggel , hogy sokkal naposabb az élet felém eső oldala . Olyan szomorú volt szegény ! Remélem , volt pszichológusa , akivel át tudta beszélni a halálról született sok - sok gondolatát . Lehet sajnálni egy Nobel - díjas írót ? Megtettem , megteszem ma is , ahányszor csak eszembe jut . Összességében ő is a  mély gondolkodású értelmiségiekhez hasonlóan sok bejegyzést fordított az élet és halál kapcsolatára . Más ellentétet is használt . Még pedig a fiatalságot állította szembe az idős korral . Ilyenkor csillantotta meg kifinomult humorát . Életről szóló bölcselkedéseiről csak sejteni lehet keletkezésük alkotójának korát . Szándékosan nem időrendi sorrendben sorakoznak az anekdoták . Ez teszi kiszámíthatatlanná .

                                  II . Íróknak

        Még soha ez idáig nem olvastam , vagy hallottam olyan irodalmárról , aki nyíltan megélte volna aggodalmait munkájával , műveivel kapcsolatban . Katartikus élmény . Hiszen én , szerény lélek mennyi kétséget , bizonytalanságot élek meg írogatásaim során . A kortárs szerzők pedig milyen magabiztosaknak és tudatosaknak tűnnek . Persze magabiztosnak kell látszani , ha szeretnék elnyerni az emberek , olvasóik bizalmát . De ! Úgy érzem , sőt olvastam is a kötetben , hogy bizony sok kérdés vetődik fel még a mű születése közben . Ír az alkotói munka folyamatairól , mélységeiről . Számos tanácsot ad írótársainak . Gyakran méltatja kortársait is . Minden komoly , önmagát valamire tartó írónak ajánlom tanulmányozásra ez a részt . 

                                 III . Képek , tájak , hangulatok

        Ebben a részben válik világossá zsenialitása . Remek megfigyelőképessége révén hihetetlen leírások születtek az élet apró jeleneteiről , a természet változásairól , az emberi sokszínűségről . Rengeteget utazott élete folyamán . Így könnyen talált hasonlatokra a világ egyes részein . Rövid , pár soros írásokban festhető képet mutat korának valóságáról . Nagyon szerettem az emberi testet , mozdulatokat leíró részeket . Hiszen nem csak zsenge húszasok szaladgálnak körülöttünk . Tájlírásai egyedülállóan egyenesek , érzékletesek . Az első két fejezet ellensúlyozása ként itt nagyon is egyszerű fogalmakat használt . Pihenteti a lelket . Azok számára ajánlom ezt a rész , akiknek nincs sok idejük hosszabb történeteket olvasni , még is szükség
ük lenne valami szépre , egyszerűre . 

                                 IV . Álmatlanság

        A szellemi munka , különösen , ha hosszú éveken , évtizedeken át tart , megviseli az embert . Idővel módosul , irányíthatatlanná válik az elme működési ideje , aktivitásának ereje . Álmatlansági küzdelmeiről és a sötétben megélt tapasztalatairól is feljegyzéseket készített . Manapság nem divat ébren hánykolódni sok éjjelen át . Gyorsan keresnek az emberek megoldásokat , segítséget . Érdekes élmény találkozni a szendergésben született írásokkal . 

   Nagyon különleges alkotást vehet mindenki a kezébe , aki bevállalja . Nem lehet félig figyelni olvasás közben . Teljesen felé kell fordulni . Viszont megengedi , hogy letegyük , pihentessük , gondolkodásra , tanácskérésre használjuk . Kiegyensúlyozott hangulatot közvetít . A melankólia állapotát kedveli . Érdekes élmény volt , sokat tanultam belőle . Író még így sem leszek . ;-)

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates